Muallim: İran Moskova'nın Planını Destekliyor - Son Dakika
Güncel

Muallim: İran Moskova'nın Planını Destekliyor

Muallim: İran Moskova\'nın Planını Destekliyor

Tahran'ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, İran'ın Suriye'de siyasi çözüm hedefleyen Rusya'nın kasım ayında sunduğu planı desteklediğini bildirdi.

08.12.2014 22:20

Tahran'da mevkidaşı Cevad Zarif'le görüşen Muallim, Rusya'nın siyasi çözüm öngören planıyla ilgili İran'dan olumlu tepki aldığını söyledi.

Muallim, "Sayın Zarif'in bu planı desteklediğini duydum. Suriye'de siyasi çözüm için İran'ın yardımcı olacağından hiç şüphe yok. Suriyeliler arasında diyalog ve müzakerelerin başlamasından yanalar" diye konuştu. Muallim açıklaması sırasında

Zarif ise basın toplantısında doğrudan Rusya'nın planına değinmedi ancak, "Başından beri söylediğimiz gibi Suriye'de dış müdahale olmadan siyasi bir çözüm bulunmalıdır" diye konuştu.

Ruya yönetimi, kasım ayında Muallim'im Mosvkova ziyareti sırasında  'Suriye hükümetiyle Suriye halkını temsil eden geniş kapsamlı sosyal ve siyasi güçler arasında iletişimi sağlamak için Moskova Platform kurulmasını' önermişti.

Suriye'de yayın yapan rejim yanlısı El Vatan gazetesi Rusya lideri Vladimir Putin'in Suriye'de yeni barış görüşmelerini başlatmaya çalışacağını yazmıştı.

Buna göre Moskova'da yapılacak görüşmelerde, 'bağımsız muhalif figürlerin yer alacağı' bir geçiş hükümetinin kurulması,  2016 başlarında seçime gidilmesi ve hatta yeni bir anayasa hazırlanması bile masaya yatırılacak planın bir parçası olacak.

Suriye muhalefetiyle rejim arasında Temmuz 2012 ve Ocak 2014'te iki kez temas kuruldu. 'Cenevre 1' ve 'Cenevre 2' olarak adlandırılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadığından yeni bir görüşme planlanmadı.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne gelen Suriye rejim aleyhine tüm tasarıları Çin'le birlikte veto etti.

Kaynak: Al Jazeera, AFP

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Muallim: İran Moskova'nın Planını Destekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement