Obama Işid'e Karşı Türkiye'nin de Yer Alacağı Bir Koalisyon Oluşturmak İstiyor - Son Dakika
Dünya

Obama Işid'e Karşı Türkiye'nin de Yer Alacağı Bir Koalisyon Oluşturmak İstiyor

Obama Yönetiminin IŞİD'e karşı mücadelesinde Suriye'de gözetleme uçuşlarına yapılmasına hafta sonunda izin verdiği bildirilirken Beyaz Saray'ın stratejisinin merkezi bir unsurunun, Ürdün, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölgedeki ortaklarıyla IŞİD'e karşı bir koalisyon oluşturmak olduğu belirtiliyor.

26.08.2014 11:12  Güncelleme: 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obama Yönetiminin IŞİD'e karşı mücadelesinde Suriye'de gözetleme uçuşlarına yapılmasına hafta sonunda izin verdiği bildirilirken Beyaz Saray'ın stratejisinin merkezi bir unsurunun, Ürdün, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölgedeki ortaklarıyla IŞİD'e karşı bir koalisyon oluşturmak olduğu belirtiliyor.

New York Times gazetesi, "Obama, Suriye'de IŞİD'e yönelik gözetleme uçuşlarına onay verdi" başlığı ile verdiği haberinde Başkan Obama'nın hafta sonunda, Suriye'de IŞİD'e karşı "potansiyel hava baskıları öncesi" örgüte yönelik gözetleme uçuşlarına izin verdiğini anlatırken "Ancak Beyaz Saray için artan kaygı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yardım etmeden Sünni aşırı unsurlarının nasıl hedefleneceği meselesidir" diyor. Gazete şöyle devam ediyor:

Gazete, onaylanan uçuşların ABD'nin Suriye'de "doğrudan askeri" hareketine yönelik önemli bir adım olduğunu, bunun da Suriye'deki üç yıllık savaş durumunu değiştirebileceğini düşünüyor.

Obama Yönetimi yetkililerinin ABD'nin planlanan uçuşlar konusunda Esad yönetimine bilgi verme niyetinin olmadığını söylediklerini de anlatan gazete, Washington'un ayrıca "ılımlı" Suriye muhalefetine desteğini artırmak için harekete geçmekte olduğuna da dikkat çekiyor.

NYT, Suriye yönetiminin ise ABD'nin hava baskınlarını kendileriyle koordine etmesi gerektiğini aksine bir "egemenlik ihlali" ve "saldırı eylemi"olarak sayılacağı yönündeki uyarısına vurgu yaptığı haberinde Pentagon basın sözcüsü Amiral John Kirby'nın ise Pazartesi günü gerçekleşen bir mülakat sırasında Savunma Bakanı Chuck Hagel, Özgür Suriye Ordusu için bir eğitim ve ekipman programı üzerinde durduğunu anlattığını söyledikten sonra şöyle devam ediyor:

"Bazı uzmanlar, yönetimin, Sayın Esad'a yardım etmemesi konusunda diğer güçlü bir teşvik olduğuna işaret ediyorlar. (Yönetimin) stratejisinin merkezi bir unsuru, Ürdün, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ortaklarıyla bölgede IŞİD'e karşı bir koalisyon oluşturmaktır."

-"EYLEMLERİMİZİN ESAD'I GÜÇLENDİRECEĞİ İMASI KOALİSYONUN OLUŞTURULMASINI ZORLAŞTIRIR"-

Bu bağlamda gazete, Beyaz Saray ile güçlü bağları ile tanınan Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunun ulusal güvenlik uzmanı Brian Katulis'in değerlendirmesini de aktarıyor. Katulis "Bizim eylemlerimizin Esad'ın iktidar üzerindeki kontrolünü güçlendirebileceği yönündeki herhangi bir ima, o koalisyonun oluşturulmasını zorlaştırır. Hepsi (Esad'ın) onun gittiğini görmek istiyor" şeklinde konuştu.

Obama Işid\'e Karşı Türkiye\'nin de Yer Alacağı Bir Koalisyon Oluşturmak İstiyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Obama Işid'e Karşı Türkiye'nin de Yer Alacağı Bir Koalisyon Oluşturmak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • adalet: bu kezde amerikanın dedigini yapıp türkiyede bu oluşuma girerse türkiyeyede yazıklar olsun 0 0 Yanıtla
  • SADIK: Kolasiyona bakın amerika, türkiye, s. arabistan ürdün ve yanlarına pkk peşmerge, iran ula obama sen ya Türkü salak biliyorsun yada sen salaksın, pkk bizim düşmanımız sen akp hükümeti başta diye Türkü çok iş bilmez bilme. . . Yıllardır pkk yı besledin bilmeyen varmı hala 0 0 Yanıtla

Advertisement