Ölümsüzlük Şehri" Misis - Son Dakika
Kültür Sanat

Ölümsüzlük Şehri" Misis

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve özellikle Roma döneminin önemli kentleri arasında yer aldığı belirtilen Misis Antik Kenti, 7 bin yıllık geçmişi ile Çukurova tarihine ışık tutuyor "Ölümsüzlük şehri" olarak bilinen antik kentte yürütülen kazı çalışmaları sonucu kale surları, tiyatro, stadyum, kervansaray,

05.11.2014 11:49

VOLKAN KAŞİK - Roma döneminin önemli kentleri arasında yer aldığı belirtilen ve "Ölümsüzlük şehri" olarak bilinen Misis Antik Kenti (Mopsouestia), 7 bin yıllık geçmişi ile Çukurova tarihine ışık tutuyor.

Adana'nın 27 kilometre doğusunda Ceyhan Nehri'nin hemen kenarında yer alan ve Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan antik kentte, Yüreğir Belediyesi'nin hazırladığı "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Adana Müzesi başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor.

Özellikle Roma döneminin önemli kentleri arasında yer alan ve 7 bin yıldan buyana kesintisiz olarak kullanıldığı belirtilen antik kentte yürütülen kazı çalışmaları sonucu kale surları, stadyum, kervansaray, tiyatro gibi yapılar gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.

Toprağın altında gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı gibi yapılar ise kenti ayrıca önemli kılıyor.

Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı alanında İtalya'dan gelen uzman ekiplerle çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Salmeri, Misis Antik Kenti'nin tarihi çok eskilere dayanan çok eski bir kent olduğunu belirterek, burada Neolitik, Kalkolitik, Genç Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara rastladıklarını ifade etti.

Kazı çalışmalarının büyük önem taşıdığını aktaran Salmeri, "Burada tarih ve insanlar iç içe yaşıyor. Burası yaklaşık 2-3 yıl sonra kültür ve arkeoloji parkı olacak" dedi.

"Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış"

Profesyonel bir ekiple kazı çalışmalarını yürüttüklerini bildiren Salmeri, kazılarda buldukları parçalardan yararlanarak bölgenin tarihi konusunda bilgi edinmeye çalıştıklarını kaydetti.

Salmeri, antik kentin yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirerek, "Höyükteki kazılarda neolitik döneme ait parçalar bulduk. Yaklaşık 7 yıl önce yaptığımız analiz sonuçlarında bunun 7 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirledik. Misis Antik Kenti, tarihi 7 bin yıla uzanan dönemde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış" diye konuştu.

Salmeri, bu sezon yaptıkları kazı çalışmalarının ikinci etabının bir kaç güne sona ereceğini de sözlerine ekledi.

- "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi

Lokman Hekim'in Misis Köprüsü'nden geçerken ölümsüzlük iksirini düşürdüğü rivayet edilen Misis'te, Yüreğir Belediyesi tarafından başlatılan "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi ile yöredeki kaçak yapılarda oturan vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle düşük taksitlerle sahip olabilecekleri tarım-köy tarzında konutlar inşa edilmesi ve tapulu konutlara geçen vatandaşların sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sağladığı teşvikler ile bölge özelliğine uygun tarım ve hayvancılığın daha modern koşullarda devam ettirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması düşünülüyor.

Kaçak yapılardan kurtarılan bölgede arkeolojik kazılara başlanması, süreç içerisinde Misis'in önemli bir antik kent modeli olarak dünya turizmine kazandırılması planlanıyor. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ölümsüzlük Şehri' Misis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement