Tarihi İpek Yolu Belediyenin Gündeminde - Son Dakika
Yerel

Tarihi İpek Yolu Belediyenin Gündeminde

Tarihi İpek Yolu Belediyenin Gündeminde

Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yolu olarak adlandırılan ‘Tarihi İpek Yolu’ Düzce belediyesinin gündemine geldi.

07.12.2015 12:54

Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yolu olarak adlandırılan 'Tarihi İpek Yolu' Düzce belediyesinin gündemine geldi. Düzce belediyesinin, İpek yolu güzergahında bulunan belediyelerin birçoğunun üye olduğu 'İpekyolu Belediyeleri Turizm Kalkınma Birliği' ne üye olması değerlendirilecek.

Asya'yı Avrupa'ya bağlayan ticaret yolu olarak tarihte yerini alan 'İpek Yolu' 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşıması nedeniyle tarihsel ve kültürel bir zenginlik olarak değerlendiriliyor. İpekyolu Belediyeleri Turizm Kalkınma Birliği, birliğe bağlı belediyelerin tanıtılması, ortak proje üretilmesi, turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi amacıyla güzergah üzerinde bulunan belediyelere birliğe katılım için çağrı yaptı. Düzce belediyesinin birliğe katılım ve üye seçimi belediye meclisinde görüşülecek.

İPEKYOLU NEDİR?

Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.

İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. Milattan yüzyıllar önce Mısırlılar, daha sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergahı izleyen kervanlarla sağlanırdı. İpek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. Uzak Doğu'dan gelen ipek ve baharat, Batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynamıştır. İpek, ayrıca Doğu kültürünün Batı tarafından tanınmasını da sağlamıştır. Doğu'nun ipeği ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin'den Avrupa'ya ulaşan ticaret yollarını oluşturmuştur. Orta Çağda, ticaret kervanları, şimdiki Çin'in Şian kentinden hareket ederek Özbekistan'ın Kaşgar kentine gelirler, burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizi'ne, diğeri ile de Karakurum Dağları'nı aşarak İran üzerinden Anadolu'ya ulaşırlardı. Anadolu'dan deniz yolu ile Akdeniz ve Karadeniz (Tirebolu) limanlarından veya Trakya üzerinden kara yolu ile Avrupa'ya giderlerdi. Doğudan batıya doğru gelişen bu ticari harekette daha önceki çağlardan beri kullanılmakta olan bir yol şebekesinden yararlanılmıştır. Yoğun bir şekilde ipek, porselen, kağıt, baharat ve değerli taşların taşınmasının yanında kıtalar arasındaki kültür alışverişine de imkan sağlayan bu binlerce kilometre uzunluğundaki kervan yolları zaman içinde İpek Yolu olarak adlandırılmıştır. İpek Yolu Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşımakta ve olağanüstü bir tarihsel ve kültürel zenginlik sunmaktadır. Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra, İpek Yolu'nun hem bir ticaret yolu, hem de tarihsel ve kültürel değer olarak yeniden canlandırılması gündeme gelmiş, bu yol boyunca inşaa edilmiş ve artık kullanılmayan yapıların, yeni işlevler kazandırılarak korunmaları ve yaşatılmaları için çalışmalar başlamıştır. İpek Yolu çeşitli Türk uygarlıklarının ekonomik kaynağı olmuştur. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi İpek Yolu Belediyenin Gündeminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement