TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Başkanlığın gündeme girmiş tasarı ve teklifi işleme almama, gündemden çıkarma, komisyona iade etme yetkisi bulunmadığını söyledi.

19.02.2015 22:46

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Başkanlığın gündeme girmiş tasarı ve teklifi işleme almama, gündemden çıkarma, komisyona iade etme yetkisi bulunmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurul'da Başkanlığın "İç Güvenlik Paketi"nin Başkanlıkça esas olarak İçişleri Komisyonuna havale edilirken tali olarak da diğer komisyonların yanında, Anayasa ve Adalet Komisyonu'na da havale edildiğini belirterek, bu komisyonların tasarıyı görüşmediğinin görüldüğünü söyledi.

İç tüzüğe göre, tali komisyonlarca süresi içerisinde görüş bildirilmemesinin, esas komisyonun raporunu hazırlamasına engel olmadığını ifade eden Yakut, "Bu nedenlerle bu konuda da Başkanlığımızca yapılacak herhangi bir işlem bulunamamaktadır" dedi.

Yakut, Başkanlığın gündeme girmiş tasarı ve teklifi işleme almama, gündemden çıkarma, komisyona iade etme yetkisi bulunmadığını söyledi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi usul tartışması açtı.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Meclis çalışmalarını belirleyecek olanın Anayasa, iç tüzüğün amir hükümleri ve bugüne kadar ki Meclis teammülleri olduğunu söyledi.

Farklı olaylar ve konular karşısında farklı uygulamaların mümkün olmadığını ifade eden Aydın, "Öncelikle komisyonlara havaleyi kim yapar ve bu kimin yetkisindedir? İç tüzüğümüz bunu çok açık bir şekilde yazmıştır. 'Tamamen Meclis Başkanlığı tarafından yapılır' diyor" şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bu tasarının asli komisyonunun Adalet Komisyonu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ahmet Aydın 'Siz CHP'nin muhalefet şerhini okumamışsınız' diyor. Sayın Aydın İçişleri Komisyonu'ndaki arkadaşlarımız 'Bunda Anayasa'ya aykırılıklar var' diyor. Bunu Anayasa Komisyonu değerlendirsin. Yani demiyor ki asli komisyon Anayasa Komisyonu'dur. Her komisyonda Anayasa'ya aykırılık iddiası ileri sürülebilir. Bu iddiaları böylesi önemli bir tasarıda değerlendirecek olan Anayasa Komisyonu'nun kendisidir. Ama asıl usul tartışması açma nedenimiz bu değil. Hangi komisyon asli komisyon olmalı? Asli komisyon Adalet Komisyonu'dur."

Hamzaçebi, tasarının Genel Kurul'dan geri çekilip Adalet Komisyonu'nda görüşüldükten sonra tekrar Genel Kurul'a getirilmesi gerektiğini savundu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, bu tasarıya İçişleri Komisyonu'nda güvenlikçi bir anlayışla bakıldığını ifade ederek, "Temel hak ve hürriyetler dikkate alınmamıştır. Özgürlükleri koruma paketi gibi kargaları güldürecek bir bilgi notuyla milletvekillerini aldatmaya, kandırmaya yönelen bir anlayışın ürünüdür" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, direk olarak yargı sistemini etkileyen, Türkiye'deki kuvvetler ayrılığını tamamen alt üst edecek olan bir düzenlemeyle karşı karşıya olunduğunu iddia etti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement