Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk Açıklaması

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk Açıklaması

Kırmızı et fiyatının yükselmesiyle et ithalatı kararı alınmasının ardından üreticiler et ve hayvan ithalatına gerek olmadığını, Türkiye’nin bunu karşılayabilecek potansiyeli olduğunu söyledi.

14.08.2015 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırmızı et fiyatının yükselmesiyle et ithalatı kararı alınmasının ardından üreticiler et ve hayvan ithalatına gerek olmadığını, Türkiye'nin bunu karşılayabilecek potansiyeli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin et ve hayvan ihtiyacını kendisinin karşılayabileceğini belirten Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, "Biz ilimizde tarım ve hayvancılığı geliştirmeye çalışıyoruz. Tabii hayvancılıkta verimliliği ve üretimi artırmak, kaliteli ve sağlıklı gıdayı üretmek ve tüketicinin bu sağlıklı gıdaya daha ucuza erişmesini sağlamak için tarım platformu olarak gayret gösteriyoruz. İlimiz tarım ve hayvancılık şehri. Hayvancılık işletmeciliği de çok yaygın bir şekilde faaliyet gösteriyor. Ama ne yazık ki et ithalatı, canlı hayvan ithalatı karabulut gibi her dönem üzerimizde geziyor. Üreticiyi ciddi anlamda tehdit eden bir durum. Biz her zaman canlı hayvan veya et ithalatına karşıyız. Çünkü kendi öz hayvanımızı, kendi ırklarımızı geliştirerek, Türk hayvancılığını geliştirerek ve hayvan işletmelerinin kapasitelerini büyüterek, ıslah edilerek bu işin çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

"ÜRETİCİLER ÜRKTÜ"

Et ithalatı kararı ile üreticilerin ürktüğünü ifade eden Başkan Aktürk, "Bugün de yine et ithalatımız gündemde. Biz Amerika'nın Angus'unu, Hollanda'nın Hoştayn'ını, Avusturya'nın Simental'ını, Bulgaristan'ın Merinos'unu, Suriye'deki Sarıbaş ırkını bugüne kadar ülkemizde ithalat veya kaçak şekilde gördük. Bu da Türk hayvancılığı için çok ciddi anlamda zarara neden oldu. Üreticiyi ürküttü, üretici üretim yapmaktan vazgeçti. Biz her zaman şunu savunuyoruz. Kendi hayvanımızı geliştirelim, kendi üreticimizi destekleyelim ve dışarıdan başka ülkelerden döviz ödeyerek hayvan veya et ithalatı yapmayalım. Bu günlerde yine hükümetimiz Et Süt Kurumu marifeti ile et ithalatı kararı aldı. 3 bin 400 ton gibi bir rakam duyuyoruz kamuoyunda. Tabi üreticilerimiz bundan çekinmesinler. Çok ciddi bir rakam değil ama biz buna da karşıyız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE KENDİ ETİNİ VE HAYVANINI KARŞILAR"

Türkiye'nin tarım ve hayvancılık açısından her türlü potansiyeli olduğunu vurgulayan Bakan Aktürk, "Türkiye kendi etini kendi üretecek, kendi et ihtiyacını kendi karşılayacak potansiyele sahip. Bunun için de küçükbaş hayvancılığı kullanması gerekiyor. Türkiye'de koyun sayısı giderek artıyor. Küçükbaş hayvancılık potansiyeli artıyor. Koyun eti fiyatları da makul durumda. Tüketicinin de alabileceği durumda. Protein, mineral, organik madde olarak da çok zengin. Çünkü doğal meralarda otlanıyor hayvanlarımız. O yüzden daha kaliteli ve sağlıklı gıda olarak düşünüyoruz. O yüzden küçükbaş hayvancılığın Türkiye'de et sıkıntısının çözülmesindeki tek çare olduğunu düşünüyoruz. Bütün tüketicilere koyun ve kuzu eti yemelerini tavsiye ediyoruz. Hükümetimiz ve bakanlığımızdan da küçükbaş hayvancılığı daha fazla desteklemesini, televizyon kanallarında koyun keçi eti tüketimini teşvik edici kamu spotları vermesini istiyoruz. Tekrar toplumun koyun keçi eti tüketir hale gelmesini istiyoruz" diye konuştu. - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement