Ömrünü İyiliğe Adadı - Son Dakika
Güncel

Ömrünü İyiliğe Adadı

Ömrünü İyiliğe Adadı

86 yıl önce kurulan Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin 1964 yılında açılan Diyarbakır Şubesi’nde 51 yıldır başkanlık yapan 84 yaşındaki Muazzez Oktay, ömrünü iyiliğe adadı.

16.03.2015 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

86 yıl önce kurulan Türkiye Yardım Sevenler Derneği'nin 1964 yılında açılan Diyarbakır Şubesi'nde 51 yıldır başkanlık yapan 84 yaşındaki Muazzez Oktay, ömrünü iyiliğe adadı. Diyarbakır'ın ilk kadın sivil toplum kuruluşu başkanı olan Oktay, yarım asırdır yoksul öğrencilerin eğitimini tamamlaması için burs desteğinde bulunuyor.

1928 yılında "Yoksul Kadına Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle 1938 yılında adını Yardım Sevenler Cemiyeti olarak değiştiren daha sonra ise adına Türkiye ibaresi eklenen Türkiye Yardım Sevenler Derneği'nin 1964 yılında Diyarbakır'da açılan şubesine başkan olarak seçilen Muazzez Oktay, 51 yıldır bu görevi sürdürüyor. 84 yaşında olan Oktay, ömrünü iyiliğe adadı. Yoksul öğrencilerin okuyabilmesi için dernek arkadaşları ile birlikte çaba gösteren Oktay, yüzlerce öğrencinin eğitimini tamamlamasını sağladı.

"DERNEK VE SİYASET BİR ARADA OLMAZ"

Diyarbakır'ın ilk kadın sivil toplum kuruluşu başkanı da olan Oktay, İHA'ya açıklamalarda bulundu. Oktay, derneğe 1964 yılında girdiğini belirterek, bu yıl dernekteki 51'inci yılı olduğunu ifade etti. Daha önce Halk Partisi'nde olduğuna ancak oradan ayrılarak derneğe geçiş yaptığını kaydeden Oktay, "Çünkü dernekle siyaset bir arada olmaz. Ben derneği tercih ettim. Biz karı koca beraber çalışıyorduk. Eşim derneğin muhasebesini, ben başkanlığını yapıyordum. Daha sonra eşim vefat etti. 10 sene önce. 10 yıldır da ben dernek üyeleri ile çalışıyorum" dedi.

"ÇOK KİŞİYE YARDIM ETTİK"

Halen dernek başkanlığını yürüttüğü için çok memnun olduğunu anlatan Oktay, "Vatanıma hizmet ediyorum. Genel merkez 15 yılını doldurana altın madalya mükafatı veriyor. Onu aldım. 30 yılını doldurana yine fiyonklu madalya veriyorlar onu da aldım. Ama 50 yılından sonra bana bir şey vermediler. Çünkü verecek bir şey kalmadı. Ben devam ediyorum arkadaşlarla. Arkadaşlarım da çok iyi, iki arkadaşım var 30 yıldan beri benimle çalışıyorlar. Bu şekilde derneği yürütüyoruz. Eskiden çok yardım ediyorduk. Bir sene de 7 tıp talebesi mezun ettik. Hukukçu, siyasetçi mezun ettik. Çok kişiye yardım ettik. Çeşitli okullardan öğrenciler mezun ettik. Avukatlık yapanlar var şimdi. Öğretmen okulundan mezun olanlar var. Diyarbakır içinden değil. Diyarbakırlı olup başka memleketlerde olanlara da karşılıksız burs veriyoruz" diye konuştu.

"KOLAY DEĞİL, 51 YIL"

Türkiye Yardım Sevenler Derneği'ni 1928'de Atatürk'ün kurduğunu anımsatan Oktay, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'da 1964'te kuruldu. Kurulduğunda ben de toplantıdaydım kongredeydim beni seçtiler. Diyarbakır'da bizim derneğin dışında başka dernek yoktu. Gücüm yettiği kadar devam edeceğim. Ben zaten burada dernek var diye duruyorum. Yoksa benim evim var Yalova'da Antalya'da Çınarcık'ta ve İstanbul'da. Ben gelip Diyarbakır'da kalıyorum. Beni tutan yok burada. Evet toprağım var ama uzaktan da ilgilenebiliyorum. Derneği bırakmayayım diye geliyorum. Çünkü ben çok emek verdim. Kolay değil 51 yıl. Hiç kolay değil".

Diyarbakır halkının derneğe yardımcı olmalarını da isteyen Oktay, "Biz bu memleketin çocukları için çalışıyoruz. Şimdiye kadar hiçbir zenginden yardım alamadık. Yardımlar çok noksan. Başka şeylere, gösterişe ya da partilere para harcarlar. Fakat derneğe gelince asla" dedi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ömrünü İyiliğe Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement