Ruslar Türk Bankalarını Bastı - Son Dakika
Ekonomi

Ruslar Türk Bankalarını Bastı

Uçak krizi Rusya'daki Türk bankalıran sıçradı. FSB ajanları dün Rusya'daki 4 Türk bankasına 'kara para aklama' baskını yaptı.

18.12.2015 10:33  Güncelleme: 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ile Türkiye arasında 'uçak' krizinden kaynaklanan gerginlik Rusya'daki Türk bankalarına da sıçradı. Türkiye'nin, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus jetini 24 Kasım'da düşürmesinden bu yana iki ülke arasında süren siyasi gerginlik, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik bazı ekonomik ambargolar uygulamasına neden olmuştu. İki ülke arasında yürüyen büyük altyapı projelerini askıya alan, birçok kalemde Türkiye'den ithalatı kesen ve işi Türk işçilerinin çalışma iznini kaldırmaya kadar vardıran Rusya'nın aldığı bu ekonomik tedbirlerde bankacılık sektörü kapsam dışı bırakılmıştı.

TÜRK BANKALARINA SUÇLAMA

Rusya İçişleri Bakanlığı ve Rusya Federal Güvenlik Servisi yetkilileri Garanti Bankası'nın Moskova'daki Moscow City şubesinde arama yaptı. Rus LifeNews haber kanalının bildirdiğine göre bazı Türk vatandaşları Garanti Bankası'ndaki hesaplarında bulunan paraları birkaç banka üzerinden Rusya dışına aktardı.

RUS İSTİHBARATI BANKALARI BASTI

Ancak dün Rusya'da faaliyet gösteren 4 Türk bankasının şubelerine eski adı KGB olan Rusya'nın İç İstihbarat Örgütü'nün (FSB) baskın yaptığı öğrenildi. Rusya'da faaliyetleri bulunan 3 ayrı kaynaktan teyid ettiğimiz bilgiye göre, FSB'nin mali işlemler alanında uzman ekipleri şubelerde kara para aklama incelemesi yaptı. FSB ekiplerinin dün öğle saatlerinde Türk bankalarının şubelerine gittikleri ve bir Türk işadamının şirketi ile alakalı işlemler başta olmak üzere bankaların tüm işlemlerini tek tek inceledikleri belirtildi.

RUS MEDYASI DUYURDU

Rusya medyasına göre, yapılan aramalar sonucunda "Yasa dışı banka işlemleri", "döviz ve ruble fonlarının geri dönüşümünde görevi aksatmak" ve "suç organizasyonu oluşturmak" iddialarıyla banka hakkında soruşturma açıldı.

Rusya'da aralarında Ziraat Bankası, Garanti Bankası ve Yapı Kredi'nin de olduğu birkaç Türk bankası, faaliyet gösteriyor.

İNCELEME BİTTİ

Bu sırada Türk bankacılar konuyla ilgili genel merkezlerini bilgilendirirken, Rus ekiplerin inceleme sonucunda yasal çerçeve dışında herhangi bir işleme rastlamadığı öğrenildi. Geçtiğimiz haftalarda iki ülke arasındaki bankacılık faaliyetlerine ilişkin bir sorun olmadığı kamuoyuna açıklanmıştı. Ziraat'in tek şubeyle, Garanti'nin Garanti Bank Moscov, Rus Sofia Bank'ı alan İş Bankası'nın İşBank, Fiba Holding'in Credit Europe, Yapı Kredi'nin Yapı Kredi Bank Moscov adıyla Rusya'da faaliyetleri var. Denizbank'ın da Rusya'da bankacılık faaliyetleri bulunuyor.

RUS BANKALAR DA BASILDI

Rusya'da bankacılık faaliyeti yürüten bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, FSB'nin hedefinde sadece Türk bankaları yoktu. Türk bankalarının yanı sıra 20 Rus bankasına da baskın yapılan operasyonda asıl hedefin kamuoyunun pek tanımadığı bir Türk işadamının kara para aklama faaliyetlerini ortaya çıkarmak olduğu iddia edildi. Rus bankalarında da yasa dışı bir işleme rastlanmazken operasyon bankacılık kesiminde 'Amaç Türk bankalarını ve işadamlarını taciz etmek. Kara para incelemesi bahanesiyle bankaları rahatsız ediyorlar' şeklinde yorumlandı. (Kaynak:Hürriyet)


Ruslar Türk Bankalarını Bastı

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (53)

  • RUS KOYUNU: Allah seni başımızdan eksik etmesin PUTİN. Gurban olurum büyüksün reis. Dik dur eğilme sakın 14 28 Yanıtla
  • ne mutlu turkum diyene: Burada Putin i destekleyen vatan hainleri sizler asla turk olamazsınız 24 12 Yanıtla
  • adanali soner: tek umut putin türkiye su tayyib ten kurtulsun hersey iyiye gidecek 10 20 Yanıtla
  • d bakir 2121: aslan Putin simdi onlar düsün sün 7 21 Yanıtla
  • ultraaslan: bizlerde bundan sonra deniz bank ile işlem yapmayalım oda rus bankası 20 3 Yanıtla
  • adanali soner: türkiye cumhuriyet tir ve laiktir ve illelebet öyle kalacaktir türkiye ve rusya illelebet iki dost ülkedir tayyib in son cirpnislari bunlar 6 15 Yanıtla
    Dadas25: Sen laik kal ataist ol bu bizim sorunumuz değil bi halkın çoğunluğu müslüman tahammül edeceksiniz yada çok sevdiğiniz avrupaya gideceksiniz seninin kafandakiler bu ülkeyi yıllarca sömürdü yeter artik yeter 5 5
  • Rputn: Bu adam on numara dediğini yapiyor 9 11 Yanıtla
  • Fatih SARIBAŞ : Sıra sanada gelicek putinnnn.! 14 6 Yanıtla
  • Tc: Türkiye Suriye sahasını ihlal etsin putinin dediği gibi türkiye natonun arkasına saklandı 6 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement