Prof. Dr. İbrahim Yanmış: "Sporda Başarı İçin Bilimsel Çalışma Şart" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. İbrahim Yanmış: "Sporda Başarı İçin Bilimsel Çalışma Şart"

Prof. Dr. İbrahim Yanmış: "Sporda Başarı İçin Bilimsel Çalışma Şart"

(ÖZEL) Prof. Dr. İbrahim Yanmış: "Sporda başarı için bilimsel çalışma şart" "Bilimin sporun içinde daha fazla geçmesi gerekiyor" "2016 Olimpiyatları için en çok sayıda sporcuyu en iyi şekilde ve en çok madalya alacak şekilde Rio'ya götürmek istiyoruz" "2016 Olimpiyatları öncesinde alınması gereken tedbirler konusunda bir rapor hazırlayacağız" "Sporcularımızın performanslarının takip edilmesi gerekli" "Performans değerleri ile aldıkları sonuçlar arasındaki ilişkiye bakarak sporcuların eksiklerini gidermek için bir takım çalışmalar yürütüyoruz" Uğur DEMİRKIRDI/BAKÜ, (DHA) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları'nda Türk milli sporcuları gözlem altında tutan ve analizler yaparak özellikle olimpiyatlar için eksik yönlerini belirleyen Prof. Dr. İbrahim Yanmış, DHA aracılığıyla spor camiasına başarıya giden yolu bir kez daha anlattı.

22.06.2015 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ÖZEL) Prof. Dr. İbrahim Yanmış: "Sporda başarı için bilimsel çalışma şart"

"Bilimin sporun içinde daha fazla geçmesi gerekiyor"

"2016 Olimpiyatları için en çok sayıda sporcuyu en iyi şekilde ve en çok madalya alacak şekilde Rio'ya götürmek istiyoruz"

"2016 Olimpiyatları öncesinde alınması gereken tedbirler konusunda bir rapor hazırlayacağız"

"Sporcularımızın performanslarının takip edilmesi gerekli"

"Performans değerleri ile aldıkları sonuçlar arasındaki ilişkiye bakarak sporcuların eksiklerini gidermek için bir takım çalışmalar yürütüyoruz"

Uğur DEMİRKIRDI/BAKÜ, (DHA)

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları'nda Türk milli sporcuları gözlem altında tutan ve analizler yaparak özellikle olimpiyatlar için eksik yönlerini belirleyen Prof. Dr. İbrahim Yanmış, DHA aracılığıyla spor camiasına başarıya giden yolu bir kez daha anlattı.

Sporcular, antrenörler, federasyon başkanları ve sporun içindeki her birey için bilimin önemini anlatan Spor Genel Müdürlüğü Sağlık Üst Kurul Üyesi ve aynı zamanda GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yanmış, Bakü'de olma amacını ve bilimsel çalışmalarla başarıya giden yolu şöyle açıkladı:

"Hem hekim olarak buradaki sağlık grubunun başındayım hem de sporcuların sportif performansları ile ilgili bir takım performanslarda bulunuyoruz. Onlarla ilgili raporlar hazırlıyoruz. Türkiye'nin spora yaptığı büyük tesis ve insan Yatırımı karşısında aldığımız sonuçların henüz istediğimiz üzere yeterli olmadığını görüyoruz. Bunun nedenlerini araştırdığımız zaman ; biliyorsunuz bu yılın başında sayın Bakanımızın ve müsteşarımızın öncülük ettiği bir şura Antalya'da toplandı. Burada alınan en önemli karar sporcularımızın performanslarının takip edilmesi gerekliliğiydi. Bu şu demek; güreşten bir örnek verelim, sporcularımızın kuvvet değerleri çok iyi olabiliyor, kaslılık değerleri çok iyi olabiliyor. Fakat dayanıklılıkları zayıf olduğunda sporcu güreşe iyi Başlıyor fakat periyotların sonunda verdiği puanlarla maçı kaybediyor ve madalyayı kaybediyor. Biz bunların analizlerini yapıyoruz. Performans değerleri ile aldıkları sonuçlar arasındaki ilişkiye bakarak sporcuların eksiklerini gidermek için bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Bakü'den dönünce 2016 Olimpiyatları öncesinde alınması gereken tedbirler konusunda bir rapor hazırlayacağız. Buraya gelmeden sporcuların testlerini yaptık, dayanıklılık, kuvvet, reaksiyon süreleri vs. bunları ölçtük. Buna da elde ettiğimiz sportif sonuçlarla test sonuçlarını karşılaştıracağız. Özetle şunu söyleyelim, testi zayıf görünen sporcuların maçların ilerleyen periyotlarında maçları kaybettiklerini gördük, bunları istatistiki olarak çalışacağız. Verileri topladık. 2016 Olimpiyatları için en çok sayıda sporcuyu en iyi şekilde ve en çok madalya alacak şekilde Rio'ya götürmek istiyoruz."

BASKETBOL VE VOLEYBOLDAKİ BAŞARININ SIRRI...

"Bizim sporda en başarılı olduğumuz branşlar bayan voleybolu, bayan basketbolu, erkek basketbolu, çünkü bunlar iki şeyi çok iyi yapıyorlar; bir kere kati bir şekilde çok ciddi bir istatistik tutuyorlar. Sporcunun her şeyinin istatistiği var. Geride kalan yılların istatistiği var, oyun analizleri var. Bir sporcunun zayıf ve kuvvetli yönleri, hepsi kayıt altında. Maalesef bir çok branşta bu kültür oluşmadı. Mesela tekvandoda bir sporcu hangi hareketle daha çok puan alıyor. ya da en çok ne zaman puan kaybediyor, hangi periyotta, hangi saniyede, bunlar istatistiğe dökülmeli. Mesela bir branşta 15 maç yapmışız 10'unu kaybetmişiz. Kaybettiklerimizde son periyotta maçı vermişiz. Bu çıplak gözle görülmeye bilir ama istatistik tutulursa daha net fark edilir."

BİLİM VE SPOR...

"Bilimin sporun içinde daha fazla geçmesi gerekiyor. Sporcularımızın oyun analizlerinin olsun istatistiki verilerin olsun uzun süreli hem saklanması heme analiz edilip sporcunun eksik ve iyi yönlerinin ortaya konması lazım. Bu konuda tedbirler alırsak sporda başarı gelir."

"SPORCUYA HANGİ İLACI VERDİN DİYE SORUYORLAR AMA BİZİM İLACIMIZ ÇALIŞMAK"

"Sporu bırakmış ve geri dönmüş bir sporcu ile 6 ay çalıştık, grand prix yarışlarına katıldık, sporcu birinci oldu ve bize gelen ilk soru -hangi ilacı verdin- oldu. Biz ilaç vermedik, çalıştık. Bizim ilacımız çalışmak.6 ay bilim adamlarının desteğiyle çalıştık. Diyetisyen, psikolog, spor bilimci, kondisyoner ve doktor el ele verip sporcuyu hazırladık. Grandprix te şampiyon olunca herkes şaşırdı. Bilimsel destek ve çok çalışmak. Başarının anahtarı bu."

"ECE 3 AY SONRA FİZİK TEDAVİLERE BAŞLAYIP, SPORA DÖNEBİLECEK"

1. Avrupa Oyunları'nda Triatlon branşında mücadele eden milli sporcu Ece Bakıcı Bakü'de ameliyat olmuştu. Ece'yi ameliyat eden Spor Genel Müdürlüğü Sağlık Üst Kurul Üyesi ve aynı zamanda GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Yanmış, şunları söyledi:

"Bizim stres kırığı dediğimiz aslında sporcularda sık görülen ama böyle ameliyat gerektirecek düzeyde çok nadir görülen bir rahatsızlık geçirdi. Ece olimpiyat kotası almak için çok çalışan çok gayret gösteren, dolayısıyla sık sık yarışmalara katılan bir sporcu. Tabii, bu bazen aşırı antrenmana ek olarak bazen de zemin şartlarına bağlı olarak bayan sporcularda sık gördüğümüz bir rahatsızlık. Tabii Ece'nin özel durumu şu oldu, hiç ağrı hissetmediği için yarışa devam etmek istedi. Dolayısıyla kırık ameliyatlar düzeye geldi. Bu durum tespit edildiğinde bize haber verdiler biz de sayın Bakanımızın direktifleriyle Ece'yi Bakü'de özel bir hastanede ameliyat ettik."

"UÇAKLA TÜRKİYE'YE GÖNDERDİK, ŞU AN KOLTUK DEĞNEKLERİ İLE YÜRÜMEYE BAŞLADI"

"Ece'yi önceki gün uçakla Türkiye'ye gönderdik. Kendisi İzmir'de. Görüştüm koltuk değnekleri ile yürümeye başladı. 3. hafta rehabilitasyon süreçlerini yaşatacağız. Zannediyorum 3. ayda kaynama gerçekleştiği anda spora dönüşü için gerekli fizik tedavi başlatacağız

(Tür: Spor)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. İbrahim Yanmış: 'Sporda Başarı İçin Bilimsel Çalışma Şart' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement