Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Güncel

Soma'daki Maden Faciası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Bakanlar Yıldız ve İslam, faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerini ziyaret etti Bakan Yıldız: "Kömür miktarı ve oradaki bir kısım maddi karşılıkları şu anda bizim birinci amacımız değildir.

11.06.2014 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki facianın ardından üretimin durdurulduğu maden ocaklarıyla ilgili, "Kömür miktarı ve oradaki bir kısım maddi karşılıkları şu anda bizim birinci amacımız değildir. Direkt amacımız ve öncelikli hedefimiz işçi, mühendis kardeşlerimizin burada çalışabileceği sağlıklı bir ortamı oluşturmaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Soma'daki faciada yaşamını yitiren bazı madencilerin ailelerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile ziyaret etti.

Emine Erdoğan, bakanlar İslam ve Yıldız, ilk olarak madende hayatını kaybeden işçilerden Muzaffer Eren'in İnönü Mahallesi'ndeki evine geçti. Basına kapalı gerçekleştirilen ziyarette Erdoğan, Eren'in eşi Havva ile maden kazası nedeniyle düğünü ertelenen kızı Merve ile görüştü. Heyettekiler daha sonra aynı mahallede bulunan Sefer Hazar'ın evine geçti.

Ziyaretlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in eşi Beyhan Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın eşi Selma Yıldız da katıldı.

"Öncelik eksiklerin giderilmesi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a refakaten Soma'ya geldiklerini, ilçeyi her fırsatta ziyaret ettiklerini ifade eden Yıldız, Soma  A.Ş'ye bağlı Işıklar Maden Ocağı'nda iş müfettişleri ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünden müfettişlerin teftişe devam ettiğini anlattı. TBMM Araştırma Komisyonu üyelerinin de bölgede temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

Çalışmaların devam ettiğini, bütün amaçlarının işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlandığı, istihdamın desteklendiği bir ortamı oluşturmak olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Kömür miktarı ve oradaki bir kısım maddi karşılıkları şu anda bizim birinci amacımız değildir. Direkt amacımız ve öncelikli hedefimiz işçi kardeşlerimizin, mühendis kardeşlerimizin burada çalışabileceği sağlıklı bir ortamı oluşturmaktır. Özellikle ocakların eksiklerini gidermek açısından bazı işçi kardeşlerimizin de ocaklara çağrıldığını biliyoruz. Eğer bu ocakları sağlıklı ve ayakta tutmak istiyorsak eksiklerin giderilmesi lazım. Buna rağmen o eksikler giderildiği halde oradaki maden mühendisi ve işçi kardeşlerimizin çalışma şartları oluşamıyorsa tabii ki o zaman farklı çözümler de düşünmek durumundayız. Bunlara da hazırlıklı olduğumuzu söylemem lazım. Amacım ramazanın birinci günü her yıl yaptığımız gibi iftarımızı da madenci kardeşlerimizle beraber yine maden ocağında açmak üzerine olacaktır. Ama geçen yıla göre çok şey değişmiştir. Özellikle sağlıklı bir iş ortamının oluşması için gerek kanuni düzenlemeler gerekse iş hayatıyla alakalı bizzat yerindeki düzenlemeler devam etmektedir."

"Komisyon üyeleriyle görüştüm"

Bakan Yıldız, sorular üzerine TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyunboyun ile görüşerek, kanaatlerini aldığını, çalışmanın henüz başladığını belirtti.

"Son derece dikkatli ve titiz bir çalışma yapıyorlar. Tecrübeli arkadaşlarımız, bir kısmı bu sektörün içinden gelen arkadaşlarımız var" diyen Yıldız, komisyonun hazırlayacağı raporların kendileri için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Söz konusu raporların incelenmesinin ardından uygulamalara dönük ne tür işlemlerin yapılacağına beraber karar verileceğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu yüzden onların raporunu biz de bekleyeceğiz. Şu anda Eynez ocağının kapıları örülmüş durumda. Oranın içindeki 6 milyon ton kömür var. Değerli arkadaşlar açıkça bir şey söyleyeyim eğer kaza yapılan ocak çalışma şartlarını bulamayacaksa buranın tasfiye süreci başlar. Önemli olan işçi kardeşlerimizin istihdamı ile alakalı konulardır. Soma'da bulunmayan Soma'nın dışından gelen bazı arkadaşların bu istihdamı olumsuz yönde etkilediklerini görüyoruz. Bu en kolay tarafı. Ama bizim doğru olanı seçmemiz lazım. O da işçi sağlığının ve iş hayatının son derece seviyeli, kaliteli bir ortamda yapılmasını temin etmek ve buradaki istihdamı desteklemektir. Yerli kaynaklarımızla desteklemektir. Soma'nın ekonomisinin bununla birlikte yürüdüğünü biliyoruz. Ama ilk önceliğimizin bizim buradaki maden mühendislerinin ve madende çalışan işçilerin sağlığıyla ilgili konular olduğunu söylemek isterim."

Atabacası bölgesindeki maden ocağında kalan kömür miktarının da Eynez'dekinin de kendilerinin önceliği olmadığına değinen Taner Yıldız, önceliklerinin işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı konular olduğunu bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelen iş müfettişleri ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişlerinin hedeflerine değinen Yıldız, "İşçi kardeşimiz üretime çağrılmıyor. Ocaklarda zaten üretim yok. Soma A.Ş'nin üç tane ocağı var. Eynez, Atabacası ve Işıklar. 3'ünde de üretim yok. Ne zaman kömür üretimi olabilir. Tüm bu teftişlerden geçtikten sonra. Olumlu manada raporlandıktan sonra. Olumlu manada raporlanmazsa ne olur. 'Oradaki çalışma şartları hala istenilen düzeye gelmemiştir' dense ne olur. Arkadaşlar biz orada kömürden vazgeçebiliriz" şeklinde konuştu.

Özlük hakları konusu

Bir gazetecinin maden şirketinin çalışanlarının çocuklarını kayıtlara geçirmediğinin ortaya çıktığını ifade etmesi üzerine Bakan Yıldız, "Bu özlük haklarıyla alakalı hiçbir işçi kardeşimizin hakkının yenmesine göz yummayız, müsaade etmeyiz. Orada sehven mi kasten mi yapılmıştır, özel sektörün yaptığı bir hak ihlali midir yazışma hatası mıdır tüm bu konularla alakalı arkadaşlarımız teftiş ediyorlar. Çalışma Bakanlığı müfettişleri de teftiş ediyorlar. Hiçbir işçi kardeşimizin hakkını bir yere bırakmayız" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, daha sonra kendisini davet eden bir vatandaşın evine geçerek, burada toplanan bazı madencilerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Maden ocağında günlerce eşini beklemişti

Bu arada Soma'daki faciada kaybettiği eşi Mustafa Korkmaz'ın cesedinin çıkarılması için 3 gün boyunca maden ocağının önünde bekleyen ve evine dönmesi konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ikna ettiği Sema Korkmaz da ziyaretin gerçekleştirildiği eve geldi.

Oğlu Berkay'ı da yanına alan Sema Korkmaz'ın bir süre görüştüğü Bakan Taner Yıldız'dan eşinin ilk evliliğinden olan oğlunun velayeti konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile görüşmek istediğini talep ettiği öğrenildi.

Bakan Yıldız, ziyaretin ardında İmbat Madencilik firmasına ait ocakta incelemelerde bulundu. - İzmir

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement