Muş'ta, Hürriyet Treni Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Muş'ta, Hürriyet Treni Coşkusu

Muş\'ta, Hürriyet Treni Coşkusu

Hürriyet Gazetesi'nin TCDD ile ortaklaya gerçekleştirdiği Hürriyet Hakkımızdır Treni, Muş'ta davul- zurna eşliğinde coşkuyla karşılandı.

23.05.2011 15:25

Hürriyet Gazetesi'nin TCDD ile ortaklaya gerçekleştirdiği Hürriyet Hakkımızdır Treni, Muş'ta davul- zurna eşliğinde coşkuyla karşılandı. Çocukların akınına uğrayan trende yazarlarla buluşan Vali Ali Çınar, Muş'u pistten havalanmaya hazırlanan bir uçağa benzeterek, "Uçağın ön tekeri havalandı, arka tekerleri henüz pistte. Yapacağımız çalışmalarla arka tekerlerinde pisten ayrılarak havalanmasını sağlayacağız" dedi.

Hürriyet Gazetesi'nin TCDD ile ortaklaşa düzenlediği ve 10 Mayıs'ta 'Türkiye ne istiyor' sorusuna yanıt aramak için Ankara'dan yola çıkan Hürriyet Hakkımızdır Treni, Muş'ta davul- zurna eşliğinde karşılandı. Öğrenciler ve vatandaşların karşıladığı Hürriyet Treni'nde bulunan zil- zurna perküsyon grubu davul- zurna ekibiyle mini konser verdi. Özgürlük Treni'ne gelen Vali Ali Çınar, Belediye Başkanı AK Parti'li Necmettin Dede, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz, Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, TCDD 5'inci Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, Muş Gar Müdürü Sabri Yıldırım, Hürriyet Treni Koordinatörü Emel Armutçu'dan bilgi aldı. Vagonlarda incelemelerde bulunan Vali Ali Çınar ve Belediye Başkanı Necmettin Dede, konferans bölümünde kentle ilgili açıklamalarda bulundu. Devlet Demiryolları ile ortaklaşa gerçekleştirilen projede Kandilli Rasathanesi görevlilerinin de deprem konusunda bilinçlendirme yaptığı Hürriyet Treni Koordinatörü Emel Armutçu, muhtarlara kadına yönelik şiddet konusuna eğitim verildiğini anlattı. Treninin bir hak treni olduğuna işaret eden Armutçu, gezdikleri kentlerde Türkiye'nin nabzını da tuttuklarını belirtti.

Muş'taki göreve 4 ay önce başladığını anımsatan Vali Ali Çınar, kente havayolu, tren ve karayolu ulaşımının rahatlıkla yapılabildiğini bildirdi. Her gün Ankara ve İstanbul'a yapılan uçak seferlerinin yüzde 85 doluluk oranına ulaştığını kaydeden Çınar, Muş Ovası'nda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün çalışma başlattığını iade etti. Doğalgaz'ın getirilmesi için çalışma başlatıldığını, ilk kazmanın Temmuz ayında vurulacağına anlatan Vali Çınar, bölgenin deprem, çığ, sel, erozyon gibi afetlerin etkisinde olduğunu, afet yönetiminin daha geliştirilmesine çalıştıklarını belirtti. Okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının üzerine çıkıldığını söyleyen Vali Ali Çınar, acil olarak bin 200 dersliğe ihtiyaç bulunduğunu anlattı. Bu yıl 240 ve üç yıl içinde 700 derslik yapmayı hedeflediklerini ifade eden Vali Çınar, kadına yönelik şiddet konusuyla ilgili olarak vilayet, emniyet müdürlüğü ve milli eğitim'in ortak çalışma yaptığına işaret ederek, "İlköğretimde okullaşma oranı yüzde 98. Orta öğretimde yüzde 32 olan oranı yüzde 50'ye yükseltmek istiyoruz. Yeni liseler yatırım programında. Ortalama öğrenci sayısı ana sınıfına 48, ilköğretimde 40, orta öğretimde 32. Muhtarlar iki şey istiyor. Birincisi yol standartının yükselmesi ikincisi ise okul. Bu çok güzel ve beni sevindiren bir gelişme. Muş, havalanmaya hazırlanan uçağa benziyor. Uçağın ön tekeri havalandı. Ama arka tekerler daha pistte. Yapılacak çalışmalarla bu arka tekerlerinden pisten ayrılarak uçağın havalanmasını istiyoruz" diye konuştu.

BAŞKAN: HÜRRİYET'İN ESKİ MUHABİRİYİM

Hürriyet Gazetesi'nde 1962 yılında muhabirlik yaptığına dikkati çeken Belediye Başkanı Necmettin Dede, Hürriyet'in önemini bildiğini vurguladı. Yeni imar planının olmaması yüzünden sıkıntı yaşadıklarını anlatan Necmettin Dede, son yıllarda güzel gelişmeler yaşandığını vurguladğ. Muş'tan ilk kez geçen yıl 16 milyon dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Dede, bir zamanlar terörün en yoğun olduğu bölgede şimdi vukaat sayısının en aza indiğini bildirdi. Bölge halkının batıda 'Kürt' diye vasıflandırılmasından duyduğu rahatsızlık ve endişeyi dile getiren Necmettin Dede, Kürtler'in Türkiye'nin bir mozaiği olduğunu, bölünme gibi bir taleplerinin bulunmadığını belirtti.

Dede, "Ben Emniyet Müdürüydüm. 10 sene Emniyet Müdürü olarak görev yaptım. Kimse bana 'Sen Kürt'sün bu görevi yapamazsın' demedi. Bunlar bizim ayağımızı çekip büyümemizi engelleyen konular. Demokrasinin gelişmesi devlet ve hükümetin bölgeyle ilgilenmesi bizlerin önünü açtı" dedi.

VALİ TEDİRGİN OLDU

Konferans vagonunda yapılan toplantının ardından Vali Ali Çınar ve Belediye Başkanı Necmettin Dede, deprem simülasyonu yapılan vagonda tatbikata katıldı. Marmara Depremi'nde yaşanan şiddetin gerçekleştirildiği simülasyon sırasında Vali Çınar'ın tedirgin olması dikkatlerden kaçmadı. Simülasyon sonunda açıklama yapan Vali Çınar, yapılacak tatbikatı bilmelerine rağmen sarsıntının kendisini tedirgin ettiğini söyledi.

Hürriyet Özgürlük Treni Koordinatörü Emel Armutçu ile birlikte vagonlarda incelemelerde bulunan Vali Alı Çınar'a doğum tarihinde yayınlanan Hürriyet Gazetesi'nin ilk sayfasını hediye etti. Muş Garı'nda tiyatro, eğitim ve değişik etkinliklerin yapıldığı Hürriyet Özgürlük Treni'ne vatandaşlar özellikle de öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Eğitim çalışmasında oyunlar oynayan ve resimler çizen öğrencilere, şiddeti önleme konusunda da eğitimler verildi. - Muş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muş'ta, Hürriyet Treni Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement