Şampiyon Develere Akü'de Check-up - Son Dakika
Güncel

Şampiyon Develere Akü'de Check-up

Şampiyon Develere Akü\'de Check-up

MUĞLA'dan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne getirilen şampiyon 2 deve sağlık kontrolünden geçti.

18.10.2016 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUĞLA'dan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne getirilen şampiyon 2 deve sağlık kontrolünden geçti. Filmleri çekilerek muayeneleri yapılan develere, veteriner hekim adayı öğrenciler ilgi gösterdi.

AKÜ Veteriner Fakültesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü'ne getirilen iki güreş devesi sağlık kontrolünden geçirildi. Muayene için biri Muğla Milas, diğeri Marmaris'ten getirilen develerin filmi çekildi. Kan örnekleri de alınan develerin, film sonuçlarına göre kemik ve eklemlerine bakıldı. Develerden biri muayene olurken, bekletilen diğer deve ise veteriner fakültesi öğrencilerinden ilgi gördü. Deve zaman zaman yanına gelen öğrencilere dönerek baktı.

DEĞERİ 30 BİNDEN 400 BİN LİRAYA KADAR ULAŞIYOR

Deve sahibi İsmail Kurt, develeri güreş için yetiştirdiklerini anlattı. 20 Kasım'da yeni bir güreş müsabakası yapılacağını söyleyen Kurt, öncesinde hayvanlara check-up yaptırmak istediklerini belirtti. Milas'tan gelen devenin adının 'Tsunami Armiyas', diğerinin ise 'Bay Bora' olduğunu aktaran Kurt, güreş develerinin fiyatlarının güçlerine ve yeteneklerine göre değiştiğini vurguladı. Bir güreş devesinin fiyatının 30 bin TL'den başlayıp 400 bin TL'ye kadar ulaştığını kaydeden Kurt, Tsunami Armiyas ve Bay Bora'nın yaklaşık değerinin her biri için 200- 250 bin TL olduğunu, kazandığı güreşlerin de fiyatın artmasında etkili olduğunu vurguladı.

6 AYDA BİR GENEL SAĞLIK KONTROLÜ ŞART

Develeri sağlık kontrolünden geçiren AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan, şöyle dedi:

"Kliniğimize iki pehlivan deve getirildi. Genel kontrolleri yapılıyor. Sürekli güreşen, Türkiye genelinde derece yapmış develere check-up yaparak sağlığı yönünde rapor vereceğiz. Güreş develerinde genellikle kemikle ilgili sorunlar görülüyor. Ayrıca eklem, kas ve hareket sistemiyle ilgili sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bunların düzenli kontrollerinin yapılması hayvanın hem sağlığını hem refahını olumlu yönde etkileyecektir. Deve güreşi yaptıran vatandaşlarımıza develerini en az 6 ayda bir genel sağlık kontrolünden geçirmelerini ve yem düzenlemesi yaptırmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz."

AKÜ Veteriner Fakültesi'ne ilk kez deve hastalar geldiğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Demirkan, bunun veteriner hekim adayı öğrencilerin eğitimi açısından da oldukça yararlı olduğunu belirtti.

- Afyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şampiyon Develere Akü'de Check-up - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement