Sarıgöl'de Sultaniye Üzüm Bereketi - Son Dakika
Yerel

Sarıgöl'de Sultaniye Üzüm Bereketi

Sarıgöl\'de Sultaniye Üzüm Bereketi

Sarıgöl Ovası’nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinde 2014 yılı için 400 bin ton yaş üzüm rekoltesi beklendiği açıklandı.

23.06.2014 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinde 2014 yılı için 400 bin ton yaş üzüm rekoltesi beklendiği açıklandı.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 2014 yılı çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarındaki üzümlerin kaliteli olduğunu verimin geçen yıllara oranla çok fazla olduğunu belirterek" İlçemiz ve çevresinde 85 bin dekarlık alanda üzüm bağı bulunmaktadır. Bu yıl hava şartlarının güzel gitmesi sonucu verimi ve kalitesi çok güzel. 2013 yılında mayıs ayında meydana gelen dolu nedeniyle üreticilerimiz çok zarar görmüştü. 2014 yılı üzümlerimiz de hava şartlarından oluşan tehlikeler olmadı. Bu da üzümlerimizin kaliteli ve bol olmasını sağladı." dedi. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl Ziraat Odası olarak 2014 yılında ilçe ve çevresinde 85 bin dekarlık alanda 400 Bin ton yaş üzümün olmasının beklendiğini belirterek" Üzümlerimiz İlçe Gıda-Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin ve sözleşmeli Ziraat Mühendislerin sıkı kontrolleriyle ilaç kalıntısı olmayan üzüm yetiştirilmekte olduğunu belirterek" Sarıgöl Üzümlerini vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Üzümlerimiz bağdan salkımların kesilene kadar denetimli olarak ilaçlanmaktadır." dedi.

ÜZÜM İHRACATINDA HAVA YOLU SEÇİLMELİ:

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, yaş üzüm ihracatında üzümlerin anında dünyanın her yerine taze olarak gönderilmesi için hava kargo ile yapılmasını önerdi. Ülgen yaptığı açıklamada" Üzümü dünyanın her ülkesine ulaştırmanın tek yolu hava yoluyla olur. Manisa'nın Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Denizli'nin Buldan- Yenice Kent'te sofralık sultaniye üzümü bol miktarda yetişmekte. Alaşehir'de Gümrük var. Buradan üzümlerimiz TIR ile yabancı ülkelere gönderilmekte. Buralara gönderilen üzümler uzun yolculuk yaparak ulaşmakta. Oysa Alaşehir'e yapılacak olan bir hava limanı sayesinde yaş üzümlerimiz buradan kargo uçaklarıyla anında taze olarak zaman kaybetmeden ülkeler ulaşması yararlı olacak. Bir kargo uçağı 50 ton yük alabilmektedir. Arap ülkelerine eskiden üzüm çok gönderilmekteydi. Son yıllarda edindiğim bilgiye göre 50 bin ton. Bunun nedeni karayolu ile söz konusu Arap ülkelerinde karışıklık olmasından kaynaklanıyor. Oysa havayoluyla olsa, Arap de bol üzüm gönderebileceğiz. Bu bir fikir uygulanması için yetkililerin değerlendirmesini istiyorum." dedi.

ÜZÜMLERİN YÜZDE 65'İ YAŞ İHRAÇ EDİLİYOR

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl Sultaniye üzümlerinin yüzde 65'inin başta Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmekte olduğunu belirterek" Sultaniye üzümlerimizi her yıl ihracatlık yetiştirmekteyiz. Sarıgöl'de 85 bin dekarlık alanda Sultaniye üzümü yetişmekte olup, bu üzümlerimizin yüzde 65'i yaş olarak başta Rusya ve Avrupa ülkeleri ile yurt içinde tüketimi olmakta. Geriye kalan yüzde 35'i de şaraplık ve kurutmalık olarak değerlenir."dedi.2014 yılı ürünlerinin hasadının da ağustos ayının ortalarında başlanacağını belirten Ülgen, "Şimdiden üzüm salkımlarının taneleri büyümeye başladı. Kalite yönünden çok güzel durumdadır." dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıgöl'de Sultaniye Üzüm Bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement