Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazısı - Son Dakika
Kültür Sanat

Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazısı

Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazısı

Höyükte, bu yıl yapılacak çalışmalar için sezon açılışı gerçekleştirildi.

06.06.2014 19:12  Güncelleme: 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'da, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi çalışma alanında bulunan ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen höyük kurtarma kazısı, bu yıl yapılacak olan çalışmalar için sezon açılışı gerçekleştirildi.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan açılışta yaptığı konuşmada, Seyitömer Höyüğü'nde üniversite-sanayi işbirliğininin güzel bir örneğinin sergilendiğini söyledi.

Kentlerin, bir milletin kimliği ve hafızası olduğunu belirten Prof. Dr. Karaaslan, "Kütahya bir anlamda saklı bir bohça gibi. Biz onun katlarına, müessesenin sahipleriyle birlikte, tarihin bedenine küçük birer dokunuşta bulunuyoruz. Burayı gezerken buradan çıkan eserleri elime aldığımda, 5 bin yıl öncesindeki insanın elleriyle tokalaşmış gibi hissettim" diye konuştu.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Seyitömer Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen de 8 yıldır sürdürdükleri kazıların, bu yıl 9'uncu yılına girdiğini hatırlattı.

Kendilerine yaklaşık 300 işçiyi sağlayan Çelikler A.Ş'ye ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ne, işi kendilerine verdiği için teşekkür eden Bilgen, şöyle konuştu:

"Bu höyük, 26 metre yüksekliğindeydi. Biz şimdiye kadar yaklaşık 15 metresini kaldırdık. En üstte Roma tabakası vardı, onun altında Helenistik, daha sonra Akamenit ve Orta Tunç devrine ait eserler vardı. Yani milattan önce 5 bin yılına kadar indik. Biz burada 5 bin yıllık bir birikimi yok etmeye çalışıyoruz. Bunu da buradaki bu kömür rezervinin öneminden dolayı yapıyoruz. Bizim, burada tarihi eserleri yok ediyoruz gibi bir fikir var ama biz burada bilimsel anlamda en son noktasına kadar değerlendirmek için arkadaşlarımla beraber sonuna kadar çalışıp, bilimsel birçok sonuçlar elde ettik. 10 farklı ülkeden bilim adamları buraya gelerek, buradaki gelişmeleri takip ediyorlar. Ben bu sene Amerika'da 3 ayrı yere davet edilerek konferans verdim. Dolayısıyla herkes buranın önemini çok iyi biliyor ve buluntular müthiş. Burası mesleki anlamda bize büyük bir fırsat veriyor. Dilerim Kütahya da ileride burasının değerini de anlayacaktır. Çünkü çininin kullanma kökeni burasıdır."

Seyitömer Höyüğü

Seyitömer Höyüğü, il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi çalışma alanında bulunuyor.

Orijinal yüksekliği 26 metre, eni 140 ve boyu 150 metre olan höyükte kurtarma kazısına, altındaki 12 milyon tonluk linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması amacıyla, 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğünce başlandı. Höyük, 1990-1995'te Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü tarafından kazıldı.

TKİ Genel Müdürlüğü ile Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda kazılar, 2006'da DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümüne devredildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında öğretim elemanları, öğrenciler ve işçilerden oluşan kazı heyeti, 2006'dan bu yana her yıl 6 ay kazıları sürdürüyor.

Höyükten son 8 yılda çıkarılan 17 binden fazla eser, sergilenmek üzere Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement