Tüketiciyi Destekleme Derneği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu Çiçek Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Tüketiciyi Destekleme Derneği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu Çiçek Açıklaması

Tüketiciyi Destekleme Derneği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu Çiçek Açıklaması

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu Çiçek, Porsuk Baraj Göleti Özel Hükümleri bilgi edinme başvurularını değerlendirdi ve “İçme ve kullanma suyumuz Porsuk Havzası can çekişiyor” diye belirtti.

30.04.2015 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu Çiçek, Porsuk Baraj Göleti Özel Hükümleri bilgi edinme başvurularını değerlendirdi ve "İçme ve kullanma suyumuz Porsuk Havzası can çekişiyor" diye belirtti.

Basın toplantısı düzenleyen Çiçek, Eskişehir Kent Merkezi'nin içme ve kullanma suyu kaynağı olan Porsuk Baraj Gölü'nün su kalitesinin korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacı ile Porsuk Baraj Gölü Havzası'ndaki faaliyetlere ilişkin hukuki ve teknik esasları içeren Özel Hüküm çalışmaları yapıldığını belirtti. Porsuk Baraj Gölü Havzası Özel Hükümleri'nin (PBGHÖH) Orman Su İşleri Bakanlığı'nın 19 Şubat 2014 tarih ve 79 sayılı karar ile onaylandığını ve yürürlüğe girdiğini anlatan Çiçek, "Özel hükümler çerçevesinde Havza Koruma Planı Uygulama programı yıllara ve sorunlu kurumlara göre detaylı bir biçimde verilmiştir. Kütahya'nın evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerini yeniden yapılandırılması için verilen sürelerin tamamlandığı dönemde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünde 14 Aralık 2014 tarihinde Genel Müdür Prof. Dr. Cumali Kınacı başkanlığında konu ile ilgili düşüncelerimizin aktarıldığı ve uygulamaların konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili görüşme yapmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanından 19 Aralık tarihinde istenen randevu talebimize 5 ay geçmesine rağmen cevap verilmemiştir. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde PBGHÖH ile ilgili 10 kuruluştan uygulamalarla ilgili 17 Şubat 2015 tarihinde bilgi talep edilmiş olup, başvurumuza sekiz kuruluş cevap vermiştir."

İLGİLİ KAMU KURUM VE KURULUŞLAR SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ

Bilgi edinme başvuru cevaplarını değerlendiren Çiçek, "13 Nisan 2013 tarihinde başlaması gereken "İzleme ve Denetim Programının Uygulanması" için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından komisyon kurulmasına karar verilmiş, komisyon kurma çalışmaları iki yıldır devam etmektedir. 31 Aralık 2013 tarihinde tamamlanması gereken "Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinin Yeniden Yapılandırılması" ve 31 Aralık 2014 tarihinde faaliyete geçmesi gereken "Diğer İleri Arıtma Tesisi Kurulması" konusu Kütahya Belediyesi'nden gelen yazıda cevaplanmamıştır. Arıtma Tesisi Kurması gereken Kütahya 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bilgi edinme başvurumuza cevap vermemiştir. Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü 2 bin metreküp/gün kapasiteli bir arıtma tesisini henüz projelendirdiğini ve ihale ettiğini bildirmiştir. Kısaca söylemek gerekirse, Eskişehir halkını ilgilendiren belki de tek ortak sorunumuz çeşmeden akan sularımız. Kütahya'nın akla gelen her türlü atığını taşıyan Porsuk Çayı suyunun korunmasına yönelik verilen sürelerde herhangi bir işlem yapılmadığı, hatta izleme ve denetleme kurulu dahi oluşturulmadığı anlaşılmaktadır. Porsuk, Eskişehir için içme ve kullanma suyu havzası mı, Kütahya'nın atık barajı mı?

Halk ve çevre sağlığını ciddi boyutta tehdit eden bu durumun acilen ele alınması, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluklarını yerine getirmesi ve tüketicilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir" diye belirtti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tüketiciyi Destekleme Derneği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu Çiçek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement