Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Önal Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Önal Açıklaması

“En kurak seneden bile daha kurak bir sene olacak”

12.03.2014 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, 1991-1992 ve 2007-2008 yıllarındaki kuraklıkları yaşadığına işaret ederek, "Toplamda 74 milyon metreküp suyumuz var. O yıllarda içerisinde bulunduğumuz aylara kadar 150 milyon metreküp su toplanmıştı. En kurak seneden bile daha kurak bir sene olacak" dedi.

Önal, kuraklık konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, İç Ege'ye göre bölgede toprağın su doygunluğuna ulaştığını ifade etti, gelecek günlerde 10 sulama birliğinin katılımıyla 2015 yılının su planlamasının yapılacağını belirtti.

Gördes Barajı'nın yapımının tamamlanmasıyla Göl Marmara'nın artık devre dışı kalacağını hatırlatan Önal, " Gölmarmara'dan bu yıl gelen su miktarı 18 milyon metreküp. Baraja gelen su miktarı ise 56 milyon metreküp. Toplamda 74 milyon metreküp suyumuz var. 25 senedir bu işin içerisindeyim. 1991-1992 ve 2007-2008 kuraklıklarını yaşadım. O yıllarda içerisinde bulunduğumuz aylara kadar 150 milyon metreküp su toplanmıştı. Yani düşünün çok vahim bir durumdayız. En kurak seneden bile daha kurak bir sene olacak" diye konuştu.

Önal, Kahramanmaraş, Adana, Konya, Gaziantep ve Malatya'da tarımsal sulama yapılacak durumda olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bizim onlara göre bir avantajımız var. Geçen yıl mevcut barajımızdaki doluluk oranını yakalandı. Bu suyun deşarj yapılmasını engelledik. Bu sene onun meyvesini yiyeceğiz. Aynı membadan su alan 10 sulama birliği bir araya gelip genel koordinatörlük başlattık. 10 sulama birliğinin katılımıyla 2015 yılının su planlamasını gerçekleştireceğiz. 2014'te suyumuz var diye rahat davranamayız. Suyu heder edemeyiz. Tasarruf tedbirleri almak zorundayız."

2014 yılı için yeterli sulama suyu olduğunu fakat kurak bir yıl geçirildiği için su tasarrufu yollarını aradıklarını kaydeden Önal "10 sulama birliği toplantı yaparak şok su planlaması yapacağız. Program dahilinde 100 milyon metreküp su tasarrufu yapmayı planlıyoruz" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Önal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement