2 Kuzuyla Yola Çıkan Girişimci Çoban Kız Kardeşler, Sürü Kurdu - Son Dakika
Ekonomi

2 Kuzuyla Yola Çıkan Girişimci Çoban Kız Kardeşler, Sürü Kurdu

2 Kuzuyla Yola Çıkan Girişimci Çoban Kız Kardeşler, Sürü Kurdu

Bursa'da biri üniversite mezunu iki kız kardeş iki tane kuzuyla başladıkları üretimde 215 tanelik koca bir sürüye ulaştı.

05.07.2015 10:53  Güncelleme: 22:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hep erkek çobanları görmeye alıştığımız Türkiye'de dağlarda koyun yetiştiren iki kız kardeşin başarı dolu hayat hikayesi duyanlara parmak ısırtıyor. Bursa'da Nagihan ve Seher Yıldız kardeşler, anne babaları yaşlanınca evin geçim yükünü üstlenerek koyun yetiştirmeye başladı.

HEDEFLERİ TÜRKİYE'YE TANITIM

Biri üniversite mezunu iki kız kardeş iki tane kuzuyla başladıkları üretimde 215 tanelik koca bir sürüye ulaştı. Anadolu Üniversitesi Matematik Bölümü'nü bitiren Seher Yıldız, uzmanlarından profosyonel destek alırken, hedeflerinin yaptıkları organik tarım ve hayvancılığı Türkiye ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

GÖNÜL VEREREK DAĞLARDA KOYUN GÜDÜYOR

Kısa süre önce iki tane kuzuyla başladıkları yetiştiricilik öyküleri geçen süre sonunda onları 215 tanelik sürüye ulaştırdı. Kardeşlerden Seher Yıldız, Anadolu Üniversitesi Matematik bölümünü bitirmesine rağmen öğretmenlikten vazgeçip çobanlığa gönül vererek dağlarda koyun güdüyor. Hayatları tam bir başarı hikayesiyle dolu olan kardeşler her gün günün ilk ışıklarıyla koyunlarını otlatmak için sürüyle birlikte yollara koyuluyor. Koyunlarıyla birlikte sabah üç kilometre dağlara tırmanan kardeşler öğle saatlerine kadar koyunlarını otlatıyor.

GÜNDE 20 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Havanın ısınmasıyla birlikte koyunlarını tekrar evlerine getiren kız kardeşler akşam üstü saat 16.00'da tekrar dağlara koyunlarını otlatmaya çıkıyor. Günün 20 saatini çalışarak geçiren örnek kardeşler başarı ve azim dolu hayatlarıyla tüm kadınlara örnek teşkil ediyor.

İnegöl ilçesine bağlı Hocaköy'de yaşayan Seher ve Nagihan Yıldız, kardeşler başarı hikayelerinin ülkemizdeki tüm kadınlara örnek olmasını istediklerini söyledi. Anadolu Üniversitesi Matematik bölümünden mezun olan ve öğretmenlik yerine koyun otlatan Seher Yıldız, köydeki maddi imkanı yetmeye çocuklara ücretsiz ders veriyor.

17 yıldır hayvan yetiştirmeye gönül verdiklerini anlatan Nagihan Yıldız, "Anne ve babamız var. Onlar da yaşlandığı için biz iki kardeş sıfırdan başladığımız bu küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde şu an koca bir sürüye ulaştık" dedi.

"SÜREKLİ ÇALIŞIYORUZ"

Ailenin bir diğer kardeşi olan üniversite mezunu Seher Yıldız ise, "Her sabah saat 06.00'da koyunlarımızla birlikte dağlara doğru yola çıkıyoruz. Öğleye doğru otlamaya çıkarttığımız koyunları kuzularını emzirmesi için tekrar ahırlara getiriyoruz. Koyunların kuzularını emzirmesinden sonra tekrar akşam saat 16.00'da koyunları tekrar dağlara otlatmaya çıkartıyoruz. Görevimiz, bakım işlemi, yemlenmesi derken gece geç saatlere kadar sürüyor. Ablamla birlikte günde yaklaşık 20 saat çalışıyoruz." dedi.

"DEVLET BİLE ŞAŞIRIYOR"

Yıldız, "Biz bir devlet kurumuna koyunların evrak işlemleri ile ilgili gittiğimizde 'Bu kadar koyunu iki kız kardeş mi yetiştirip bakıyorsunuz' diyerek şaşırıyorlar. Bizim başarı dolu bu hayat hikayemizin bütün kadınlara örnek olmasını istiyoruz. Biz bu yola çıkarken bayanların her işin üstesinden başarıyla çıkabileceğini kanıtlamak istedik. Ben 4 yıllık matematik bölümü mezunuyum, öğretmenlik yapmayıp köyümde ablamla birlikte koyun yetiştiriyorum. Bunun yanında köyümüzdeki durumu iyi olmayan öğrencilere ücretsiz özel ders veriyorum. Ders verdiğim öğrencilerim arasında başarı elde edenler oldu. Bizim başarı hikayemiz ülkemizdeki tüm kadınlara örnek olsun" şeklinde konuştu.


Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 2 Kuzuyla Yola Çıkan Girişimci Çoban Kız Kardeşler, Sürü Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • hes: masallah size umarim daha cok kazanir mutlu olursunuz 23 1 Yanıtla
  • HH : güzel insanlar ALLAH daha nice sürü size nasip eylesin riskinizi bol eylesin berekati çok eylesin ALLAH im 14 1 Yanıtla
  • 01: helal olsun 15 0 Yanıtla
  • cengiz: sizleri tebrik ediyorum türk kadının neler yapabileceğini gösteriyorsunuz. 14 1 Yanıtla
  • boncuk: helal hanimlara tebrikler 14 0 Yanıtla
  • sivaslı : ALLAH korusun o kızlarımızı buyrun beyler kahve köşelerindeki (? ) 11 0 Yanıtla
  • hasan: bursanın köylüleri çok zengin bırakın bu işleri 2 9 Yanıtla
  • baran taşkın: helal olsun kızlar size 11 0 Yanıtla
  • URFA : Helal olsun ancak kadın düşmanı erkek egemenliğinden bu şekilde kurtulmak mümkün 8 2 Yanıtla
  • Aferin: türkiyenin böyle insanlara ihtiyaci, var helal olsun. 10 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement