Suriyeli Mobilyacılardan Türkiye Ekonomisine Katkı - Son Dakika
Ekonomi

Suriyeli Mobilyacılardan Türkiye Ekonomisine Katkı

MOSFED Başkanı Güleç, Suriye'deki nitelikli mobilya iş gücünün, ülkedeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye göç ettiğini ve bu kişilerin ekonomiye katkı sağladığını söyledi.

30.07.2015 14:29  Güncelleme: 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Suriye'deki nitelikli mobilya iş gücünün, ülkedeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye göç ettiğini ve bu kişilerin ekonomiye katkı sağladığını söyledi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanlığını da yürüten Güleç, Türkiye'de mobilya sektöründeki en önemli sorunlardan birinin nitelikli eleman olduğunu anlattı.

Mobilyacılığın, emek yoğun ve istihdam dostu bir sektör olduğunu belirten Güleç, "Komşumuz Suriye, hem önemli pazarlarımızdan biriydi hem de bir mobilya ülkesiydi. 2009-2010 yıllarına baktığımız vakit senede 300-400 milyon dolarlık mobilya üretiyordu. Bunun önemli bir bölümünü ihraç ediyordu" dedi.Güleç, Suriye'de 4 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşın, her alanda olduğu gibi bu ülkenin girişimcilerine de darbe vurduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki mobilyacıların çok sayıda Suriyeliyi istihdam ettiğini ve o insanların deneyimlerinden yararlandığını anlatan Güleç, "Öncelikle Hatay ve Adana civarındaki mobilyacılar o emek yoğunluğu, özellikle oyma işiyle ilgili çok sayıda Suriyeliyi istihdam etti. Daha sonra Türkiye çapındaki diğer mobilya bölgelerine geldiler. Onlardan biri de İnegöl. İnegöl'e gerçekten nitelikli insanlar geldi ve çalışıyorlar. İstifade edebiliyoruz. Sadece işin mobilya ve üretim noktasıyla değil daha çok iç mimarlar, tercüme faaliyetlerinden yapan iyi tercümanlar, mühendisler geldi. Aslında bu konudan çok memnunuz. Keşke daha fazla gelseler. İnegöl gibi bir yerde özellikle sektör anlamında mobilya sektörlerine katkıları çok oldu" diye konuştu.

" Suudi Arabistan'ın mobilya ithalat pazarı Türkiye'ye kaydı"

Güleç, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatının arttığına değindi.Son iki yıldır bu ülkeye yoğun olarak satış yaptıklarını aktaran Güleç, "Suriyeli arkadaşlarımızın dil olarak katkısı var. Yılda 20-30 milyon dolar civarında Suriye'nin Suudi Arabistan'a mobilya ihracatı vardı ve şu anda o ülke Suriye yerine mobilyalarını Türkiye'den alıyor. Bu arkadaşlarımızın, o mobilyacıların gelip Türkiye'den mobilya almalarına bir katkısı oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Suriyeli Mobilyacılardan Türkiye Ekonomisine Katkı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Suriyeli Mobilyacılardan Türkiye Ekonomisine Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement