Suriye Barış Misyonu Senaryoları" - Son Dakika
Güncel

Suriye Barış Misyonu Senaryoları"

Arap Reform Girişimi araştırma görevlisi Prof. Vasconcelos: "Suriye, farklı silahlı gruplar arasındaki çatışmayı sonlandıracak ve Suriye vatandaşları ile azınlıkların yaşamlarını, kimliklerini koruyabilecek daha geniş bir barış gücüne ihtiyaç duyuyor"

28.01.2015 20:58

Arap Reform Girişimi araştırma görevlisi Prof. Alvaro Vasconcelos, " Suriye, farklı silahlı gruplar arasındaki çatışmayı sonlandıracak ve Suriye vatandaşları ile azınlıklarının yaşamlarını, kimliklerini koruyabilecek daha geniş bir barış gücüne ihtiyaç duyuyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığında, Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ile Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) işbirliğinde Prof. Vasconcelos tarafından hazırlanan "Suriye Barış Misyonu Senaryoları" adlı raporun değerlendirme toplantısı yapıldı.

Vasconcelos, Suriye'de muhtemel barış senaryolarının ele aldığı raporun sunumunda dört yıldır devam eden Suriye'deki çatışmanın 21. yüzyılın en kötü insanlık krizine neden olduğunu söyledi.

Vasconcelos, uluslararası toplumun Suriye halkına yeterli yardımı yapmadığını aynı zamanda da sorunu diplomatik yollardan çözemediğini vurguladı. Suriye'deki savaşın bölge ülkelerine de sıçradığını kaydeden Vasconcelos, ABD ve müttefiklerinin de IŞİD'e karşı hareket etmesine neden olduğunu belirtti.

Söz konusu raporla Rusya ve ABD destekli Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da dahil olduğu bir çözümü tartışmaya açtığını söyleyen Vasconcelos, "Suriye, farklı silahlı gruplar arasındaki çatışmayı sonlandıracak ve Suriye vatandaşları ile azınlıkların yaşamlarını ve kimliklerini koruyabilecek daha geniş bir barış gücüne ihtiyaç duyuyor" dedi.

Bölgedeki mezhepsel gerilime dikkati çeken Vasconcelos, Esed rejiminin halka karşı sert baskısının daha sonra IŞİD'i de şekillendirecek mezhep savaşlarına neden olduğunu dile getirdi.

Vasconcelos sonuçta ülkedeki çatışmayı sonlandırabilecek üç  farklı yolun olabileceğini belirttiği konuşmasında yerel çözüm, bölgesel çözüm veya uluslararası güçlerin varabileceği bir anlaşmayla ulaşılabilecek bir dış çözümün uygulanabileceğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Barış Misyonu Senaryoları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement