Rize "Hedefimiz Yüzde 5?lik Büyüme Yakalamak" - Son Dakika
Güncel

Rize "Hedefimiz Yüzde 5?lik Büyüme Yakalamak"

Rize "Hedefimiz Yüzde 5?lik Büyüme Yakalamak"

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten Ergenekon yorumu: 'Geç de olsa hataları telafi edecek kararlar veriliyorsa hayırlı olsun' (ek)"HEDEFİMİZ YÜZDE 5'LİK BÜYÜME YAKALAMAK"Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ekonomi Topluluğu'nun düzenlediği Ekonomi Zirvesi'ne katıldı.

21.04.2016 22:39

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten Ergenekon yorumu: 'Geç de olsa hataları telafi edecek kararlar veriliyorsa hayırlı olsun' (ek)

"HEDEFİMİZ YÜZDE 5'LİK BÜYÜME YAKALAMAK"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ekonomi Topluluğu'nun düzenlediği Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. 'Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi' konulu sunum gerçekleştiren Mehmet Şimşek, dünyada önümüzdeki 50 yıldaki büyümenin, reformlar yapılmaması halinde son 50 yıldaki büyümenin altında kalacağı öngörüsünde bulundu.

Dünyada küresel kriz sonrası reformlarda bir yavaşlama yaşandığına dikkat çeken Şimşek, Türkiye'nin son yıllarda güçlü bir ekonomik büyüme gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

'Bu yıl yüzde 4.5 büyüme ön görüyoruz. Geçen yıl ülkemiz yüzde 4 büyüdü. Bunu düşük bulanlar olabilir. Geçen yıl dünya ekonomisi yüzde 3, Çin ve Hindistan hariç, gelişmekte olan ülkeler yüzde 1.7 büyüdü. Bu nasıl bir konjektörde oldu' 2 seçimin yaşandığı, etrafımızda ateş çemberinin olduğu, terörün başını kaldırdığı bir dönem ile 3 milyon göçmeni misafir ettiğimiz bir dönemden bahsediliyor. Türkiye ekonomisi bu kadar şokla karşı karşıya iken yüzde 4 büyüme yine de iyi bir performanstır. Yüzde 5'lik büyümeyi yakalayabilmemiz için reform programını güçlü bir şekilde uygulamamız ve uygulamada etkinliğin sağlanması gerekiyor. Türkiye gelişmekte olan ülkelerin büyümesi ile arayı kapatmaya çalışıyor. Güçlü bir hükümet var. Önümüzde 3-4 yıl gibi bir dönemi iyi değerlendirip, Türkiye'de verimliliği artırarak, potansiyel büyümeyi yükseltecek reformlarla tekrar yüzde 5'lik büyüme politikasına otururuz diye düşünüyoruz.ö

'KAMUNUN İYİ YAKASINI BİR ARAYA GETİRDİKö

Hükümetleri döneminde mali disiplini sağladıklarını ve kamu borçlarını azalttıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 33. Bu düşük bir rakam mı, yüksek bir rakam mı' Avrupa Birliği? nde kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 90'ın üzerinde. Kamu açıklarını ciddi şekilde azalttık. Bu başarı ancak mali disiplin içselleştirilir ve güçlü bir irade varsa sağlanabilir. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın güçlü desteği olmasaydı bu mali disiplini devam ettiremezdik. Geçmişte bu irade ortaya konulamadı. Kamunun iki yakasını bir araya getirdik. 'Bunun faydası ne?' diyebilirsiniz. Faizler reel olarak muazzam düşmüş. Hiçbir dönemde olmadığı kadar faizler düşmüş. Bu ne demek? Milletten topladığımız vergi gelirleri artık faize gitmiyor, millete hizmet ve yatırım olarak gidiyor. Bu çok önemli. 2002 yılında 100 lira verginin 86 lirası faize gidiyordu. Bugün 100 lira verginin 13 lirası faize, 87 lirası hizmet ve yatırıma gidiyor. Mali disiplini sağlamasaydık, bütçe açıklarını kapatmasaydık, kamunun borçlarını azaltmasaydık, enflasyonu düşürmeseydik, reform yapmasaydık, Türkiye bütçe içindeki faiz payı 2002'deki gibi devam etseydi, bugüne kadar 934 milyar lira ilave faiz ödemiş olacaktık. Bu çok ciddi bir rakam. Sadece geçen yıl 50 milyar civarındaki faiz yerine 219 milyar faiz ödeyecektik. İşte Türkiye'nin kazanımı budurö dedi.

'SİHİRİ FORMÜL REFORMö

Ülkedeki eğitim, sağlık, ulaştırma ve diğer alanlarda yaşanan gelişmelere değinen ve olumlu gelişmelere rağmen Türkiye'nin durumunun güllük gülistanlık olmadığını kaydeden Mehmet Şimşek, reformlar olmak üzere yapacakları çok iş olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Yapısal reformları yaparsanız gelecek nesillere yatırım yaparsınız. Eğer bunu yapmazsanız gelecek nesillerden çalmış olursunuz. Bu kadar açık ve net. Bu nedenle yapısal reformlar şu anda Türkiye için de, dünya için de en önemli günden maddesi. Çünkü para politikasında yapabileceklerimiz sınırlıdır. Burada çözümler kalıcı refah artışları sağlamıyor. Refah artışı istiyorsanız reform yapacaksınız. Teröre, jeopolitik gündemlere rağmen bizim temel gündemimiz bu reformlar. Reform yapmazsanız enflasyon, işsizlik ve faizler yüksek kalır. Reform yaparsak hızlı büyürüz, işsizlik azalır, faizler düşer, Türkiye kalkınır. Elimizde sihirli bir formül var o da reform.ö

Yeni başarılar için bir kavşakta olduklarını vurgulayan Şimşek reformları yaparak Türkiye'yi daha ileriye taşıyacaklarına inandıklarını belirterek sözlerini noktaladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e konuşmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman tarafından plaket ve serander maketi hediye edildi. Üniversite Ekonomi Topluluğu öğrencileri de, Şimşek'e adının yazılı olduğu 53 numaralı Çaykur Rizespor forması hediye etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından Şimşek, Trabzon'a hareket etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek Trabzon'dan uçakla Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize 'Hedefimiz Yüzde 5?lik Büyüme Yakalamak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement