TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Ekonomi

TBMM Kit Komisyonu

Şeker Kurumu Başkanı Tekin: "Şeker fiyatlarında oluşan düşüş baskısının iklim koşulları gibi arzı doğrudan etkileyen unsurlarda olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 2014/2015 sezonu boyunca da devam edeceği düşünülmektedir" "Kota verilmeyen bazı fabrikalar tarafından üretilen glikoz yurt içine kayıt.

29.01.2015 17:28

Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, "Şeker fiyatlarında oluşan düşüş baskısının iklim koşulları gibi arzı doğrudan etkileyen unsurlarda olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 2014/2015 sezonu boyunca da devam edeceği düşünülmektedir" dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Toplantısı'nda Şeker Kurumu'nun 2012 yılına ilişkin hesap ve işlemleri görüşülerek ibra edildi.

Toplantıda konuşan Tekin, 6 milyar liranın üzerinde bir üretim değerine sahip olan şeker sektörü'nün yaklaşık 1,5 milyar lira katma değeri ile gıda ve içecek sektörünün 14 milyar liranın üzerindeki katma değerinin yüzde 11'ini oluşturduğunu bildirdi.

Tekin, dünyada yılda 170 milyon ton civarında üretilmekte olan beyaz şekerin yaklaşık beşte birinin pancardan kalanının kamıştan elde edildiğini dile getirdi.

Son yıllarda dünya borsa fiyatı en değişken ürünlerin başında şeker geldiğine dikkati çeken Tekin, "2011 yılı Temmuz ayından beri genel bir düşüş eğilimi içerisinde olan beyaz şeker borsa fiyatları  2009 yılından bu yana en düşük seviyeye indi. Şeker fiyatlarında oluşan düşüş baskısının iklim koşulları gibi arzı doğrudan etkileyen unsurlarda olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 2014/2015 sezonu boyunca da devam edeceği düşünülmektedir" diye konuştu.

Türkiye'de tamamlanan 2013/2014 pazarlama yılında 16,5 milyon ton pancardan 2 milyon 390 bin ton pancar şekeri üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Tekin, Türkiye'de pancar tarımındaki ve şeker üretimindeki verimlilik artışlarına rağmen halen pancar ve şeker üretim maliyetlerinin AB'ye göre yüksek olduğunu söyledi.

-Kayıt dışı nişasta bazlı şeker satışı

MHP Ardahan Milletvekili Bülent Belen nişasta bazlı şekerde kota artırılmasına yönelik olarak Şeker Kanunu'na aykırı hareket edildiği gerekçesiyle "Bununla ilgili ben hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da sadece üretici şirketlerin talepleri olması nedeniyle nişasta bazlı şekerin kotasının artırılmaması gerektiğinin altını çizerek, diğer ülkelerdeki şeker ve yapay tatlandırıcı kotaları hakkında bilgi istedi.

Tekin, bu eleştirilere yönelik, Şeker Kurumu'nun en son kampanya dönemi için artış önermediğine dikkati çekerek, sanayinin glikoz ihtiyacını karşılamak için glikozun gümrük vergisinin çok uzun süre önce düşürüldüğünü, glikoz ve izoglikoza birlikte kota verildiğini bildirdi.

Tüketilen şeker yerine ikame edilenin izoglikoz olduğunu, glikozun sanayide kullanıldığını ve burada bir algı yanılmasının oluştuğunu ifade eden Tekin, "Glikoz kota kapsamı dışına çıkarılırsa, sadece izoglikoza kota koyulabilirse bu sorun çözülebilir" dedi.

Tekin kota verilmeyen bazı fabrikalar tarafından üretilen glikozun yurt içine de kayıt dışı yollardan pazarlanmak istendiğini bununla ilgili Emniyet güçleriyle iş birliği içerisinde olduklarını belirterek, kanunen nihai üretici bazında denetim yetkilerinin olmadığını dile getirdi.

Şeker Kurulu Üyesi Pankobirlik Temsilcisi Yusuf Yazır da kota artırımlarına hemen hemen her dönem muhalefet ettiğini belirterek, ihraç amaçlı kurulan fabrikaları kesinlikle kontrol edemediklerini, iç piyasaya kayıt dışı nişasta bazlı şeker satışların söz konusu olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay da izoglikozun kota artırılmasının nedenine ilişkin bilgi talebinde bulundu.

Türkiye'de üretilen nişasta bazlı şekerin bir bölümünün Cargill Türkiye firması tarafından üretildiğine dikkati çeken milletvekilleri şirket ile ilgili bir çok soruyu da ilgili kişilere yöneltti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement