Savçenko'nun Ukrayna'ya İade Süreci Başladı - Son Dakika
Güncel

Savçenko'nun Ukrayna'ya İade Süreci Başladı

Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'ya Ukrayna'ya iadesi için doldurulması gereken belgelerin ulaştırıldığı bildirildi.

27.04.2016 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'ya Ukrayna'ya iadesi için doldurulması gereken belgelerin ulaştırıldığı bildirildi.

Savçenko'nun avukatı Mark Feygin, Rusya'nın Tass ajansına yaptığı açıklamada, Savçenko'ya, Ukrayna'ya iadesi için gerekli bir takım belgelerin Savçenko'nun kız kardeşi Vera tarafından ulaştırıldığını belirtti. Feygin, avukat Nikolay Polozov'un cuma günü Savçenkoyu ziyaret ederek belgeleri dolduracağını bildirdi.

Belgeler hakkında detaylı bilgi vermeyen Feygin, Savçenko'ya ulaştırılan belgelerin, tutukluların diğer ülkelere iadesi için öngörülen uluslararası belgeler olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Feygin, iade sürecinin zor olduğunu ve iki ay sürebileceğini belirtti.

Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan, Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Nadejda Savçenko, 2014'te sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınarak Rusya'ya kaçırılmıştı. Ukrayna'nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan Savçenko, Rusya'da mahkemeye çıkarılmıştı. Rus Mahkemesi 21 Mart'ta başlayan 22 Mart'ta sona eren karar duruşmasında Ukrayna Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Savçenko'yu 22 yıl hapis ve Rusya sınırını yasa dışı geçmekten 30 bin ruble para cezasına mahkum etmişti.

Daha önce mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Savçenko, kararın açıklanmasından ardından 6 Nisan'da ölüm orucuna başlamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Savçenko'dan açlık grevine geçici olarak son vermesini istemiş, Nadejda Savçenko isteği olumlu karşılamıştı.

Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, Nadejda Savçenko'nun serbest kalmasını sağlayacak plan üzerinde anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savçenko'nun Ukrayna'ya İade Süreci Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement