Müsiad Şube Başkanı Lekesiz'den 'İcracı Bakanlık' Değerlendirmesi - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad Şube Başkanı Lekesiz'den 'İcracı Bakanlık' Değerlendirmesi

Müsiad Şube Başkanı Lekesiz\'den \'İcracı Bakanlık\' Değerlendirmesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan’n Antalya’dan aday gösterilmesinin kent adına büyük bir şans olduğunu söyleyerek, kamu yatırımlarının neredeyse yarısının bu bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini ve icracı bakanlığa herkesin yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

21.05.2015 12:54

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan'n Antalya'dan aday gösterilmesinin kent adına büyük bir şans olduğunu söyleyerek, kamu yatırımlarının neredeyse yarısının bu bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini ve icracı bakanlığa herkesin yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, Sedir Restoran'da basın toplantısı düzenledi. Seçimlerde iktidar partisinin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan'ı Antalya'dan birinci sıra adayı gösterdiğini aktaran Lekesiz, bu bakanlığın Antalya'nın 2023 vizyonunda önemli olduğunun altını çizdi.

Antalya'nın 640 kilometrelik sahil şeridini yeterince kullanamadığının altını çizen Lekesiz, "Bir taraftan turizmde katma değeri artmak isterken, diğer taraftan denizden istifade edemiyoruz. Bakanlık bu açıdan önemlidir. Sadece turizm değil, tarım noktasında da yatırım alabilecek potansiyele sahiptir. Demiryolu, karayolu, tüneller, Burdur-Afyon, Konya- Aksaray hızlı tren hatları bu noktada önemlidir. Bizim şikayetimiz kişi başı turistten elde edilen 690-700 doları bin dolara çıkarıp yıla yayamamak. Bunun hesabını yapıyoruz. Anadolu'nun içine yapılan güvenli taşıma ile bu rakam yükselecektir. Kamu yatırımlarının neredeyse yarısını bu bakanlık gerçekleştiriyor. Elvan, Antalya'dan aday olması, aynı bakanlıkta faaliyetlerini devam ettirecektir. Antalya projelerini yakından takip edecektir. Bu da Antalya'nın sıçraması noktasında önemlidir" diye konuştu.

Antalya'nın Kasım ayında G 20 Zirvesi'ne, 2016 yılında da Expo 2016 Antalya'ya ev sahipliği yapacağını dile getiren Lekesiz, bütün bunların alt yapıyla desteklenmesi ile kentin Türkiye'de ve dünyada farklı bir noktaya geleceğini kaydetti.

"BATIYA HAVA YOLU"

Antalya'nın merkezde ve doğusunda bir havalimanının bulunduğunu, fakat turistleri batıya ulaştırmada çok zaman kaybı yaşandığını vurgulayan Resul Lekesiz, "Batıya giden turist profilinde katma değeri yüksek bir profil var. Batıda bir havalimanı projesi var. Turist 3 saate ülkesinden Antalya'ya gelirken, konaklayacağı batı ilçelerine tekrar 3 saat karayolu ile gitmesi doğru değil. Doğru olan bir saate ulaşım önemlidir. Güvenli ulaşımla turizmdeki birim geliri yükseltmiş olacağız. 11, 12, 13 milyon civarında turist geliyor. Bu sayı her geçen yıl artıyor. 1 Dolar fazla aldığımızda 11,12, 13 milyon Dolar fazla almış oluruz. 100 Dolar seviyesine çıkardığımızda bu hepimizin geliri olacak" şeklinde konuştu.

"CARİ AÇIĞI TURİZM DENGELİYOR"

Türkiye'nin ekonomik anlamda yumuşak karının cari açık olduğunun altını çizen Lekesiz, "Cari açığı dengeleyen en önemli girdilerden birisi turizmdir. Tamamen hizmete ve iç tüketime dayalı bir ihracat yapmış oluyorsunuz. Diğer türlü ihracatımızdaki ithal pay fazla olduğu için cari açığımız belli bir noktanın altına indirilemedi. İlgili bakanlığın Antalya'dan gösterilmiş olması çok önemlidir. Burada siyasi ya da politik düşünceyi bir tarafa bırakarak, bu icracı bakanlığa sahip çıkması, yardımcı olması, bilgilendirmesi gerekiyor" dedi.

"ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ANTALYA İÇİN ŞANS"

MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hangi partiden olursa olsun, Antalya için büyük bir şans olacağını vurguladı. Antalya'nın tıkanma noktasına geldiğini ve geçmişte yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını aktaran Lekesiz, "Çevre yolları çok önceden bitirilmeliydi. Bu yollar yetişmeyecek. Mevcut yapı ile G20 Zirvesi ve 2016 Expo'ya gidemezsiniz. Anlık, günlük, sığ politik çekişmeler bir yana daha sağlıklı ve planlı şekilde büyüyebilme adına projeler yapılmalıdır. Bu şehri yönetenlerin planlama yapması gerekir" dedi.

"ANTALYA HER YIL ORTALAMA 30 BİN GÖÇ ALIYOR"

Antalya'nın her sene yaklaşık 60 bin göç verip, 90 bin göç aldığına işaret eden Lekesiz, "Ortalama 30 bin göç alıyor demektir. Bu sayı yüzde 5, 10 nispetinde belirli ivmede devam ediyor. Bu devam edecektir. Bu alınan göçün sosyal kültürel, ekonomik yapısıyla ilgili bir araştırma ve planlama söz konusu değil. Bir tarafta insanlar iş bulamazken diğer tarafta işverenler işçi bulamıyor. Sadece alınan göçün, sosyal yapının değil, şehrin bütününün hem bugün hem de ilerleyen yıllar için sağlıklı planlama yapılması durumunda çok daha sağlıklı büyüyeceğini düşünüyorum. Bu bakanlığı o nedenle önemsedik. Antalya'nın tarım ve turizm açısından bakın, bu icracı bakanlığın yatırımları Antalya'yı uçuracaktır. Bu bakanlık ister bağımsız, herhangi bir partiden gelmesi önemli değil. Önemli olan Antalya'da olmasıdır" ifadelerine yer verdi.

"MESLEK LİSELERİNİN KAPATILMASININ SIKINTISINI YAŞIYORUZ"

Resul Lekesiz, "Ülkede iş sıkıntısı var, işveren işçi bulamıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

"En önemli sebeplerinden biri bizde çok yüksek. Yıllık 700, 800 bin iş gücüne katılım var, bu ülkede. Neden bir yanda bir yanda eleman bulunamıyorken, bir yanda işsizlik var. Temel faktörlerden birisi 28 Şubat sürecinde sadece imam hatiplilerin önünü kesme adına, meslek liselerini kapatmanın tezahürüdür bugün ortaya çıkan. Ara eleman, kalifiyeli eleman sıkıntısı var. Her üniversiteli ben gidip istediğim işi bulacağım diye bir iddia dünyanın hiçbir yerinde olamaz. Meslek liselerinin kapatılmasının bugünkü yansımasını yaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte sağlıklı şekilde iş gücüne katılacaktır. Doğru kişi doğru iş yerine monte edilecektir. İyi bir meslek sahibi çalışan bir çok üniversite mezunundan iyi gelir elde ediyor. Temelde eğitim sistemimizde gençlerimizi kabiliyetleri doğrultusunda yönlendirip de bu yönde bir müfredat uygulanmadığı için, hem işsizlik var hem işçi bulamama durumu ile karşı karşıyayız. Bu bizim ülkece planlama yapamama hastalığımız, 28 Şubat sürecinin tezahürüdür. Üstesinden gelebiliriz. Avantajımız var. Genç nüfusumuz var. Dar zamanın sıkıntısı olmakla birlikte uzun vadede ülkemiz için önemli bir avantaj."

"SİYASİ PARTİLERİN EKONOMİK VAATLERİ GEÇERLİ DEĞİL"

MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, "Siyasi partilerin seçim vaatlerini ve asgari ücret açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Ülkemizin gerçekleri ortada, borç alan buyruk alır. Borç almayalım istiyoruz. IMF gelecekse, tekrar bir yerlerden borç alınacaksa yapılması doğru değil. Gerçekler ortada, siyasi partiler birtakım vaatlerde bulunacaklardır. Çok geçerli vaatler değil. Her şey ortada. Biz bugün geçmişte siyasilerin popülist yaklaşımlarının sonucunda bugün, bu sıkıntıları yaşıyoruz. Seçimler gelir geçer ama ondan sonra baş başasınız. Önemli olan seçim almak değil. Sizi getiren, götürmesini de bilir. Belli vaatlerle, doğru yanlış birtakım desteklerle bir yere taşıyabilirsiniz ama çocuklarınızın, torunlarınızın geleceklerini ipotek altına alırsınız. Bu sürdürülebilir değil."

Lekesiz, siyasi bir kaygılarının olmadığını belirterek, sandıktan çıkan sonuca herkesin saygı duymasını istedi.

"ASGARİ ÜCRET SATIN ALMA GÜCÜDÜR"

Lekesiz, asgari ücretin yeterli olup olmadığı yönündeki soruya, "Satın alma gücü. 10 sene önce asgari ücret ne kadardı, bu parayla ne satın alınabiliyordu? Bugün asgari ücret ne kadar, bugün ne satın alabiliyorsunuz? Olaya buradan bakmak lazım. Direk bir rakam telaffuz etmek yanlış. Bizim çalışanımızın belli standartta hayatını devam ettirmesi belirli hassasiyetimizdir. İşçimiz ilave bir iş düşünmemeli, veya sosyal yapıda sıkıntıya gidecek farklı çıkışlar aramamalıdır. Dengeli makul noktaya taşınabilir. Asgari düzeyde satın alma gücü önemlidir" cevabını verdi.

BURSA'DAKİ İŞÇİLERİN EYLEMİ

Lekesiz, Bursa'daki otomotiv işçilerinin eylemleriyle ilgili olarak, "2015 yılının ilk çeyreğinde iyi satışlar yaptı. Eğer tüm bunların altında siyasi ve ideolojik tavır var ise bunun tezahürüyse, tüm toplumun psikolojisini seçime kadar bozma noktasında ama işveren ama işçi tarafından bir eylemse bu şık değil. Tehlikeli bir durum. Maalasef durum bu yönde şüphelendirici bir yolda izliyor" dedi.

"ANADOLU GEMİSİNİ BATIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Anadolu coğrafyasını bir gemiye benzeten Resul Lekesiz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu gemi bin senedir çeşitli zamanlarda çeşitli güçler tarafından delinmiştir, batırılmaya çalışılmıştır. Bu gemiye birileri son yakın tarihte 100-150 yıllık dönemde gemiye birileri rota çizmiştir. Bu gemi milletin iradesi neticesinde o rotadan çıktı. Birileri ya bu gemi rotaya girecek ya da batıracağız noktasındalar. Eğer bu işten çıkarmaların altında ideolojik ve siyasi bir durum varsa söylenecek tek şey, herkes kendi gücünde gemiye delik açıyor. Ama bilsinler ki bu gemiyi batırmaya güçleri yetmeyecek. Bu gemiyi batırmaya çalışanların yan tarafta yatları hazır, binip gidebilirler. Ama biz hiçbir yere gitmiyoruz. Bu memleketin esas unsurları açılan deliklere bedenleri ile yama olmuşlardır. Milletin istediği istikamette bu gemi yol alacaktır. Batırmaya güçleri yetmeyecektir. Batıramayacaklarını biliyorlar ancak biraz yavaşlatabilir miyiz kaygısıyla güçleri nispetinde delikler açıyorlar. Ama biz o delikleri tıkarız."

Rusya'daki Ruble krizinin Antalya'ın tarım ve turizm sektöründe dalgalanmalara neden olduğunu da hatırlatan Lekesiz, Ruble'nin düzelmeye başladığını kötü başlayan sezonun kötü devam etmeyeceğini kaydetti.

MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, 29 Mayıs Cuma günü saat 20.30'da Akra Barut Otel'de düzenlenecek Ekonomi Ajandası programına Prof. Dr. Kerem Alkin'in katılacağı belirterek, tüm iş dünyasını bu programa beklediklerini kaydetti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Müsiad Şube Başkanı Lekesiz'den 'İcracı Bakanlık' Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement