New York'ta Öldürülen Siyahi Garner İçin Düzenlenen Protesto - Son Dakika
Güncel

New York'ta Öldürülen Siyahi Garner İçin Düzenlenen Protesto

New Yorkluların, polisin gözaltına alırken ölümüne neden olduğu siyahi Garner için düzenlediği protesto önlemler sayesinde olaysız sona erdi.

24.08.2014 07:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

New York'un Staten Island bölgesinde, 17 Temmuz'da polisin gözaltına almaya çalıştığı sırada boğazını sıkarak ölümüne sebep olduğu astım hastası siyahi Eric Garner için binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protesto, olaysız sona erdi.

Aralarında Başkan Barack Obama'nın danışmalarından eski Demokrat Parti New York Milletvekili Al Sharpton ve eski New York Valisi David Paterson'un da olduğu binlerce kişi, 6 çocuk babası 43 yaşındaki Amerikalı Garner'ın ölümüne neden olan polis şiddetini New York'ta protesto etti.

Verrazzano Köprüsü'nden Staten Island vapur iskelesine kadar yürüyen kalabalık, burada toplandı.

Mitingde konuşan siyahi aktivist ve din adamı Al Sharpton, "Burada ayaklanmaya neden olmak için bulunmuyoruz, buradayız çünkü buna şiddet sebep oldu. Tüm etnik farklılıklarımızla, birlikte olmaya devam edersek, dünyayı değiştirebiliriz" diye konuştu.

Sharpton ayrıca, "Polise karşı değiliz, yanlış yapan çürük elmaların ayıklanmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Eski New York Valisi David Paterson da "Birileri hapse girene kadar durmayacağız" dedi.

New York Metropolitan İslam Liderlik Konseyi Amir'i imam Al-Hajj Talib Abdur-Rashid, Arap Amerikan Birliği New York Direktörü Linda Sasour ve Nations of İslam'ın ve Louis Farrakhan'ın New York Temsilcisi Abdul Hafeez Muhammad, mitingde birer konuşma yaptı.

Daha sonra, AA muhabirine açıklamada bulunan Muhammad, şunları kaydetti:

"Burada Ulusal Eylem Ağı ile olmak onurdur. Bir kadın, kocasını kaybetti. Bir anne ve baba, oğullarını kaybetti, çocuklar, babasını kaybetti. Onların görevi bize hizmet etmek, bizi öldürmek, ateş etmek değil. Adalet yoksa barış da olamaz, adalet olana kadar."

-Eylem olaysız sona erdi-

Eylemi düzenleyenlerin çabaları ve New York Polis Teşkilatı'nın (NYPD)  yoğun güvenlik önlemleri, protestonun olaysız ve barışçıl bir şekilde sona ermesinde etkili oldu. Büyük bölümü Nation of İslam mensubu olan ve kollarına Marshall yazan görevliler, düzenin sağlanmasında önemli rol üstlendi.

New York'un Demokrat Partili yeni Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun katılmadığı eylemde, 5 New York Şehir Konseyi üyesi yer aldı, Ulusal Eylem Ağı, "The Nation of Islam" (İslam Milleti), New York Arap-Amerikan Birliği ile Birleşik Öğretmenler Federasyonu ve SEIU 1199 gibi örgütler destek verdi.

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde de Ferguson'da öldürülen Micael Brown'a atıfta bulunan "Eller yukarı, ateş etmeyin", "Adalet yoksa, barış da yok",  "Nefes alamıyorum" sloganları dikkati çekti.

Yürüyüş ve mitingde Filistin bayrağı da taşınırken, "Ferguson'dan Gazze'ye özgürlük" ifadesi yürüyüşte kullanılan sloganlar arasında yer aldı.

Gösterinin, St. Louis'in Ferguson Mahallesi'ndeki şiddete varan gerginliğe dönüşmemesi için başta New York Belediye Başkanı Bill de Blasio olmak üzere, gösterilere katılan tüm toplum liderleri, sivil toplum kuruluşu ve işçi örgütleri temsilcileri bir hafta öncesinden uyarılarda bulunarak, önlemler alınmasını ve gösterilerin amacının dışına çıkmaması için birlik mesajı vermişti. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel New York'ta Öldürülen Siyahi Garner İçin Düzenlenen Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement