Şam Kayısısı Geçim Kaynakları Oldu - Son Dakika
Güncel

Şam Kayısısı Geçim Kaynakları Oldu

Suriye'de 2 yıldan bu yana rejiminin kuşatması altındaki başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, esnaf halktan aldığı kayısıdan yaptığı çeşitli ürünleri satmaya çalışıyor Arbin'deki tüccarlardan Sami Er Rahtavi: "Doğu Guta bölgesinde hemen herkes açlık ve sefaletten dolayı kayısı tüketmek zorunda.

13.12.2014 13:57

HALİT SÜLEYMAN/ HALİT DEMİR - Suriye'de 2 yıldan bu yana rejiminin kuşatması altındaki başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, esnaf halktan aldığı kayısı meyvesinden yaptığı çeşitli ürünleri satmaya çalışıyor.

Rejim güçlerinin, kuşatma altında tutarak zaman zaman bombaladığı ve askeri noktalardan yardım kuruluşlarının bölgeye girişlerine izin vermediği Arbin halkı, yaz aylarında yetişen kayısıyı toplayıp sonbaharda tüccarlara satarak geçimini sağlıyor.

Tüccarlar, Türkçe'de "Bundan iyisi, Şam'da Kayısı" deyiminin kaynağı olan ünlü kayısıdan, pestil, şeker ve pekmez yaparak yine bölge halkına satıyor.

Arbin'deki tüccarlardan Sami Er-Rahtavi AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöreye özgü olan kayısıdan çeşitli ürünler yaparak geçinmeye çalıştıklarını söyledi.

Kayısıyı mevsimi gelince toplayıp çeşitli yöntemlerle öğüterek pestil, şeker ve pekmez haline getirip sattıklarını anlatan Rahtavi, şunları kaydetti:

"Kayısı, kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Kuşatma altında bulunan Doğu Guta bölgesine Esed hiç bir şey sokmadığı için, kayısı halkın temel besin maddesi olmuş. Hemen herkes açlık ve sefaletten dolayı kayısı tüketmek zorunda kalıyor."

Kuşatma altındaki halkın çok zor durumda olduğunu ve açlıktan ölümlerin de yaşandığını dile getiren Rahtavi, meyvenin çocuklar için şeker, büyükler için gıda takviyesi olduğunu aktardı.

Rahtavi, Esed yönetiminin bir an öce kuşatmayı kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bölge halkının kış aylarında gıda sıkıntısının yanında, ilaç yetersizliğinden dolayı da bulaşıcı hastalıklara da yakalanacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Allah'tan temennimiz Guta bölgesi üzerindeki kuşatmanın kaldırılmasıdır. Kış aylarının başlamasıyla beraber bölgede halkı zor günler geçiriyor. Doğu Guta bölgesindeki ilçe, belde, köy ve semtlerde elektrik ve sular kesik. Rejim güçleri kara ve havadan her gün bölgeyi bombalıyor. Kontrol noktalarından temel ihtiyaçların ve tıbbi malzemelerin girişine izin vermiyor. Halk, elindeki imkanları kullanarak kuyulardan çıkardığı sularla sebze yetiştirip yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor." - Şam

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şam Kayısısı Geçim Kaynakları Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement