Tarım ve Kırsal Kalkınma Hamlesi Proje Tanıtım Programı - Son Dakika
Güncel

Tarım ve Kırsal Kalkınma Hamlesi Proje Tanıtım Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu topraklar sadece buğday, sadece sebze, meyve vermekle, hayvanlarımızın yemini vermekle kalmıyor, aynı zamanda bize yurt oluyor, aynı zamanda bize vatan oluyor.

29.04.2015 13:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu topraklar sadece buğday, sadece sebze, meyve vermekle, hayvanlarımızın yemini vermekle kalmıyor, aynı zamanda bize yurt oluyor, aynı zamanda bize vatan oluyor. Türkiye bizim vatanımız. Vatanımıza sahip çıkacağız. Bu toprakların hiçbir örgüt tarafından, hiçbir hain tarafından kirletilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen "Tu¨rkiye Tarım ve Kırsal Kalkınma Hamlesi Projesi Uygulamaları Tanıtım Programı"ndaki konuşmasında, tarım alanında yaptıkları en önemli reformlardan birinin tarım topraklarının bölünmesini engellemek olduğunu belirtti.

2005 yılında çıkardıkları kanunla tarım topraklarının korunmasının ve amaç dışı kullanılmasının önlenmesini sağladıklarını dile getiren Erdoğan, 2014 yılında çıkarılan kanunla da tarım sektörünün kanayan yarası olan arazilerin miras yoluyla bölünerek verimsiz hale getirilmesinin önüne geçtiklerini ifade etti.

Erdoğan, geçmişte bu şekilde bölünmüş arazileri üretime kazandırmak için de önemli bir adım atıldığını, arazi toplulaştırılması çalışmasıyla 12 yılda 4,5 milyon hektar arazinin tarımın hizmetine sunulduğunu kaydederek, "Hedefimiz 2023 yılına kadar 14 milyon hektar arazide toplulaştırma işlemini tamamlamak. Çünkü bizim bu noktada verime, verimliliğe ihtiyacımız var. Toplulaştırmayı ne kadar başarabilirsek verimi de o kadar artırırız. Bizim verim ekonomisine ihtiyacımız var. Böylece bilhassa sulanabilir nitelikteki 8,5 milyon hektar araziyi tamamen modern tarım teknikleriyle işlenir hale getirip ekonomimize kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

Tarım envanterini çıkararak havzalara göre üretim ve destekleme modeli oluşturduklarını anlatan Erdoğan, sahada görev yapan 10 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimle Türkiye'nin her yerinden tarım bilgilerinin toplandığını, istatistik tutulduğunu söyledi.

Bununla birlikte uydu görüntüleri aracılığıyla 32,5 milyon tarım arazisinin tamamına parsel bazında kimlik numarası verildiğini belirten Erdoğan, böylece ne yapılacağının bilinerek tarım politikalarının yönlendirildiğini vurguladı.

"Türkiye, artık önemli tohum ihracatçılarından biri haline geldi"

Tohumculuk alanında 12 yılda gelinen yerin dahi başlı başına bir başarı hikayesi olduğunun altını çizen Erdoğan, "Bu alanda yürütülen çalışmalar sayesinde ülkemizin yıllık tohumu 145 bin tondan 776 bin tona çıkarıldı. Tohum ithal eden Türkiye, bugün artık önemli tohum ihracatçılarından biri haline geldi. Kurduğumuz Tohum Gen Bankasıyla bu konudaki varlığımızı koruma altına aldık. Daha yapacağımız çok şeyler var" ifadesini kullandı.

Hayvancılık alanında da ciddi reformlar gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, 2002 yılında sadece 83 milyon lira olan hayvancılık desteğinin her yıl artarak 2015 yılı için 3 milyar liraya kadar yükseldiğini söyledi.

Erdoğan, 12 yıl önce işbaşına geldiklerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan ithal edildiğini hatırlatarak, bunu bir destekleme kapsamı alanı içine aldıklarını, alanı genişleterek süt, kırmızı et, tavuk eti ve yumurta üretiminde çok büyük artışlar sağladıklarını dile getirdi.

"Çabalar neticesinde bugün Türkiye tarımsal üretimde Avrupa'da ilk sırada, dünyada da 7'nci sırada yer alıyor" diyen Erdoğan, bu istatistikleri bütün dünyanın kabul ettiğini aktardı.

2002'de 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelirin 2014 yılı itibarıyla 61 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Erdoğan, "Bakın nereden nereye. Bu rakamla Fransa, İtalya, İspanya gibi tarım alanında iddialı olduğunu söyleyen Avrupa ülkelerinin tamamını geride bıraktık" dedi.

"Vatanımıza sahip çıkacağız"

Bunun bir aşk, sevda, dert meselesi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Sizler gibi toprağa sevdası olan, toprağa aşkı olan, dertlisi olan kardeşlerimizle hamdolsun buralara geldik. Yeter mi, yetmez. Daha çok yapacağız. Tarımsal ihracatımız 12 yıllık dönemde yaklaşık 4 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseldi. 2023 yılında tarımsal milli gelirimizi 150 milyar dolara, ihracatımızı da 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah sizlerle birlikte bu hedeflere ulaşacağız" diye konuştu.

Konu tarım, toprak olunca rahmeti Aşık Veysel'i anmadan geçmenin olmayacağını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne diyor Aşık Veysel; 'Dost dost diye nicesine sarıldım. Benim sadık yarim kara topraktır. Beyhude dolandım, boşa yoruldum. Benim sadık yarim kara topraktır. Nice güzellere bağlandım kaldım. Ne bir vefa gördüm, ne fayda buldum. Her tür isteğim topraktan aldım. Benim sadık yarim kara topraktır'. Evet, gerçekten sadık yarimiz toprağa iyi sahip çıkmalıyız. Topraktan geldik, toprağa döneceğiz. Bu kadar bir sadık yar. Bu topraklar sadece buğday, sebze, meyve vermekle, hayvanlarımızın yemini sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda bize yurt oluyor, aynı zamanda bize vatan oluyor."

Vatansız insanın köksüz insan olduğunu ifade eden Erdoğan, "Köksüz insan da rüzgarın önünde savrulan yaprak misali nereye gideceği, nereye varacağı, nerede çürüyeceği belli olmayan varlığa dönüşür. Türkiye bizim vatanımız. Taşıyla, toprağıyla, kurduyla, kuşuyla, baharıyla, kışıyla yani her şeyiyle bu topraklar bizim ezeli ve ebedi toprağımız, vatanımız. Vatanımıza sahip çıkacağız. Bu toprakların hiçbir örgüt tarafından, hiçbir hain tarafından kirletilmesine izin vermeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne diyor Mehmet Akif; 'Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı. Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı'. Bastığımız yer evet, topraktır ama her karışı aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış mübarek bir topraktır. Bu cennet vatanı, bu mübarek toprakların üzerinde bin yıldır kardeşçe yaşayan vatandaşlarımızı bölmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarım ve Kırsal Kalkınma Hamlesi Proje Tanıtım Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement