Tarihi ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt" Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Tarihi ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt" Sempozyumu

Tarihi ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt" Sempozyumu

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Beyhan: "Cumhuriyetin 91'inci yılında, 21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız şu zamanlarda Türkiye'miz ciddi bir değişim ve dönüşümü yaşamaktadır"

28.05.2014 15:11

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, "Cumhuriyetin 91'inci yılında, 21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız şu zamanlarda Türkiye'miz ciddi bir değişim ve dönüşümü yaşamaktadır" dedi.

Beyhan, Bayburt Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen, "Tarihi ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt" Sempozyumunun açılış bölümünde yaptığı konuşmada, 19. yüzyılın Osmanlı tarihi açısından Osmanlı asırlarına bedel bir yüzyıl olduğunu belirtti.

Yaşanan olaylar nedeniyle uzun bir yüzyıl olduğunu ifade eden Beyhan, "19. yüzyıl acıların, mağlubiyetlerin, toprak kayıplarının yaşandığı bir asırdır. 18. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar meydana gelen savaşlardan Bayburt'ta tabiatıyla etkilenmiştir. İşgaller görmüş, yangınlar geçirmiş, ölümlere tanıklık etmiş, evlatlarının başka diyarlara göçünün hüznünü yaşamıştır" diye konuştu.

Beyhan, Bayburt'un Temmuz 1828'de işgale uğradığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılışından iki yıl sonra kurulan Asakir-i Mansure'nin henüz emekleme sürecinde olduğu bir zamanda çıkan 1828-1829 savaşında Bayburt işgale uğramış, yangın geçirmiş, pek çok Bayburtlu şehit edilmiş ve büyük ölçüde göç vermiştir. Aynı sıkıntıları Bayburt 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında ve 20. yüzyılın başlarında 1. Dünya Savaşında da yaşamıştır. Serhat coğrafyasındaki beldelerin ödediği bir bedeldir bu."

Türkiye'nin gelinen noktada ciddi değişim yaşadığını vurgulayan Beyhan, şunları söyledi:

"Cumhuriyetin 91'inci yılında, 21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız şu zamanlarda Türkiye'miz ciddi bir değişim ve dönüşümü yaşamaktadır. Ciddi bir atılım içindedir. Türkiye içinde seyahat edenler bu değişim ve dönüşümü, her alanda meydana gelen atılımı müşahede etmektedirler. Bayburt'ta bu değişim ve dönüşümün sağladığı imkanlardan istifade etmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu atılım ivmesine imkanları nispetinde destek olmaktadır."

Beyhan, 100'e yakın yerli ve yabancı akademisyenin katılımıyla iki gün sürecek sempozyumun, Atatürk Araştırma Merkezi'nin 2014 yılı ilmi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen üçüncü organizasyon olduğunu kaydetti.

Vali Mükerrem Ünlüer ise sempozyumun, Bayburt'un tarihiyle ilgili bilgiler ışığında geleceğe yönelik kendilerine yeni ufuklar açmasını diledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen sempozyumun açılış programına, AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, akademisyenler ve davetliler de katıldı. - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement