Sancak'ın Failleri Soruldu - Son Dakika
Güncel

Sancak'ın Failleri Soruldu

Sancak\'ın Failleri Soruldu

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 341'incisi gerçekleştirildi.

23.08.2015 11:34

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 341'incisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Kayıp fotoğraflarının taşındığı eyleme, İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı. Oturma eylemi öncesi bir konuşmada bulunan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, çatışmalı sürecin yarattığı gerilime ve oluşan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Siyasal iktidarın geliştirdiği çatışmacı politikanın toplumsal yaşamda tahribata yol açtığını ifade eden Bilici "Sadece bir ay içersinde onlarca can gitti. İnsanların evleri yakıldı, tarandı. Bu gidişat hiç iyi değil" diye belirtti.

Artan çatışmalı ortam içersinde, evrensel insan haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken Bilici "Öldürüyorsunuz, sonra cesedini çırılçıplak soyup teşhir ediyorsunuz. Öldürüyorsunuz, sonra ayağınızı kafalarının üstüne basıp poz veriyorsunuz. Bunu kalkıp sosyal medyada gösteriyorsunuz" dedi. Gerilla cenazelerine yönelik uygulanan işkence ve kötü muamelenin kabul edilebilir olmadığını ve uluslar arası insan hakları belgelerinde bunun suç olduğuna işaret etti.

Hükümetin çatışmaları derinleştiren bir politika ile sürece yaklaşım gösterdiğini ifade eden Bilici, diyalog ve müzakerelerin önemine işaret etti. PKK Lideri Abdullah Öcalan ile bir an önce görüşmelerin başlaması gerektiğini kaydeden Bilici, "Gözaltı ve tutuklamalar yapabilirsiniz, ev ve işyerlerini tarayıp yakabilirsiniz, seçilmiş insanları tutuklayabilirsiniz, sınır ötesi operasyonlarıyla infazlar yapabilirsiniz. Bunlar çok kolay. Savaş yapmak hiç zor değil. Ama devletin kudretini savaş ve çatışmalar için değil, gösterebiliyorsanız barış için gösterin. Biz insan hakları savunucuları, her iki tarafa da çağrılarda bulunuyor ve silahları susturmaya davet ediyoruz. Hükümet bir an önce diyalog ve müzakereleri yeniden başlatmalı. Sayın Öcalan ile görüşmelerin başlatılması gerekiyor" diye konuştu.

Bilici'nin konuşması ardından İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Abdullah Zeytun, 1993 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde gözaltında katledilen Hacı Sancak'ın hikayesini anlattı. Yapılan konuşmaların ardından Hacı Sancak ve tüm kayıpların anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Sancak'ın Failleri Soruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement