Passolig'in İptaline İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Passolig'in İptaline İlişkin Dava

Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin, "Passolig" uygulamasının iptali için açtığı davanın duruşması, Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin gerekçeli kararının beklenmesi için 2 Mart 2016'ya ertelendi.

09.12.2015 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin, "Passolig" uygulamasının iptali için açtığı davanın duruşması, Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin gerekçeli kararının beklenmesi için 2 Mart 2016'ya ertelendi.

Ankara 16. Tüketici Mahkemesindeki duruşmaya Dernek Başkanı Kemal Ulusoy, dernek avukatları, davalı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Aktif Yatırım Bankasının avukatları katıldı.

Duruşmada, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un, spor müsabakaları için bilet almak isteyenlere yönelik elektronik kart uygulamasına ilişkin kimi maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruya "henüz cevap verilmediği" tutanağa geçirildi.

Dernek avukatı Ertuğrul Cem Cihan söz alarak, Anayasa Mahkemesinin, başvuruyu sonuçlandırdığına yönelik haberlerin basında yer aldığını anlatarak, buna ilişkin gerekçeli kararın kısa zamanda yazılacağını düşündüklerini ifade etti.

Uygulamanın anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu savunan Cihan, Anayasa Mahkemesinin kararı ne olursa olsun, tüketiciyi mağdur eden uygulamanın iptali gerektiğini öne sürdü.

Cihan, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı beklenecekse, yeniden tedbir kararı verilmesini istedi.

Dernek avukatlarından Cemalettin Gürler de tedbir isteminde bulunarak, "Bu hukuki garabeti durduralım" dedi.

TFF'nin avukatı Duygu Yaşar, "Anayasa Mahkemesi, 6222 sayılı yasanın esasını etkileyecek bir karar vermemiştir. Davanın esastan reddini istiyoruz" ifadesini kullanırken, davalılardan Aktif Yatırım Bankasının avukatı Özlem Özsan, hem davanın hem de tedbir talebinin reddini istediklerini bildirdi.

Hakim Adnan Yılmaz, "yasanın, anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun sonucunun beklenmesine" karar verdi.

"Uyuşmazlığın esasını çözecek nitelikte tedbir kararı verilemeyeceğinden, davacıların tedbir talebini reddeden" Yılmaz, duruşmayı 2 Mart 2016'ya erteledi.

Taraftar grupları da izledi

Duruşmayı bazı taraftar grupları da takip etti. Taraftarlar, duruşmanın ardından Passolig ve TFF Başkanı Yıldırım Demirören aleyhine sloganlar attı.

Bu sırada polisin, gruptan bir kişiyi, GBT sorgusu için Adliye Karakoluna götürmesine bazı taraftarlar tepki gösterdi.

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği Başkanı Ulusoy, adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, davanın aşamaları hakkında bilgi verdi.

Dava için mahkemeden bu ay içinde gün talep ettiklerini ancak Mart 2016'ya ertelendiğini belirten Ulusoy, "Bu demek oluyor ki, tribünler boş kalacak, Türkiye futbolu daha da geri bir noktaya gidecek" dedi.

Ulusoy, "Müşteri olmak istemiyoruz. Bizler arma sevdalılarıyız" diye konuştu.

Aynı zamanda avukat olan Ulusoy, karakola götürülen kişinin GBT sorgusunun ardından bırakıldığını da bildirdi.

Davanın geçmişi

Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin, Passolig uygulamasının ihtiyati tedbir kararıyla durdurulması ve iptali talebiyle açtığı davada mahkeme, 6222 sayılı kanunun, spor müsabakası için bilet almak isteyenlere yönelik elektronik kart düzenlenmesi, elektronik kart için alınacak kişisel bilgilerin federasyon bünyesinde oluşturulan merkezi veri tabanında tutulması, kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında federasyonların yetkili kılınması ve federasyonların bu yetkilerini üçüncü kişilere devredilebilmesine yönelik hükümlerinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi, "Passolig" olarak bilinen e-bilet uygulamasıyla ilgili düzenlemelerin iptal istemini reddetmişti.

Ancak Yüksek Mahkeme, kanunun, "Federasyonların, elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasındaki yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebileceğine" ilişkin hükmünün iptaline karar vermişti.

Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı henüz yayımlanmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Passolig'in İptaline İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement