Sultaniye Üzümü İhracatı Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Sultaniye Üzümü İhracatı Başladı

Sultaniye Üzümü İhracatı Başladı

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl ve Alaşehir bölgelerinden toplanan ilk üzümler, Alaşehir Gümrük Müdürlüğünden Rusya'ya doğru yola çıktı.

14.08.2014 11:25  Güncelleme: 11:54

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl ve Alaşehir bölgelerinden toplanan ilk üzümler, Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden TIR'larla Rusya'ya doğru yola çıktı.

Türkiye İhracatçılar Birliği, dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün ihracat tarihini 13 Ağustos olarak belirlemişti. 11 Ağustos'ta kesimleri yapılan üzümler paketlenip, şoklandıktan sonra Avrupa ve Rusya pazarlarına taşınmaya başladı. 2013 yılında özellikle dolu vurgunu nedeniyle üzüm ihracatı olumsuz yönde etkilenmiş, buna rağmen ihraç ürünleri arasında 179 bin tonla ilk sırayı almıştı. Kiraz ise, yaklaşık 37 bin tonla ikinci sırada yer almıştı. 2014 yılı hedef yaş üzüm ihracatında hedefin, 200 bin tonu aşarak, 200 milyon dolar gelir sağlamak olduğu belirtiliyor.

Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 2013 yılında 8 bin TIR çıkışı yapıldı. Başta Rusya olmak üzere birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesine 179 bin ton yaş üzüm gönderildi. 114 bin 194 tonla Rusya Federasyonu ilk sırada yer alırken, AB ülkelerine de toplam 64 bin 360 ton üzüm satıldı. Bu ihracattan Türkiye'ye 170 milyon dolar gelir sağlandı. 2014 yılı Sultaniye rekoltesi yaklaşık 250 bin ton olarak tahmin ediliyor.

Alaşehir'den 2013 yılında en çok üzüm ihracatı yapan Uçak Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi sahibi Ali Uçak, Türkiye'nin en çok yaş sebze ve meyve ihracatı yapan ikinci, üzümde Türkiye'nin birinci firması olduklarını kaydetti. İhracatçılar olarak en büyük sıkıntılarının ihracat desteği olduğuna dikkat çeken Uçak, "Bu yıl üzümde rekolte yüksek, kuru üzümde fiyat düşük. Devlet bir an önce difif desteğini açıklayarak, rekolte fazlalığını eritmeye destek olmalıdır. Geçen yıl kilo başına verilen 80 kuruş, bu yıl mutlaka artırılmalı ve bir an önce verilmeye başlanmalıdır. Geçen yıl firma olarak toplamda 150 bin ton civarında ürün işledik. Bunun 100 bin tonu ihracat olarak gerçekleşti. Bu yılki hedefimiz bu rakamı yüzde 15 artırmak. Üzüm bazında Türkiye birincisiyiz ve geçen yıl 43 bin ton yaş üzüm ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımızın yüzde 70'i Rusya, kalan bölümü Avrupa ülkelerine yapıldı. Bugün ihracatın başladığı ilk gün 66 TIR üzümü yurt dışına gönderdik. Aldığımız bilgilere göre Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden ilk gün 132 TIR çıkışı yapılmış" dedi.

Ülke olarak hedefin 200 milyon ton üzüm ihracı ve gelirde 200 milyon doları aşmak olduğunu açıklayan Uçak, "Alaşehir'de Gümrük Müdürlüğü'nün olması, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin özverili çalışması bizim işlemlerimizi daha da kolaylaştırıyor. Zaman kaybımızı önlüyor" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sultaniye Üzümü İhracatı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement