Muğla'da Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti - Son Dakika
Yerel

Muğla'da Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti

Menteşe Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Muğla Sanayi Ticaret Odası tarafından yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerel tohum kullanımının özendirilmesi için "3. Yerel Tohum Takas Şenliği" yapıldı.

01.11.2014 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Menteşe Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Muğla Sanayi Ticaret Odası tarafından yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerel tohum kullanımının özendirilmesi için "3. Yerel Tohum Takas Şenliği" yapıldı.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Konakaltı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, tohumculuğun önemini vurgulamak için böyle bir etkinlik yaptıklarını kaydetti.

Yerel Tohum Takas Şenliğ'ni gıda güvenliğinin sağlanması, yerel tohumların çiftçinin elinde yaşatılması, korunması ve çoğaltılmasına katkı sağlanması için düzenlendiğini belirten Gümüş, "Şenlik kapsamında kendi bahçelerinde yerli tohumdan yetiştirdikleri ürünleri ve tohumları paylaşan vatandaşlar arasında da bir dostluk bağı oluşuyor. Bu da çok önemli. Biz organik tarım başta olmak üzere sağlıklı ürün yetiştirilmesi ve tarım üretiminin desteklenmesi için çaba göstereceğiz" dedi.

Gümüş, amaçlarının organik olarak katkısız yetiştirilen ürünlere sahip çıkıp yerel üretimi güçlendirmek olduğunu dile getirdi.

Yerli projelere ve çalışmalara sahip çıkacaklarına işaret eden Gümüş, "Bir tohum yaşamın sonsuzluğunu temsil eder. Onun ürettiği meyveler, sebzeler yok olup tükense, bir tek tohum kalsa, yaşamı başlatmak için yeterli. O nedenle bizim tohumlar için yapabileceğimiz en büyük icraat, onları saklamak, korumak, paylaşmak, takas etmek, sağlıklı sular ve toprakla buluşturmak. En azından bunu yapabilirsek, geleceğimize de sahip çıkabiliriz" diye konuştu.

Şenlikte Yerkesik, Yeşilyurt, Kafaca, Dokuzçam, Özlüce, Kozağaç ve Yaraş Mahallelerinden gelen çiftçiler tohum takası yaptı. Hazırlanan stantlarda üreticiler tarafından yerel tohumlarla yetiştirilen organik ürünlerin satışı yapıldı.

Ayrıca program kapsamında düzenlenen panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Böcek Bilim Uzmanı Dr. Füsun Tezcan, Yerel Tohum Derneği Başkanı Teoman Açıkbaş sunum yaptı. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muğla'da Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement