Tarihi Halının Restorasyonu Sultanhanı'nda Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Tarihi Halının Restorasyonu Sultanhanı'nda Yapıldı

Aksaray'ın dünya çapında halı tamiriyle ünlü Sultanhanı beldesinde, 120 metrekarelik tarihi halının restorasyonu gerçekleştirildi Abdülhamid Han'ın yaptırdığı, Dolmabahçe Sarayı'nın deposundan çıkan tarihi halının restorasyonu, 10 kişilik bir ekip tarafından 1,5 yılda tamamlandı.

23.11.2014 11:05

MURAT ÖNER TAŞ - Dünya çapında halı restorasyon merkezi olan Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde, 120 metrekarelik tarihi halı, 10 kişilik bir ekip tarafından 1,5 yılda restore edildi.

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultanhanı'nın halıcılık sektöründe "dünyanın halı restorasyon merkezi" olarak bilindiğini, önemli müze ve koleksiyonlarda bulunan halıların restorasyonunun da beldedeki atölyelerde gerçekleştirildiğini söyledi.

Son olarak 19. yüzyıldan kalma özel bir Osmanlı halısının, Sultanhanı'ndaki maharetli ustalarca restore edildiğini ifade eden Solak, "Bu halı Abdülhamid Han'ın yaptırdığı 19. yüzyıldan kalma Hereke halılarından biri. Bu halımız İstanbul Valiliğinin bünyesindeydi" dedi.

Halının yaklaşık 120 metrekare büyüklüğünde olduğunu belirten Solak, şunları kaydetti:

"İstanbul'un eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından, İstanbul Valiliğinin mevcut binasında restorasyon yaptırılırken bir resim bulunuyor. 'Salona ait resimdeki masadır, şöminedir hepsi tamam. Fakat resimdeki halı nerde?' deniliyor. Bu halı yaklaşık 20 yıl önce Dolmabahçe Sarayı'na verilmiş ve depoda bekletiliyor. Sayın Valimiz de bu halıyı tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Ardından, bu tarihi halının restorasyonu için bizimle iletişime geçtiler. Bu halı için görüşmelere başladık. Sayın Valimiz sponsor aradı ve Net Holding bu halının yapımında sponsor oldu."

10 restorasyon ustası 1,5 yılda tamamladı

Tarihi halının restorasyonu için Sultansaray Halıcılık'ta çalışan 10 restorasyon ustasından bir ekip oluşturulduğunu vurgulayan Solak, "Geçmişte Dolmabahçe Sarayı'nın halılarının da restorasyonunu gerçekleştiren 10 kişilik uzman ekip, 120 metrekarelik halının restorasyonunu 1,5 yılda tamamladı" diye konuştu.

Tek parça olmak üzere Türkiye'deki en büyük halının Yıldız Sarayı'nda bulunan 400 metrekarelik Hereke halısı olduğunu anlatan Solak, restorasyonunu yaptıkları halının da büyüklüğü ile Türkiye'de ilk 5'e gireceğini belirtti.

Tarihi halı kervansarayın önünde sergilendi

Fahri Solak, restorasyonu tamamlanan bu özel halıyı, beldeye ismini veren Selçuklu dönemine ait, Anadolu'daki en büyük Selçuklu kervansarayı olan Sultanhanı'nın önünde bir gün boyunca sergilediklerini söyledi. Solak, bu tarihi halıya Sultanhanı'nı o gün ziyaret eden turistlerin büyük ilgi gösterdiğini bildirdi.

Tarihi halının sergilenmesi için İstanbul Valiliğinden izin aldıklarını belirten Solak, "İstanbul Valimizden izin alarak dünyanın en büyük kervansarayı önünde bu tarihi halımızı sergiledik ve ardından da orijinal yerine halıyı göndereceğiz" diye konuştu.

Solak, tarihi halının sergisine katılan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Uysal, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Bakırtaş ve Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş'a da destekleri için teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Halının Restorasyonu Sultanhanı'nda Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement