'Sürekli Hapisteyiz" - Son Dakika
Güncel

'Sürekli Hapisteyiz"

\'Sürekli Hapisteyiz"

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Boyraz, ülke nüfusunun yüzde 12,29'unu oluşturan engellilerin sosyal yaşamdaki sıkıntılarının sürdüğünü söyledi Boyraz: ''Sürekli hapisteyiz.

25.12.2014 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜN TİRAN - UFUK ERTOP - Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12,29'unu oluşturan engellilerin sosyal yaşamdaki sıkıntılarının devam ettiğini belirterek, "Sürekli hapisteyiz. Çünkü şehir yapılırken, bize göre değil, yollar, kaldırımlar, toplu taşıma sistemleri bize göre değil" dedi.

Boyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin hak ve hukukuna değil, insani hak ve hukuklara sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de engellilere yönelik birçok yasa çıkartıldığını ancak yasaların uygulamasında sıkıntı yaşandığını ifade eden Boyraz, şöyle konuştu:

"Türkiye'de engellilerin erişebilirliklerini ve ulaşılabilirlikleri sıfır noktasında. Engelliler, sıkıntıları nedeniyle evlerinde hapis hayatı yaşıyor. Yollar, kaldırımlar, toplu taşıma araçlarının yanı sıra engellilerimiz ibadetlerini yerine getirmek için camilere dahi giremiyor. Hiçbir sistem engelliler düşünülerek yapılmamış. Engelliler camilere giremiyor. Cemaatin içine giremediğin için de ibadetlerini yaşadığın ortamda kendi başına yapıyorsun."

Boyraz, ebeveynlerin engellilerin gönüllü gardiyanları olduğunu savundu. Engellilerin cezasının hiç bitmediğini ileri süren Boyraz, "Sürekli hapisteyiz. Çünkü şehirler yapılırken bize göre değil, yollar, kaldırımlar, toplu taşıma sistemleri bize göre değil. Böyle olunca da biz toplumdan tecrit edilmiş oluyoruz" diye konuştu.

"Engellilere acıyarak bakılmamalı"

Boyraz, Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal bir devlet olduğunu, bu nedenle engellilere gereken değerin verilmesi gerektiğini söyledi.

Her bireyin engelli adayı olduğunu anımsatan Boyraz, şöyle devam etti:

"Engellilerin devletten çok büyük beklentileri var. Engellilerin bir başkasının vicdanına terk edilmesi, sadakasına muhtaç edilmesi yanlış. Engelli olarak dünyaya gelmek ya da engelli çocuk dünyaya getirmek bizim talebimiz değil. Biz bu ülkenin yanlış işleyişinin kurbanıyız. Yani trafik kazalarının, iş kazalarının, akraba evlilikleri, doktorsuzluk... Türkiye Cumhuriyeti Edirne'den Ardahan'a kadar, Antalya'dan Trabzon'a kadar en ücra köşesindeki köyüyle büyük bir ülkedir. Dolayısıyla buralarda yaşayan vatandaşlarımızın da hak ve hukuklarını, eşit yaşam haklarını vermek zorundayız. Engellilere acıyarak bakılmamalı."

"İnsanca yaşamak istiyoruz"

Boyraz, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12,29'unu oluşturan engellilerin de çalışmak, eğlenmek, spor yapmak, sinemaya, camiye gitmek istediklerini belirterek, engellilerin sorunlarının artık gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Engellilere eşit imkanlar sunulmasının önemine değinen Boyraz, "Engelliler bazı ailelerin geçim kaynağı oldu. Evde bakım hizmeti, evde bakım ücreti gibi uygulamalardan yararlanan engelli aileleri, engellileri geçim kaynağı olarak görmemeli. Devlet ona parayı engelliye bakılsın diye veriyor ama aile onunla kirasını, suyunu ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu doğru bir şey değil. Biz engelliler ayrıcalık istemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

Boyraz, Türkiye'de trafik kazalarına bağlı olarak günde ortalama 15 kişinin hayatını kaybettiğini, bir o kadar kişininde sakatlanarak engelli hale geldiğine dikkati çekti.

Türkiye'de "ekmek dağıtılır gibi" ehliyet dağıtıldığını savunan Boyraz, Avrupa ülkelerinde sürücü adaylarının daha sıkı eğitimden geçirildiğin ifade etti.

Boyraz, Türkiye'de kontrol sisteminin yeterince işlemediğini kaydetti. - Kırklareli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sürekli Hapisteyiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement