Teknoloji, Çocuklarınıza Dadılık Yapmasın" - Son Dakika
Yerel

Teknoloji, Çocuklarınıza Dadılık Yapmasın"

Teknoloji, Çocuklarınıza Dadılık Yapmasın"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Yılmaz: "Teknolojinin çocuklara dadılık yapmamasına çalışmamız lazım. Çünkü teknolojiye emanet ettiğimiz çocukları gerçek hayatta hiç muhatap olmasını istemediğimiz kişilere teslim etmiş oluyoruz" "Sabah uyanınca yüzünü yıkamadan ilk yapılan iş mesajları ve Facebook.

30.10.2014 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÜÇ GÖNEL - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, son dönemde bağımlılıkla mücadele konularına teknolojik bağımlılığı da eklediklerini belirterek, "Teknolojinin çocuklara dadılık yapmamasına çalışmamız lazım. Çünkü teknolojiye emanet ettiğimiz çocukları gerçek hayatta hiç muhatap olmasını istemediğimiz kişilere teslim etmiş oluyoruz" dedi.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı için Antalya'da bulunan Yılmaz, bağımlılıkla mücadele konusunda cemiyetin yürüttüğü çalışmaları AA muhabiriyle paylaştı.

Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanan protokollerle bağımlılıkla mücadele çalışmalarını geniş bir alana yaydıklarını anlattı.

Okul ve eğitim tabanlı programların, en önemli bağımlılık önleme faaliyeti olduğuna işaret eden Yılmaz, "Yapılan bir araştırma, bağımlıların yüzde 75'inin bağımlılık yapıcı maddelerin zararlarını çok iyi bilmediğini, eğer bu zararları bilse başlamayacağını gösteriyor. Bu maddelerin zararları konusunda öncelikle ciddi bir eğitim vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Formatörler ve rehber öğretmenlerin ardından Diyanet personeline de bağımlılıkla mücadelede izlenecek tekniklerin anlatılacağını kaydeden Yılmaz, "Türkiye genelindeki 24 bin rehber öğretmeni eğiteceğiz. Her grup için farklı eğitim modülleri geliştirdik. Bu da Türkiye'de ilk. Aralık ayında da Diyanet personelini eğiteceğiz. Onlar da bizzat ebeveynlere ve hedef gruba bu içerikleri aktaracaklar, onları bilinçlendirecekler" diye konuştu.

"Teknoloji bağımlılığı artıyor"

Yılmaz, Yeşilay olarak tütün, alkol ve maddenin ardından teknoloji bağımlılığıyla da mücadele başlattıklarını dile getirdi. Son yıllarda teknolojik bağımlılığında da artış olduğuna değinen Yılmaz, "Sabah uyanınca yüzünü yıkamadan ilk yapılan iş mesajları ve Facebook bildirimlerini kontrol etmek oluyorsa bu, aslında sizin için teknoloji bağımlılığının başladığının göstergesidir" dedi.

Aile ilişkileri ve sosyal entegrasyonu bozan, gerçek dünyadan uzaklaştıran her türlü eylemin, "bağımlılık" anlamına geleceğini vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bağımlılıkla mücadele alanlarımızdan biri de teknoloji bağımlılığı. Bu sene Teknoloji Bağımlılığı Çalıştayı yaptık. Bu konuda hangi tedbirler alınabilir diye bir eylem planı hazırladık. Teknolojinin hem sosyal hayata zararı, bir de diğer bağımlılıklara geçiş anlamında da etkisi var. Bugün en büyük sıkıntılardan birisi olan sentetik uyuşturucuyla ilgili sosyal medyada, farklı internet ortamlarında bunların pazarlandığını görüyoruz. Bu olayın boyutunu daha da değiştiriyor. Teknoloji bağımlılığıyla mücadelede güvenli teknoloji kullanımı bilincinin oluşturulması daha da önem kazanıyor. Teknoloji bağımlılığıyla mücadele konusunda çalışma yapıyoruz."

"Bağımlılık iletişimsizliğin sonucu"

Bağımlılıkla mücadelede temel kaynağın aileler olduğuna işaret eden Yılmaz, ailelere doğru bilgi verilmezse onların da bağımlı olmadan önce çocuklarını koruyamayacaklarını söyledi. Ailelerin çocuklarının teknoloji konusundaki bağımlılığıyla da mücadele etmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Teknolojinin çocuklara dadılık yapmamasına çalışmamız lazım. Çünkü teknolojiye emanet ettiğimiz çocukları gerçek hayatta hiç muhatap olmasını istemediğimiz kişilere teslim etmiş oluyoruz. Siz hayatta yan yana olmasını istemeyeceğiniz bir kişiyle, sosyal paylaşım sitelerine teslim ederek çocuğunuzu aslında onlara teslim etmiş oluyorsunuz. Gürültü yapmasın diye, 'Git bilgisayarınla oyna' derken bunun nelere mal olduğunu bilmemiz lazım."

Yılmaz, çocuklara yapılabilecek en büyük iyiliğin onlarla geçirilecek pozitif vakitler olduğuna dikkati çekerek, "Teknoloji bağımlılığı da madde bağımlılığı da iletişimsizliğin sonucu. Aile içi iletişim güçlüyse ve çocuk bireysel değil aileyle zaman geçiriyorsa uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili sonuçların daha az olduğunu görüyoruz. Aileden kopuş başladıysa çocuk başka kişi ve ortamlarla vakit geçirmeye başlıyor" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Teknoloji, Çocuklarınıza Dadılık Yapmasın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement