TBMM Başkanı Çiçek: Türkiye, Deaş Karşıtı Uluslararası Koalisyonun Bir Parçasıdır - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek: Türkiye, Deaş Karşıtı Uluslararası Koalisyonun Bir Parçasıdır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu 76'ncı Toplantısı'nın açılışına katıldı.

19.03.2015 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye- Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu 76'ncı Toplantısı'nın açılışına katıldı. Toplantıda hitap eden Çiçek, IŞİD ile mücadele konusunda açıklamalarda bulunarak "Türkiye, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonu desteklemektedir ve koalisyonun bir parçasıdır. Suriye'deki itilafın sona erdirilmesi ve DEAŞ tehdidinin bertaraf edilebilmesi için Cenevre bildirisi temelinde gerçek bir siyasi dönüşümün hayata geçirilmesi gereklidir. Muhalefete hak ettiği desteği verebilmek için ABD ile iş birliği içinde eğit-donat programını hayata geçiriyoruz. Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölgeler ve güvenli alanlar tesis edilmesi gündemimizde yer almaya devam etmektedir. Suriye'de istikararın yeniden tesis edilmesi ancak kapsamlı bir stratejinin hayata geçirilmesiyle mümkün olabilecektir. BM'de Suriye'deki itilafın çözüme kavuşturulması konusunda sonuç alıcı bir hareketlilik maalesef gözükmüyor" dedi.

"ÜYELİĞE KABUL ETTİĞİNİZ ÜLKELER HER ŞEYİ DÖRT DÖRTLÜK YAPTI DA ONDAN SONRA MI AB ÜYESİ OLDU?"

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci hakkında konuşan Çiçek, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde nerede yanlış yaptığını gözden geçirmesi gerektiğini savunarak "Türkiye 52 yıldır AB'ye tam üye olmak için bıkmadan, usanmadan, inişli, çıkışlı bir yolculuğu sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği geçici bir heves değil, iki tarafın da menfaatine olacak olan bir taleptir. Bir süreçtir. Biz bu kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bugünkü toplantıda en açık şekilde bunu teyit etmektedir. 52 yıl bu işin peşinde koşup da Türkiye, tam üye olamadıysa zannediyorum sayın eş başkanlar, sayın üyeler, gündeminizde çok önemli konular var; Türkiye-AB ilişkileri bakımından. Ama Meclis başkanı olarak ve şahsi kanaat olarak ifade ederim ki karşılıklı bir öz eleştiri yapmamız da gerekiyor. Acaba Türkiye, 52 yıldır her şeyi kötü mü yapıyor? Türkiye, üzerine düşeni yerine mi getirmiyor? ya da üyeliğe kabul ettiğiniz ülkeler her şeyi dört dörtlük, en mükemmel şekilde yaptı da ondan sonra mı AB üyesi oldu? İşin içerisinde yanlış giden bir şey var. Doğru olmayan bir yan var. Bir önemli atılırken 52 yıllık bir çaba gösterilip de sonuçta maksat hasıl olmuyorsa ya değerlendirmelerimiz eksik ya karşılıklı bilgi eksikliği var. Böylesine önemli bir toplantıda daha ileri bir ifade kullanmak istemem ama ortada doğru gitmeyen bir husus var. Biz kendi üzerimize düşen eksikliklerimizi kabul edelim ama lütfen AB'nin de Türkiye ile ilişkilerinde kendisinin nerede yanlış yaptığını gözden geçirmesi sürecin doğru işlemesi bakımından doğrusu buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN BÜTÜN ADIMLARI ESEFLE KARŞILIYORUZ"

Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olayları konusundaki tutumunu eleştiren Meclis Başkanı Çiçek, "Avrupa Parlamentosu ile ilişkilerimiz AB ile farklı alanlarda üst düzey diyalog kurulması esasına dayanan bu iş birliği ruhuna uygun düşmüyor. Bu durumun son göstergelerinden biri Avrupa Parlamentosu'nda bu yıl 1915 olayları konusunda çok sayıda girişimin yapılmasıdır. Tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun bütün bu adımları her bakımdan fevkalede sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz. Bu tür tarafgir adımlar Türk-Ermeni dostluğuna hizmet etmemekte aksine Türkler ile Ermenilerin ortak geleceklerini inşa edebilmelerini sekteye uğratmaktadır. Atmış olduğumuz yapıcı ve samimi adımlar Avrupa Parlamentosu çevrelerince ne yazık ki göz ardı edilmekte, mantık ve hukuk dışı talepler öne sürülmektedir. Soykırım, toplu ölümlerin olduğu her olayda kullanılabilecek bir terim değildir. Uluslararası hukukta açıkça tanımlanmış ve ispat koşullarına tabi tutulmuş ağır bir suçtur. 1915 olaylarının soykırım olduğuna dair hukuki bir karar olmadığı gibi genel bir uzlaşı da söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

"DEAŞ İLE MÜCADELE SURİYE'YE YENİDEN İSTİKRARIN GETİRİLMESİYLE MÜMKÜN OLABİLİR"

Türkiye ve Avrupa Birliği açısından taşıdığı önem sebebiyle Suriye'deki duruma ilişkin görüşlerini açıklayan Çiçek, IŞİD ile mücadelenin Suriye'ye yeniden istikrarın getirilmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çekerek "Suriye kaynaklı risk ve tehditler giderek artmaktadır. Suriye'deki itilafın yarattığı yıkım ve insanlık dramı vahim düzeyde seyretmeye devam etmektedir. Suriye'deki itilafın sebep-sonuç ilişkisinde sebep rejimdir. DEAŞ'ın ortaya çıkması da itilafı daha da karışık içinden çıkılması zor hale getirmiştir. Rejimin yarattığı kaos ortamında palazlanan ve terör örgütü olduğunda Türkiye olarak bizim hiç şüphemizin olmadığı DEAŞ, Suriye ve Irak'ta kaydettiği ilerleme ve terör eylemleriyle uluslararası toplumun öncelikli hedefi haline gelmiştir. DEAŞ ile mücadele ancak Suriye'ye yeniden istikrarın getirilmesiyle mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

"UÇUŞA YASAK BÖLGELER VE GÜVENLİ ALANLAR GÜNDEMİMİZDE YER ALMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"

Türkiye'nin IŞİD ile mücadele konusunda uluslararası koalisyonun yanında olduğunu belirten Çiçek, "Türkiye, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonu desteklemektedir ve koalisyonun bir parçasıdır. Suriye'deki itilafın sona erdirilmesi ve DEAŞ tehdidinin bertaraf edilebilmesi için Cenevre bildirisi temelinde gerçek bir siyasi dönüşümün hayata geçirilmesi gereklidir. Muhalefete hak ettiği desteği verebilmek için ABD ile iş birliği içinde eğit-donat programını hayata geçiriyoruz. Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölgeler ve güvenli alanlar tesis edilmesi gündemimizde yer almaya devam etmektedir. Suriye'de istikararın yeniden tesis edilmesi ancak kapsamlı bir stratejinin hayata geçirilmesiyle mümkün olabilecektir. Siyasi çözüm için rejim üzerindeki baskı arttırılmalı, rejim kendini baskı altında hissetmeden siyasi çözüme imale olamayacağını hepimizin kabul etmesi gerekir. BM'de Suriye'deki itilafın çözüme kavuşturulması konusunda sonuç alıcı bir hareketlilik maalesef gözükmüyor" açıklamasında bulundu. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek: Türkiye, Deaş Karşıtı Uluslararası Koalisyonun Bir Parçasıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement