Sıcak Havadan Bunalanlar Soluğu Şelalelerde Alıyor - Son Dakika
Güncel

Sıcak Havadan Bunalanlar Soluğu Şelalelerde Alıyor

"Deniz, kum güneş" turizmi ile ünlü Antalya'da sıcak havadan bunalanlar, şelaleleri ziyaret ederek serinleme imkanı buluyor Kentteki belli başlı şelalelerden Manavgat, Düden ve Kurşunlu şelalelerini yılbaşından bu yana 642 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti

27.06.2013 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN KANBER - MUSTAFA TAŞ - Antalya'nın ünlü Manavgat, Düden ve Kurşunlu şelaleri, sıcak havadan bunalan ve alternatif seçenek arayanların uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Turizmin başkenti Antalya'da turistler "deniz, kum, güneş"in dışında farklı alternatifler de bulabiliyor. Bunlardan biri de kentteki şelaleler. Sıcak havanın etkisinden az da olsa uzaklaşma imkanı sunan şelaleler, barındırdığı eşsiz güzelliklerle ziyaretçilere güzel vakit geçirme fırsatı sağlıyor.

Kentteki belli başlı şelalelerden Manavgat, Düden ve Kurşunlu şelalelerini yılbaşından bu yana 642 bin kişi gezdi. Manavgat Şelalesi 250 bin, Düden Şelalesi 242  bin, Kurşunlu Şelalesi ise 150 bin yerli ve yabancı turisti ağırladı.

Manavgat Şelalesi

Adını bulunduğu ilçeden alan Manavgat Şelalesi, nehir suyunun 3-4 metrelik falezden düşmesiyle oluşuyor. Şelale, az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alanda oldukça yüksek debiyle akıyor.

Şelalenin çevresinde doğayla başbaşa kalmak isteyenler için piknik alanları, ayrıca çevrede restoranlar bulunuyor. Şelaleyi yılbaşından bu yana 250 bin kişi ziyaret etti.

Sarılar Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaklaşık 750 bin kişinin ziyaret ettiği şelaleyi bu yıl 850 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. Yaz sezonunda günde ortalama bin 500 ziyaretçinin geldiği şelalede geçen yıla göre bu yıl yüzde 10'luk ziyaretçi artışı yaşandığını dile getiren Ersoy, şelaleyi gezen yabancı turistlerin genellikle Arap ve Ruslar'dan oluştuğunu kaydetti.

Şelalenin Manavgat'ın sembolü olduğunu ifade eden Ersoy, "Manavgat Şelalesi'nden saniyede 85 metreküp su akıyor. Geçtiğimiz yıllarda 70-75 metreküp seviyelerindeki şelale suyu, bu yıl biraz daha arttı" dedi.

Düden Şelalesi

Kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Düden Şelalesi'nde su 38 metre yüksekten dökülüyor. Ziyaretçiler şelalenin alt kısmında bulunan ve içi ıslak ve yosunlu olan mağaraya girip su şırıltılarını dinleyerek keyifli vakit geçiriyor. Ziyaretçiler, şelalenin çevresindeki tesislerde de dinlenme imkanı bulabiliyor.

İşletmesini Antalya Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Düden Şelalesi'ni yılbaşından buyana 100 bini öğrenci olmak üzere 242 bin kişi gezdi. Bu ziyaretlerden 505 bin lira gelir elde edildi.

Düden Şelalesi işletme sorumlusu Adnan Aşkın, şelaleyi geçen yıl 460 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Çevresi bitki örtüsü ile kaplı Düden Şelalesi'ne özellikle Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Aşkın, şelale alanındaki asırlık ağaçların da ziyaretçilerin ilgisini çektiğini kaydetti.

Aşkın, hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde şalele alanının şehir merkezine göre daha serin olduğuna dikkati çekti.

Kurşunlu Şelalesi

Antalya- Isparta karayoluna yakın bölgedeki Kurşunlu Şelalesi'nde su 18 metre yükseklikten dökülürken, küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanıyor. 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalan Kurşunlu Şelalesi'nin çevresinde manzara seyir terasları, restoranlar, piknik alanları bulunuyor.

Kurşunlu Şelalesi'ni yılın ilk yarısında 150 bin kişi ziyaret etti. "İskender Şelalesi" olarak da bilinen şelalenin özellikle bitki örtüsü turistlerin ilgisini çekiyor.

Şelaleleri besleyen kaynakların su oranları arttı

Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yağışların yetersizliği nedeniyle geçtiğimiz yıllarda şelalelerin kaynaklarında su azalmıştı. Bu yıl ise su miktarında artış görüldü.

Manavgat Şelalesi'ni besleyen Oymapınar ve Manavgat barajlarındaki doluluk oranları yüzde 87 seviyelerine ulaştı. Düden Şelalesi'nin ana kaynağını oluşturan Karacaören 1 ve 2 barajlarındaki doluluk oranı da yüzde 71 seviyesinde. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sıcak Havadan Bunalanlar Soluğu Şelalelerde Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement