Plastik Şişe ve Kömür Tozundan Gaz Maskesi - Son Dakika
Yerel

Plastik Şişe ve Kömür Tozundan Gaz Maskesi

Türkiye'ye sığınan Suriyeli bir grup kadın, Esed rejiminin kimyasal silah kullanma olasılığına karşı plastik şişe, soba kömürü, karton bardak ve pamuktan ürettikleri maskeleri ülkelerine gönderiyor Hemcinslerine öncülük eden Suriyeli kimya mühendisi Ruki Yusuf: "Yaptığımız maske kimyasal saldırıda 20 dakika koruma sağlar.

11.04.2014 11:46

ERDAL TÜRKOĞLU - Türkiye'ye sığınan Suriyeli bir grup kadın, Esed rejiminin kimyasal silah kullanma olasılığına karşı plastik şişe, soba kömürü, karton bardak ve pamuktan ürettikleri maskeleri ülkelerine gönderiyor.

İç savaştan kaçarak Yayladağı ilçesindeki çadır kentte ve evlerde kalan Suriyeliler, kimyasal silaha karşı tedbir alıyor. Bir grup Suriyeli kadın, erkeklerden de yardım alarak kimya mühendisi hemcinsleri Ruki Yusuf öncülüğünde, plastik şişe, soba kömürü, karton bardak ve pamuk kullanarak "gaz maskesi" yapmaya çalışıyor.

Ruki Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed rejimine bağlı birliklerin, geçen yıl ağustos ayında Şam'da kimyasal silahla saldırı gerçekleştirdiğini belirterek, ülkelerindeki muhalifleri benzer saldırıya karşı korumak amacıyla maske ürettiklerini söyledi.

Maskenin normal şartlarda saf karbondan yapılması gerektiğini anlatan Yusuf, bu nedenle yüksek miktarda karbon barındıran soba kömürünü tercih ettiklerini ifade etti. Soba kömürünü ezerek toz haline getirdiklerini belirten Yusuf, maskenin yapım aşamasını şöyle anlattı:

"Kömür tozunu saf karbon yerine kullanıyoruz. Bu tozu eleyip, karton bardağa döküyoruz. Bardağın altına 3 delik açtıktan sonra üzerine bir tabaka pamuk ve bir tabaka sargı bezi ekleyip sıkıca yapıştırıyoruz. Plastik şişeyi kesip, bardakla birleştiriyoruz. Son olarak maskenin hava almaması için alüminyum folyoyla sıkıca kapatıyoruz. Plastik şişeye açtığımız iki deliğe de lastik bağlayıp, başa takılmasını sağlıyoruz. Normal gaz maskesi satın almak mümkün değil."

"20 dakika zaman kazandırır"

Hazırladıkları maskenin, kimyasal saldırıda 20 dakika koruma sağlayacağını savunan Yusuf, "Esed'in kimyasal silah kullanmayacağına kimse garanti veremez. Bu yüzden kısıtlı imkanlarla amatörce başımızın çaresine bakmaya çalışıyoruz" dedi.

Yusuf, 20 dakika koruyacak maskenin kimyasal silah kullanılan ortamdan kaçmada fayda sağlayacağını söyledi. Suriye'deki kimyasal silahların tespitiyle ilgili Birleşmiş Milletlerin çalışma yaptığını belirten Yusuf, sürecin yavaş ilerlediğini, yetkililerin kimyasal silahların çoğuna ulaşamayacağını öne sürdü.

Suriye halkının kimyasal silah kullanımı konusunda Esed'e güvenmediğini anlatan Yusuf, halkın çoğunun halen korku içinde olduğunu söyledi.

Yusuf, yaptıkları 400 maskeyi Suriye'ye gönderdiklerini sözlerine ekledi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Plastik Şişe ve Kömür Tozundan Gaz Maskesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement