TBMM Başkanı Çiçek Tataristan'da - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek Tataristan'da

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin, Türkiye için gerek Rusya ile ilişkilerde oynadığı rol gerek tarih, kültür ve dil bağları dolayısıyla özel yeri olduğunu söyledi.

16.04.2015 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin, Türkiye için gerek Rusya ile ilişkilerde oynadığı rol gerek tarih, kültür ve dil bağları dolayısıyla özel yeri olduğunu söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nde Devlet Konseyi Genel Kurulu'na hitap eden Çiçek, Tataristan'a ziyarette bulunan ilk TBMM Başkanı olmaktan onur duyduğunu belirtti.

Çiçek, kurumsal çerçevesi oturmuş karşılıklı yarar, saygı ve anlayış temelinde her alanda gelişen Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğine güvenle bakıldığını ifade ederek "Bu ilişkilerin önemli boyutlarından birini bölgeler arası münasebetler teşkil etmektedir. Tataristan'ın gerek Türkiye-Rusya ilişkilerinde oynadığı rol gerekse de tarih, kültür ve dil bağlarımız nedeniyle bizler için özel bir yeri mevcuttur" dedi.

Türkiye'nin, Rusya'nın bir federe birimiyle imzaladığı ilk çerçeve anlaşmasının 1995 yılında Tataristan'la imzalanan işbirliği anlaşması olduğunu anımsatan Çiçek, Türkiye'nin Rusya'daki ilk başkonsolosluğunu 1996'da Kazan'da açıldığını kaydetti.

Çiçek, şöyle devam etti;

"Türk halkı ve iş çevreleri artık Tataristan'ı sadece kültür ve dil yakınlığımız bulunan bir bölge olarak değil, uygun yatırım ve iş fırsatları sunan bir cumhuriyet olarak da görüyorlar. Halklarımızın iradesinin temsilcisi olan parlamentolarımız arasındaki işbirliğinin ve karşılıklı temasların ilişkilerimizin geliştirilmesine olumlu katkıda bulunacağı açıktır. Bugün imzalayacağımız mutabakat muhtırasının bu temasların artmasına ve işbirliğimizin derinleşmesine fayda sağlayacağını düşünüyorum."

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi üyeleri Çiçek'in konuşmasını ayakta alkışladı.

Çiçek'in konuşmasının ardından TBMM ile Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi arasında "çok boyutlu işbirliğinin geliştirilmesine dair mutabakat muhtırası" imzalandı.

Muhtıraya TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı Ferid Muhamedşin imza attı.

İmza töreninin ardından Çiçek'e tablo hediye edildi.

"İlişkilerin ekonomik olarak da takviye edilmesi lazım"

Çiçek, Devlet Konseyi'ndeki konuşmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, Tataristan'la ilişkilerin sadece tarih ve kültür işbirliği değil ekonomik olarak da takviye edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu coğrafyayla tarihten gelen çok uzun bağların bulunduğunu belirten Çiçek, "İlişkilerin derinleştirilmesi için ne gerekiyorsa bütün ortak yanlarımız var. Bugün imzalanan mutabakat muhtırası, bunu daha hukuki bir zemine oturtacaktır" diye konuştu.

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı Muhamedşin de yüksek seviyedeki bu tür ziyaretlerin Türk ve Tatar halkları arasındaki dostluğun gelişmesine katkı sağladığını vurguladı.

Muhamedşin, Türkiye ile Tataristan arasındaki tarihi ilişkilere işaret ederek Türkiye'yi kendilerine yakın hissettiklerini kaydetti.

Çiçek, Devlet Konseyi Genel Kurulu'na hitap etmeden önce Teknoloji Parkı'nı gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek Tataristan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement