Şeftali Üreticisi Pazarlamada Destek Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Şeftali Üreticisi Pazarlamada Destek Bekliyor

Şeftali Üreticisi Pazarlamada Destek Bekliyor

Mersin Ziraat Odası Genel Sekreteri Gürhan Dayıcık, üretimde yaşanan sıkıntıları artık izaha gerek kalmadığını ifade ederek, "Taze sebze ve meyve üreticisi üretim aşamasında yeterince desteklenmiyor.

09.07.2014 14:30

Mersin Ziraat Odası Genel Sekreteri Gürhan Dayıcık, üretimde yaşanan sıkıntıları artık izaha gerek kalmadığını ifade ederek, "Taze sebze ve meyve üreticisi üretim aşamasında yeterince desteklenmiyor. O zaman gelin pazarlama noktasında destekleyelim. Pazarlama ağımızı genişletelim" dedi.

Mersin Ziraat Odası'nda Toroslar ve Mezitli Şeftali Üreticileri Birliği Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleriyle basın açıklaması yapan Dayıcık, TÜİK verilerine göre Mersin'de 2013 yılında 40 bin ton şeftali üretildiğinin açıklandığını ifade etti. Dayıcık, "Bu rakama üreticilerden büyük tepki geldi. Bizim yaptığımız araştırmaya göre geçen yıl Mersin'de 150 bin ton şeftali üretimi oldu. Mersin'de Toroslar ve Mezitli'de Şeftali Üreticileri Birliği kuran üreticiler, Mersin'in yıllık 150 bin tonluk üretim rekoltesini markalaşma ile dünyaya satmak istiyor. Rakamlardan görüleceği üzere şeftali üretimi açısından ilimiz önde gelen illerden birisidir. Üretimde yaşanan sıkıntıları artık izaha gerek yok. Pahalı elektrik, akaryakıt, gübre, ilaç ve her türlü üretim girdisi çiftçimizi her geçen gün üretimden uzaklaştırıyor, içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda Ziraat Odası Yönetim Kurulu olarak alanda yaptığımız araştırma ve incelemeler sonucunda sert çekirdekli meyve üretimimizde, özellikle şeftali ürününün üretim ve pazarlama aşamasında yaşanan sıkıntılar olduğu tespiti ile Eylül 2012 tarihinde o zamanki adı ile Güzelyayla beldemizde bir 'Şeftali Zirvesi' gerçekleştirdik. Bu zirvede çiftçilerimiz başta olmak üzere iktidar ve muhalefet milletvekillerimiz, siyasi partilerin il, ilçe başkanları, belediye başkanları ve muhtarlarımız katılmış, hazırlanan sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılmış ve sorunların çözümüne ışık tutması amacıyla ilgili makamlara arz edilmiş idi" diye konuştu.

"PAZARLAMA AĞIMIZI GENİŞLETELİM"

Taze sebze ve meyve üreticisinin üretim aşamasında yeterince desteklenmediğini belirten Dayıcık, "O zaman gelin pazarlama noktasında destekleyelim. Pazarlama ağımızı genişletelim. Şeftali ürünlerimizi üç şekilde değerlendiriyoruz. Sofralık yurt içi pazarlarda, sofralık ihracat ile yurt dışı pazarlarda, meyve suyu sanayinde ham madde olarak pazarlıyoruz. Üretici ve tüketici fiyat farkının aşırı derecede yüksek olması, tüketicilerin ekonomik sıkıntılardan dolayı alım gücünün ortadan kalkması, yurt içindeki talebin sürekli azalması, ürünlerimizin fiyatlarını düşürmüştür. Ürünlerin hasat edildikten sonra üzerine binen maliyetler ve aracı karları ürünün talep almasına engel oluşturmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için mutlaka üretici birliklerinin ve kooperatiflerin aracısız olarak üreticiden ürün satın alması ve tüketiciye ulaştırılması gerekmektedir. Bunun içinde üretici birlikleri ve kooperatifler idari ve mali yönden güçlendirilmelidir. İşte bu noktadan hareketle birinci ve ikinci kalite şeftali ürünü açısından çalışmalarımız devam etmiş ve biz çiftçiler üzerimize düşen görevi yerine getirerek, Toroslar ve Mezitli ilçemizde ayrı ayrı olarak ürün bazında 'Şeftali Üreticileri Birliği' kurulması gerçekleştirilmiştir. Amacımız şeftali üretimi yapan çiftçilerimizi bir araya getirerek tarım danışmanları kontrolünde iyi tarım uygulamaları çerçevesinde teknik ve ekonomik üretim yapmalarını ve pazarlama aşamasında ürünlerin değerinde satılacak ortamın yaratılması için güç birliği sağlamaktır" şeklinde konuştu.

"ŞEFTALİ FİYATLARININ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Yerel yönetimlerin de işbirliğinde ve desteğinde çiftçilerin kendi öz malı olan ürün işleme, paketleme ve depolama tesislerini çiftçiye kazandırarak üretim maliyetleri altında ürünlerini sattırmamaları, kazançlı üretim yapmalarını sağlamaları gerektiğini kaydeden Dayıcık, "Şimdi genel idareden beklentimiz üretici birliklerimizi mali yönden güçlendirecek kanunları çıkarmaları, yerel yöneticilerden beklentimiz ise çiftçilerimize ürün işleme, paketleme, depolama, konsantre tesislerini kazandırmaları. Dolayısıyla hem sanayiye yönelik hammaddeyi çiftçilerimiz adına satın alarak katma değer kazandırılmaları, hem de Mersin şeftalisi markasının yaratılarak çiftçi adına pazarlama olanaklarını sunmalarıdır. Birde çiftçilerimize bir uyarıda bulunmak istiyorum. Sanayi işletmelerince geçtiğimiz yıl kilogramı 20-30 kuruştan alımı yapılan şeftalinin alım fiyatı bu yıl 30 kuruştan başladı ve şu anda edindiğimiz bilgilere göre 50 kuruş civarında. Türkiye genelini incelediğimizde İç Anadolu, Ege bölgelerinde üretimin yapıldığı illerde de 2. kalite şeftalinin 50 kuruştan alımının yapıldığı tespit edildi. Yine Türkiye geneli incelendiğinde bu yıl geçtiğimiz yıla oranla rekoltenin düşük olması nedeniyle tahminimizce ürün fiyatlarının önümüzdeki günlerde bir miktar daha artacağını düşünmekteyim" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Şeftali Üreticisi Pazarlamada Destek Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement