Sarı Bisiklet Projesi İle Hareketi Teşvik Ediyor - Son Dakika
Güncel

Sarı Bisiklet Projesi İle Hareketi Teşvik Ediyor

ETİ'nin Aktif Yaşam Derneği işbirliği ile hayata geçirdiği "Sarı Bisiklet" Sosyal Sorumluluk Projesi tüm hızıyla devam ediyor.

15.09.2014 12:03

ETİ'nin sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak ve bisiklet kullanımını teşvik ederek, Türkiye'de hareketli yaşama öncülük etmek amacıyla başlattığı Sarı Bisiklet Projesi kapsamındaki 'Eskişehir Sarı Bisiklet Etkinliği', binlerce Eskişehirlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Şehrin merkezinde belirlenen 7 km'lik parkurda hep birlikte bisiklete binen Eskişehirliler, gezinin ardından 3.000 metrekarelik alana kurulan bisiklet festivaline katıldılar. Bisiklet ile ilgili eğitici aktivitelerin yanı sıra çeşitli sürprizlerle dolu eğlenceli etkinliklerin yer aldığı festivalde, Eskişehirliler sağlıklı ve keyifli bir Pazar günü geçirdiler.
Bisiklet kullanmayı bilmeyen büyük küçük her yaştan Eskişehirliye bisiklete binmenin öğretildiği festivalde bisiklet tamirine yönelik püf noktalarının anlatıldığı work shop'lar gerçekleştirilirken, Sarı Bisiklet Mobil Tamir Aracı da bakım gerektiren bisikletleri tamir etti. Üç tekerlekli bisiklet kullanma deneyiminin de yaşatıldığı festivalde çocuklar için kurulan özel alanda bisikletle ilgili çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festival alanına gelenler bisikletle çekilen eğlenceli fotoğraflarını, kurulan özel alanlar aracılığıyla sosyal medyada paylaşma şansı yakaladılar. Eskişehirliler ayrıca yurtdışında büyük ilgi gören ve 9 kişinin birlikte kullanabildiği gezersiklet ile keyifli bir deneyim yaşarken, pedikep bisikletler ile de eğlenceli turlar attılar. Eskişehir'in ünlü Es Es Bandosu ise festivale renk kattı. Binlerce kişinin katıldığı Sarı Bisiklet Etkinliği Eskişehir'de gerçekleşen en geniş katılımlı bisiklet organizasyonu olma özelliğini taşıyor.

ETİ Sarı Bisiklet Etkinliği'ne ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu ve Aktif Yaşam Derneği'nin Kurucu Üyesi Mehmet Ali Çalışkan da katılarak Eskişehirlilerle birlikte pedal çevirdi.

Sarı Bisiklet Projesi'nin tüm enerjisi ile devam ettiğini belirten Hakan Polatoğlu, projeyi tasarlarken 7'den 70'e herkese dokunmayı hedeflediklerini belirterek, "Sarı Bisiklet Etkinliğimize tüm Eskişehir halkını davet ettik. Hareketli ve sağlıklı yaşamın en eğlenceli yollarından biri olan bisiklet ile bugün tüm Eskişehirlilerle keyifli bir gün geçirdik." diye konuştu.

10 kişiye hediye Sarı Bisiklet

Sarı Bisiklet Etkinliği kapsamında eğlenceli aktivitelerin yanı sıra festival alanında bisiklet gezisine katılanlar arasından çekiliş ile belirlenen talihliler arasında gerçekleşen bisiklet denge oyunu ile 10 Eskişehirli Sarı Bisiklet sahibi oldu.
"Hedef farkındalık yaratmak"
ETİ'nin sosyal sorumluluk anlayışına dikkat çeken ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, "ETİ olarak, projelerimizi hayata geçirirken uzun soluklu ve sürdürülebilir projeler ile toplumun her kesimi için fayda yaratmaya özen gösteriyoruz. Sarı Bisiklet Projesi ile toplumun giderek artan önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunacak bir kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiğimize inanıyoruz. 'Sağlık için hareket, hareket için bisiklet' felsefesiyle yola çıktığımız projemizde, sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin gerekliliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"Hareket etmiyoruz!"

Projenin çıkış noktasının dünyada ve ülkemizde giderek artan bir sorun haline gelmeye başlayan fiziksel inaktivite olduğunu belirten Polatoğlu, hareket etmenin en eğlenceli yollarından birisinin de 'bisiklete binmek' olduğunu söyledi. Özellikle yeni neslin, teknolojinin de hızlı gelişimi ile birlikte daha az hareket ettiklerini dile getiren Hakan Polatoğlu, şunları söyledi: "Artık anne ve babaların en büyük problemlerinden birisi evden, hatta odalarından dışarı çıkmayan, ekranların başından ayrılmayan çocuklar. Ne yazık ki çocuklarımız 'hareket' etmiyor. Sarı Bisiklet projesi ile daha fazla insanı, hareket etmenin en eğlenceli ve sağlıklı yollarından biri olan 'bisiklet'le buluşturmayı amaçlıyoruz."

Sarı Bisiklet Projesi her yıl farklı bir ilde yürütülecek. Bu yıl Eskişehir'de start alan proje kapsamında bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için ilköğretim okullarında bisiklet eğitimleri veriliyor. Kampüslere kurulan stantlardaki sarı bisikletlerle, üniversitelilerin bisiklete binerek hem spor yapmaları sağlanıyor hem de kampüs içi ulaşımları sağlıklı ve eğlenceli hale getiriliyor. Tamir veya bakım gerektirdiği için evlerin bodrum katlarında veya balkonlarında atıl durumda olan bisikletlerin tekrar kullanılmasına yardımcı olmak için hazırlanan Sarı Bisiklet Mobil Tamir Aracı, Eskişehir'i mahalle mahalle geziyor ve bisikletleri yeniden sokaklara kazandırıyor. Özellikle ev hanımlarını bisiklete binmeye özendirmek amacıyla başlatılan semt pazarları uygulamasıyla da arzu edenlere alışveriş poşetlerini bisiklet sepetine koyarak evlerine ücretsiz üç tekerlekli sarı bisiklet ile gitme imkanı sağlanıyor.

"Bisikleti herkese yeniden sevdirmeyi hedefliyoruz"

Projenin her yıl farklı bir ilde yürütüleceğini belirten Hakan Polatoğlu, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Gideceğimiz illerde, belirlenen ilköğretim okullarında haftanın 5 günü gerçekleşecek teorik ve pratik eğitimlerle 3 yılda 20 bin çocuğumuza 'güvenli bisiklet sürüş eğitimi' vereceğiz. Eskişehir'de, ilköğretim okullarında, okulların bahçesine yerleştirdiğimiz eğitim parkuru ve bilgilendirici panolar yardımıyla; beden eğitimi derslerinde eğitimleri gerçekleştirdik. Yeni eğitim dönemi ile eğitimler kaldığı yerden devam edecek ve çocuklarımızla buluşacak. Bu kapsamda, bisiklete binmeyi bilmeyen çocuklarımıza bisiklet sürmeyi öğreterek, bisiklete binmeyi bilen çocuklarımıza ise sürüş hâkimiyetlerini artıracak güvenli sürüş eğitimi veriyor, pratik uygulamalar yaptırıyoruz.

Sarı Bisiklet Projesi kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik etkinliklerimiz de devam ediyor. Eskişehir'de belirlenen üniversite kampüslerine, ücretsiz bisiklet kiralanabilecek stantlar kurarak, öğrencilerin kampüs içindeki ulaşımlarını kolaylaştırmayı ve "daha hareketli" hale gelmelerini sağladık. Yeni eğitim döneminde Osmangazi ve Anadolu Üniversitelerine sarı bisikletlerimizi yerleştireceğiz. Bu uygulama ile 3 yılın sonunda yaklaşık 25 bin üniversite öğrencisine ulaşmayı hedefliyoruz.''

"Sokakta yaşayan proje"

Sarı Bisiklet Projesi'nin en önemli özelliklerinden birisinin de devamlı olarak halkla iç içe ve sokakta olduğuna işaret eden ETİ Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, şöyle devam etti: "Özellikle ev hanımlarımızın bisiklet kullanmasını teşvik etmeyi planladığımız semt pazarı uygulamamızda, üç tekerlekli bisikletlerle, pazar alışverişi yapanların hem hareket edebileceği hem de günlük hayatlarına bisikletin faydalarını entegre edebilecekleri bir kurgu oluşturduk. Eskişehirli kadınlar bu uygulamayı çok sevdi. Bisiklete binmeyi çok iyi bilmeyenler bile rahatça kullanabilecekleri üç tekerlekli bisikletlerle, alışveriş poşetlerini elde taşımak yerine bisiklet sepetine koyarak evlerine gidebiliyorlar. Hem sağlıklı hem de bisiklete binmeyi eğlenceli hale getiren semt pazarı etkinliğimize, Eskişehir Ertuğrulgazi semt pazarında bu hafta itibariyle başladık ve aldığımız tepkiler çok olumlu oldu. Ayrıca semt pazarlarında kadınlarımızın alışverişe bisikletle gitmelerini özendirmek amacı ile üç tekerlekli sarı bisikletiyle pazar alışverişine giden "rol model" ev hanımlarımız var. Rol modellerimiz mahallelerinde, çevrelerinde bisiklete binmek isteyen hanımlara örnek oluyorlar.''

10 bin bisiklet hayata kazandırılacak

Sarı Bisiklet Projesi kapsamında hayata geçirilen bir diğer uygulama olan Mobil Tamir Aracı, projenin en fazla göze çarpan etkenlerinden oluyor. Atıl vaziyetteki bisikletleri, sokak sokak dolaşarak bulan ETİ Sarı Bisiklet Mobil Tamir Aracı, bu bisikletleri tamir ederek tekrardan hayata kazandırıyor. Bu uygulama sayesinde 3 yılsonunda 10 bin bisikletin tamiri ve aktif hale getirilmesi hedefleniyor.

"Hareketsizlik küresel ölüm faktörleri arasında 4'üncü"

Aktif Yaşam Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Ali Çalışkan ise, dünyadaki 'hareketsizlik' sorununa dikkat çekerek, "Hareketsizlik, 2002 Dünya Sağlık Örgütü Raporu'na göre, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7'nci sırada yer alıyordu. 2010 yılı Dünya Sağlık Örgütü Raporu'nda ise küresel ölüm faktörleri arasında 4'üncü sıraya kadar çıktı. Dünya bu tehlike ile karşı karşıya iken Sarı Bisiklet Projesi çok daha anlamlı hale geliyor. Hedefimiz, proje sayesinde Türkiye'de daha 'hareketli' bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak" diye konuştu.

Rakamlarla Sarı Bisiklet Projesi

· Proje 3 yıl boyunca devam edecek her yıl farklı bir ile gidecek.

· Proje süresince 3 yılda 20.000'e yakın ilköğretim öğrencisine güvenli bisiklet sürüş eğitimi verilecek.

· Proje boyunca 3 yılda 'Mobil Tamir Aracı' sayesinde, atıl durumda olan yaklaşık 10.000 bisiklet hayata kazandırılacak.

· Sarı Bisiklet, gittiği her ilde belirlenecek üniversitelerde, gençler için kampüs içi ücretsiz bisiklet kullanım fırsatı sağlayacak. Üniversite kampüslerinde 3 yıl boyunca ortalama 25.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

-

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sarı Bisiklet Projesi İle Hareketi Teşvik Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement