TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Ülkenin her yerinde tankların üzerine çıkan, silaha göğsünü siper eden insanlar esasen kendi iradesine, millete yönelmiş olan bir tecavüze karşı durmaktadırlar.

19.07.2016 19:29

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Ülkenin her yerinde tankların üzerine çıkan, silaha göğsünü siper eden insanlar esasen kendi iradesine, millete yönelmiş olan bir tecavüze karşı durmaktadırlar. Bu tarihi bir hadisedir." dedi.

Türkiye ve KKTC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmaya Ek Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, tasarının görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmaya, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimini lanetleyerek başladı.

KKTC'nin Türkiye için anlam ve önemine işaret eden Koçdemir, tasarıyla iki ülkedeki üniversitelerin diplomalarının karşılıklı tanınmasının öngörüldüğünü belirtti. Koçdemir, bunun geç kalınmış, ancak çok gerekli bir düzenleme olduğunun altını çizdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da Türkiye'nin ciddi bir dönemeçte olduğunu söyledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine bütün partilerin aynı oranda tepki vermesinin önemli olduğunu vurgulayan Beştaş, bundan sonra da bu iletişimin sürmesi için eşitlik anlayışı içinde hareket edilmesi gerektiğini savundu.

Beştaş, "Bizim bu kaotik ortamdan çıkmamızın yolu, daha fazla hak, daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasidir. El ele vererek darbeye karşı yükselttiğimiz bu sesi, bütün Türkiye'ye yayabiliriz." diye konuştu.

Yaşananların başka hukuksuzluklara yol açmaması noktasında herkesin üzerine düşen duyarlılığı göstermesini isteyen ve bu hususa dair kaygılar olduğunu ileri süren Beştaş, "Ülkede kanun yapabilecek erk olan parlamentonun temel hak ve özgürlükleri genişletecek düzenlemeleri yapabileceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"O gün burada yaşanılanlar sıradan bir olay değildi"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini, bu süreçte parlamentonun çalışmasının çok önemli bir iş olduğunu söyledi.

15 Temmuz gecesi halkın ve siyasi partilerin millet egemenliğini sahiplenmesinin tarihi bir gelişme olduğunu vurgulayan Gök, şöyle konuştu:

"O gün burada yaşanılanlar sıradan bir olay değildi. O gün burada AKP'li, CHP'li, MHP'li ve haber gönderen HDP'li arkadaşlar; can güvenlikleri tehlikede de olsa herkes buradan haykırdı ki 'Türk halkının bir tek ferdinin başına birşey gelmesin. Gelecekse bizim başımıza gelsin. Biz madem milletin vekilleriyiz, onlara, Gazi Meclis'e layık olmaya çalışıyoruz. ve biz bu Meclis'te bu darbeyi önleyecek kararlılığı göstermek için buradayız'. Bu özel ve anlamlı davranış bütün siyasi paradigmaları yerle bir etmiştir. O gün burada darbecilerin almak istediği moral desteği TBMM üyeleri çökertmiştir. Halkımız Meclisimizle bütünleşerek bir darbe teşebbüsünü göğüslemiş ve Türkiye'nin yıllarca geriye gitmesine neden olabilecek çok kötü bir senaryoyu cesaretle önlemiştir."

CHP olarak iktidarla pek çok sorunları bulunduğunu, yaptıkları uygulamaları eleştirdiklerini dile getiren Gök, ancak iktidarın mutlaka halkın helal oyları ile sandıkta değişmesinden yana olduklarını, başka bir yöntemi asla kabul etmediklerini vurguladı.

Gök, darbe girişiminin Türkiye'ye zararlarının ileride ayrıntılarıyla tartışılacağını kaydederek, "Böyle bir tarihi dönemeçten geçerken önümüzdeki sürecin nasıl yürütüleceği çok önemlidir. Bu dönemde yapılacak yanlışlıklar, duygusal davranışlar, kışkırtmalarla alınabilecek kararlar biliniz ki darbe başarılı olsaydı Türkiye'ye ne denli zarar verecektiyse aynı zararı verecek durumdadır. Devleti yönetenlere çok önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu arada devletin kimi kurumlarında yapılan açığa almalar çok dikkatli takip edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Levent Gök, darbe girişiminin olumsuzluklarının ortadan kaldırılmasında hukuk içinde kalınarak yapılacak her türlü uygulamanın yanında olduklarını da söyledi.

-"Bunlar Pensilvanya'nın askerleridir"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da konuşmasında, 15 Temmuz'da yaşanan hareketi bir darbe teşebbüsü olarak nitelendirmenin yanlış olduğunu ifade etti.

Bu hareketi yapanları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mensubu olarak tanımlamanın bu kuruma haksızlık olduğunu dile getiren Şentop, "Bunlar Pensilvanya'nın askerleridir. Bu harekete de genel anlamda bir terör hareketi ama belki bir işgal teşebbüsü demek gerekiyor. Devletimizin en azından bazı kurumlarına yönelik bir işgal teşebbüsü ile karşı karşıyayız. Hamdolsun bu teşebbüs püskürtüldü, engellendi." şeklinde konuştu.

Bu hareketin püskürtülmesinde en büyük payın millete ait olduğunu vurgulayan Şentop, "Milletimizle ne kadar gurur duyarsak duyalım hakkını veremeyiz." dedi.

Türkiye'nin pek çok darbe ile karşılaştığına, ama bunların hiçbirinde milletin kendi kendine organize olarak gösterdiği bir reaksiyon yaşanmadığına işaret eden Şentop, bunun Türk milletinin egemenliğine ve iradesine sahip çıkma noktasında geldiği önemli noktayı gösterdiğini belirtti.

Şentop, "Ülkenin her yerinde tankların üzerine çıkan, silaha göğsünü siper eden insanlar esasen kendi iradesine, millete yönelmiş olan bir tecavüze karşı durmaktadırlar. Sadece eskiden olduğu gibi seçim günü sandıkta oyuyla devlete, millete, yönetime sahip çıkmak yerine kendisi aleyhine meydana gelen bir gelişmenin karşısında durma cesaretini ve şuurunu gösteren vatandaş olgunluğu ile karşı karşıyayız. Bu tarihi bir hadisedir. Bu meclis ikinci defa gazi ünvanını yaşadığımız hadise ile aldı." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, şöyle devam etti:

"Yüce Meclisi, TBMM'yi, yine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni hedef alan bir anlayış sadece bir darbe teşebbüsünde bulunuyor diye nitelendirilemez. Çünkü darbede hükümeti, iktidarı ele aldığınız zaman neticede siz yöneteceksiniz ülkeyi. Kurumları niye tahrip ediyorsunuz? Bu anlayış sadece bu şekilde bir hareket olarak da nitelendirilemez, bu bir intikam hareketidir; siyasetten ama en başında milletten intikam almak üzere tasarlanmış, yola çıkılmış bir harekettir. O hareketi, darbeyi telin ediyorum. Hepimiz beraber bunu burada gerçekleştirdik ama en büyük pay aziz milletimizin. Tabii burada, başta hakkını ifade etmemiz lazım, Cumhurbaşkanımızın duruşu çok önemli. Parti farkı olmaksızın da bu duruşu herkes saygıyla takdirle ifade ediyor."

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de darbe girişimi sonrasında gelinen süreçte hayata geçirilecek uygulamaların toplumda kırılmalara yol açmaması gerektiğini savundu.

Bilgen, "Eğer toplumda kırılma doğuracak işler yapmaya devam ederseniz içinde bulunduğumuz kaosu engellemek bir yana toplumda daha büyük kırılma ve çatışmaları kendi ellerimizle hazırlamış oluruz." dedi.

Görüşmelerin ardından tasarı kabul edilerek, yasalaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement