Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygulamalara Tepkiler - Son Dakika
Yerel

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygulamalara Tepkiler

Sincar Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamalar İzmir ve Manisa'da protesto edildi.

03.07.2015 18:18

Sincar Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamalar İzmir ve Manisa'da protesto edildi.

İzmir Konak Meydanı'nda toplanan İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, Müslümanlara yapılan saldırıları protesto eden sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, Doğu Türkistan'daki Müslümanların direnişinin şanlı olduğunu, büyük bir cesaret ve kahramanlık örneği olarak gösterilebileceğini söyledi.

Türkistan'da oruç tutmanın yasaklandığını belirten Bina, başörtülü kadınların taciz edilerek keyfi olarak gözaltına alındığını dile getirerek şunları söyledi:

"Orada Kur'an eğitimi engelleniyor, 500 bin civarında çocuk zorla ideolojik eğitimlere tabi tutuluyor. Çin Hükümeti, farklı Türkçe lehçelerinde konuşan yerli halkı Çince'yi kullanmaya zorlayarak asimilasyon politikaları uyguluyor. Mal varlıklarına keyfi bir şekilde el konuluyor, seyahat özgürlükleri kısıtlanıyor. Türkistanlı kadınlar, "plan dışında" hamile kaldıklarında hamileliklerinin son günleri dahi olsa mecburi kürtaja tabi tutuluyor. Nüfus planlaması dışında olan çocukların gizli olarak dünyaya getirilmesi halinde ise aileler çok yüksek maddi cezalara maruz kalıyor, doğum yapan kadın veya eşi memur ise bu kişinin görevine son veriliyor. Bu hukuksuzluk, zulüm, yasak ve baskılara itiraz edenler evlerinden alınıyor, demokratik eylem hakkını kullananlar sokak ortasında öldürülüyor."

Çin hükümetinin Doğu Türkistan'a baskı uygulamaktan, vicdanları yaralamaktan insan haklarını çiğnemekten artık vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Bina, vatandaşları "Çin malına hayır" kampanyasına davet etti.

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

-Manisa'da protesto

Turgutlu Sivil Dayanışma Platformu (TUSİDAP) üyeleri, Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etti.

Cuma namazı sonrasında Turgutlu Pazar Camisi avlusunda toplanan platform üyeleri, ellerinde taşıdıkları dövizlerle Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar düzenleyen Çin yönetimi aleyhine sloganlar attı.

Platform adına açıklama yapan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Turgutlu Temsilcisi Hasan Tanrıkulu, Çin yönetiminin saldırılarının her geçen gün arttığını, Doğu Türkistan'da olanlara karşı tüm dünya sussa bile kendilerinin susmayacağını vurguladı.

Tanrıkulu, "Doğu Türkistan zulmünü, Gazze katliamlarını, Suriye vahşetini, Mısır ve Arakan'da yaşanan hukuksuzlukları gözlerine sokmaya devam edeceğiz. Gözlerinizi kapayarak vicdanlarınızın sizi rahat bırakmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Doğu Türkistan'da hayatını kaybedenler için okunan duanın ardından grup olaysız dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygulamalara Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement