Trafik ve Kasko Sigortalarında Şirketler, Parça ve Tamirhane Takip Edecek - Son Dakika
Ekonomi

Trafik ve Kasko Sigortalarında Şirketler, Parça ve Tamirhane Takip Edecek

Sigortacılar, Oto Yedek Parça ve Servis Sertifikasyon şirketi kurdu. Tamirhaneler denetlenip, belgelendirilecek. Yedek parçalar etiketlenip sigortalı araca montajı kontrol edilecek.

21.03.2016 07:44

Sigortacılar, trafik sigortası ve kaskoda artan hasarları denetim altına almak amacıyla Türkiye Sigorta Birliği (TSB) çatışı altında Oto Yedek Parça ve Servis Sertifikasyon (OSEM) şirketini kurdu. Böylece hem hasarlı araçların bakım ve onarımını yapan servisler denetim altına alınacak hem de tüketiciler tarafından yıllardır şikayet konusu olan eşdeğer parça sorunu da çözülecek.

Yeni uygulama hakkında bilgi veren TSB Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, sigorta şirketlerinin trafik kazaları sonucu önemli rakamlarda hasar ödemesi yaptıklarını belirterek, yedek parça ve servis tedarikçilerinde yeterlilik standardının oluşmasının sağlanacağını söyledi.

ÖNCELİK TAMİRHANELERDE

Atilla Oksay, hasar maliyetlerini etkin kontrol etmek için bundan sonra oto bakım ve onarım servislerinin OSEM tarafından belgelendirileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Sigorta şirketlerine hizmet veren anlaşmalı servisler için OSEM yeterlilik standardı oluşturularak, servislerin belgelendirilme süreci başlatıldı. Bu çerçevede, hasarlı araçların tamirini yapan servislerin, şartlara uygunluğu konusunda denetimi yapılacak. Şartlara sahip ya da gerekli şartları yerine getiren servislere OSEM tarafından 3 yıllığına sertifika verilecek. Böylece bu servisler sigortalı araçların onarımında yetkilendirilmiş olacak."

YEDEK PARÇAYA ETİKETLİ TAKİP

Atilla Oksay, yeni uygulama ile hasarlı araçlarda kullanılacak yedek parçaların da denetim altına alınacağını vurgulayarak, "Yedek parçaların takibi için etiketleme modeli uygulanacak. Sertifikalı parçalar bu etiketler marifetiyle, parça tedariğinden servis onarımına kadarki süreçte kontrol altında tutulacak. Amaç, sertifikalı parçanın sigortalı araca takılıp, takılmadığının takibi. Yeni uygulama ile sertifikalı eşdeğer yedek parça takip sistemi kurularak, sigorta şirketlerinin kullanımına açılacak ve şirketler sertifikalı parçaların takibini yapacak. Böylece sigortalı müşterinin de memnuniyeti sağlanacak" dedi.

OTOMOTİVE DE KATKI SAĞLAYACAK

HAZİNE Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, OSEM'in sigorta ve otomotiv sektörüne önemli katkılar sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: "Sektörümüzün gelişimi için en iyiyi bulmak amacıyla Müsteşarlığımız; TSB, sigorta şirketleri ve sektörümüzün diğer paydaşları ile sıkı işbirliği içinde çalışıyor. OSEM'in, TSB tarafından sermaye konularak sektör için kurulan ilk anonim şirket olması dolayısıyla, misyonun çok önemli olduğunu düşünüyoruz."

HİZMET KALİTESİ ARTAR

TSB Başkanı Ramazan Ülger, proje üzerinde üç yıldır çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: "Oto yedek parça ve servis sertifikasyonu konusunda Amerika, İngiltere, İspanya gibi önemli ülkelerdeki modeller incelendi. Bizim için en uygun modelin, sigorta sektörü tarafından bağımsız bir şirket kurulması olduğuna karar verildi. OSEM'den beklentimiz, oto branşında parça ve servis sertifikasyonu konularında sigorta şirketleri oto hasar birimlerinin maliyet yönetimine ve hizmet kalitesi ile müşteri memnuniyetine katkı sağlamasıdır."

EŞDEĞER PARÇALARI TAKİP EDECEĞİZ

OSEM Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Hancıoğlu, şunları söyledi: "OSEM, sigorta şirketlerinin oto branşında trafik kazaları sonucu oluşan maddi hasarın yönetimine ve kontrolüne yönelik destek verecek bir şirket olarak kuruldu. Şirketin temel konuları arasında; tedariği yapılan sertifikalı orjinale eşdeğer yedek parçanın takibini ve doğrulamasını yapmak ile eşdeğer yedek parça ve servis sertifikasyonu konusunda ilgililere hizmet üretmek bulunuyor."

BU RAKAMLAR SİGORTACILARI HAREKETE GEÇİRDİ

* 2015'te sigortalı; 685 otomobil, 288 bin kamyonet, 59 bin kamyon, 49 bin minibüs kazaya karıştı. Kaza yapan araçların yüzde 80'iniden fazlasını otomobil ve kamyonet oluşturdu.
* Hasar onarımında kullanılan parçaların yüzde 56'sı 25 parçadan oluşuyor. Bu parçalar arasında da başı; ön-arka tampon, far, motor kaputu, ön çamurluk, ön-arka kapı, stop lambası çekiyor.
* Sigortacılar, orijinal parçaların fiyatlarının eşdeğer parçaya oranla yüzde 60 fazla olduğunu tespit etti.
* Sigortacılar hasar onarımında orijinal parça yerine sertifikalı eşdeğer parça ve logosuz orijinal parça kullanılması halinde yedek parça maliyetlerini yüzde 17 düşüreceklerini belirledi.
* Türkiye genelinde 68 bin 500 hasar onarım servisi bulunuyor. Bunlardan sadece 129'u TSE belgesine sahip. (Kaynak:Hürriyet)

Trafik ve Kasko Sigortalarında Şirketler, Parça ve Tamirhane Takip Edecek
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Trafik ve Kasko Sigortalarında Şirketler, Parça ve Tamirhane Takip Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Tc Diyarbakir: Yahu arkadaş kaportacı ve ekspertiz bu işin kaymağını kendi aralarında bölülüyor ceZası araç sahiplerine kesiliyor 1000 liralık masrafı 8000 ekspertiz çıkartıyo fazlasını üç beş kuruş tamirciye gerisi ekspertizin cebine indregandi şahsen bu seferde yüksek olursa sigorta zorunlu zorunsuz yapmıyacağım satarım arabayı yada arabayı yatırırım ne bu lan iyice koyunlaştık petrol düşüyor vergiden dolayı biZde indirim yok sigaranın maliyeti 2 üç lira 8 9 lira ödüyoruz Arabanın %46 sı vergi ve her sene bandrol sigorta Siyasiler bunları konuşun yeminle size oy yok yırtıp atarım o oy pusulasını 12 2 Yanıtla
  • ters yüz: eşdeğer parçayı zaten sigorta şirketlerinin anlasmali oldugu tedarikciler servise gonderiyor ve serviste takmak durumunda.bu nasil bir celiski boyle 8 0 Yanıtla
  • ahmet: Tamirci sigortadan çalar fazla masraf alır sigortada araba sahibininden çikartir Gene hırsızlığın önüne geçilmez olan gene vatandaşa olur 4 2 Yanıtla
  • secos: Bu cozum degil, yine el altindan kacak parca satisi ve yapimi olur.Tamam olsunda tamirhanelerden yapilan arizanin bordrolari istenmeli ve nekadar bedel ve masraf sigortaya bildirikmeli.Bence bunu tamir yapan kisileri denetlemeli. 3 1 Yanıtla

Advertisement