AGİT: Ukrayna Krizi Bağımsızlığı Etkilemez - Son Dakika
Güncel

AGİT: Ukrayna Krizi Bağımsızlığı Etkilemez

AGİT, "Ukrayna'daki siyasal gelişmelerin Transdinyester'in bağımsızlığıyla ilgili çözüm sürecine olumsuz etki etmeyeceğine inanıyorum" dedi.

30.08.2014 13:44  Güncelleme: 14:34

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Radojko Bogojeviç, Ukrayna'daki siyasal gelişmelerin Transdinyester çözüm sürecine olumsuz etki etmeyeceğine inandığını söyledi.

Bogojeviç, yazılı açıklamasında, 28 Ağustos'ta Moldova'nın başkenti Kişinev'i ziyaret ederek Başmüzakereci Eugen Carpov'u ve 29 Ağustos'ta Tiraspol'u ziyaret ederek Başmüzakereci Nina Shtanski ile görüştüğünü belirtti.

Masadaki sorunların çözümü yönünde ilerleme sağlayabilmek için iki müzakereci arasında sık görüşme olması gerektiğini kaydeden Bogojeciç, "Ukrayna ile ilgili bazı siyasal gelişmelere rağmen, bunların önümüzdeki 5+2 görüşmelerinde planlanan gündeme, yönteme ve meseleye büyük ölçüde zarar vermeyeceğine güveniyoruz ve süreçteki bütün tarafların yapıcı bir yaklaşım sergileyeceğini umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çözüm sürecinde iki taraf arasında, Moldova kayıtlı latin alfabe ile eğitim yapan okullar, ekonomik işbirliği, Transdinyesterli görevlilere karşı açılan ceza davaları ve serbest dolaşım hakkı, tartışılan ana başlıkları oluşturuyor.

AGİT bünyesinde 5+2 formatında sürdürülen Transdinyester görüşmelerinin üçüncü turu, 11-12 Eylül'de Viyana'da gerçekleştirilecek. Daha önce 17-18 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan üçüncü tur müzakerelerin eylül ayına ertelendiği duyurulmuştu. Birinci tur müzakereler 27- 28 Şubat'ta Viyana'da yapılmış ve 10-11 Nisan'da yapılması öngörülen ikinci tur müzakereler de ertelenerek 5-6 Haziran'da gerçekleştirilmişti.

Transdinyester sorunu-

Moldova içinde 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'in, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor. Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmıyor. Moldova, Transdinyester'in kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor.

AGİT bünyesinde Moldova ile Transdinyester arasında 1993'ten bu yana sorunun çözümüne yönelik müzakereler yürütülüyor. Müzakerelere, Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve AB temsilcileri katılıyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AGİT: Ukrayna Krizi Bağımsızlığı Etkilemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement