Tarihi Şahsuvar Bey Camii Restorasyonla Yenilendi - Son Dakika
Güncel

Tarihi Şahsuvar Bey Camii Restorasyonla Yenilendi

Tarihi Şahsuvar Bey Camii Restorasyonla Yenilendi

İstanbul Beyoğlu’nda 2003 yılında sinagoglara gerçekleştirilen bombalı saldırılarda zarar gören ve yıllar içinde kullanılamaz hale gelen tarihi Şahsuvar Bey Camii, 2014 yılında başlatılan çalışma kapsamında restore edilerek tekrar ibadete açıldı.

18.11.2016 16:18

İstanbul Beyoğlu'nda 2003 yılında sinagoglara gerçekleştirilen bombalı saldırılarda zarar gören ve yıllar içinde kullanılamaz hale gelen tarihi Şahsuvar Bey Camii, 2014 yılında başlatılan çalışma kapsamında restore edilerek tekrar ibadete açıldı.

2003 yılında Beyoğlu'nda Neve Şalom Sinagogu'na yönelik patlamada hasar gören ve zamanla kullanılamayacak duruma gelen Şahsuvar Bey Camii, 2014 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları sonrasında bugün Cuma namazıyla birlikte 2.5 yıl sonra tekrar ibadete açıldı. İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in denizci komutanlarından biri olan Şahsuvar Bey adına yaptırılan, Şahsuvar Bey Camii, 2003 yılında yanı başında bulunan Neve Şalom Sinagogu'na yönelik yapılan terör saldırısında zarar görmüş ve zaman içinde kullanılamayacak noktaya gelmişti. Şahsuvar Bey Camii için Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü 2014 yılında restorasyon çalışması başlattı.

Restorasyon çalışmaları sırasında ibadete kapatılan cami baştan aşağı yenilendi. Çatısı ve minaresi yeniden yapılan, döşemeleri aslına uygun olarak ahşaptan yapılan cami, çalışmaların bitmesinin ardından 2.5 yıl sonra tekrar ibadete açıldı. Şahsuvar Bey Camii'nin restorasyonu için yaklaşık 895 bin lira harcandı. Cuma namazıyla birlikte ibadete açılan camide bölge sakinleri Cuma namazını kıldı. Namaz sonrasında ise cami önünde kurdele kesilerek açılış yapıldı. Caminin açılışını AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı birlikte yaptı.

"Çok esaslı ve kapsamlı bir restorasyon yapıldı"

Açılışta konuşan Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "Camimizin hayırlı olmasını diyorum. Bugün mutlu bir günümüz. Şahsuvar Bey Camimiz, Fatih döneminde yapılmış. Şahsuvar Bey Fatih döneminde yaşamış bir denizci. Geçtiğimiz yıllarda Neve Şelom Sinagogu patlamasında ufak çaplı hasar görmüştü. Sonrasında ufak müdahaleler olmuş. 2014 yılında başlayan restorasyonla çok esaslı ve kapsamlı bir restorasyon yapıldı. Minaresinin bir kısmı söküldü. Çatısı değiştirildi. Statik yönden olan sıkıntıları giderildi. Döşemeleri aslına uygun olmayan şekilde beton yapılmış şimdi ahşap döşeme ve merdivenler yapıldı. Her türlü eksiği giderilerek bugün 2.5 yıl aradan sonra cemaatine kavuşmuş oldu. Hayırlı olsun" dedi.

Konuşmanın ardından dua okunarak caminin açılışı yapıldı. Açılış sonrasında vatandaşlara etli pilav, tatlı ve ayran ikram edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihi Şahsuvar Bey Camii Restorasyonla Yenilendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement