TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, "KESK'e bağlı ve muhtelif sendikaların yaşadığı baskıların" araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

12.07.2016 21:15

HDP'nin, "KESK'e bağlı ve muhtelif sendikaların yaşadığı baskıların" araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, partisinin grup önerisi üzerine söz alan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, demokrasilerde örgütlenme özgürlüğünün en önemli kazanımlarından birinin de sendikalaşma olduğunu, sendikaların, toplumsal yaşamın olmazsa olmaz unsurları arasında yer aldığını dile getirdi.

Özellikle son bir yıldır bazı kamu emekçileri sendikaları hakkında soruşturmalar açıldığını ifade eden Ayhan, bu sendikalardakilerin susturulmaya çalışıldıklarını savundu.

İbrahim Ayhan, hukuki olmaktan ziyade politik olduğunu düşündükleri bu soruşturmaların araştırılmasını istediklerini kaydetti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, kamu çalışanlarının bugün toplu sözleşme hakkına sahip olduklarını anımsatarak, bugün eğer Türkiye'de memurların toplu sözleşme hakkından ve iş güvencesinden bahsediliyorsa bunun ardında AK Parti'nin gerçekleştirdiği anayasa değişikliği ve yasal değişiklik olduğunu belirtti.

Sendikalar arasında bir ayrımın söz konusu olamayacağını dile getiren Kaçar, bazı sendikalarla ilgili soruşturmaların ise terör örgütüyle veya siyasi partilerle bağlantılı faaliyetler dolayısıyla yapıldığını aktardı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, fiilen kamu emekçileri sendikalarına karşı bir yaptırımın olduğunu ileri sürerek, sendikal faaliyetler konusundaki çalışmaların daha da ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi.

Çam, "Burada esas dikkat etmemiz gereken nokta 'Benden olan kamu emekçileri sendikalarına yol, benden olmayanların tamamını da tasfiye etme' operasyonudur. Bu sadece sendikal alanda değil, 14 yıllık AKP Hükümeti döneminde kendisine karşı olan veya biat etmeyen tüm kurum ve kuruluşları biat eder noktaya getirmek, tasfiye etmek veya yok etmek anlayışının Türkiye'de egemen olmasıdır." iddiasında bulundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, AK Parti'nin iktidara gelmesinden bugüne kadar çalışanların ve emekçilerin aldığı sendikal hakları ifade ederek, "Günümüzde sendika üyeliği bakımından bakanlıklarda hem Kamu-Sen hem KESK hem onun dışındaki sendika üyelerinde bir eksilme olmuş mudur? Bunu rakamlarla bir araştırın lütfen. Artma olmuştur." dedi.

HDP'li belediyelerde Memur-Sen üyesi kaç kişinin bulunduğunu soran Dalkılıç, "mahalle baskısının" orada konuşulması gerektiğini söyledi.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement