Tunuslu Gazetecilerin Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Tunuslu Gazetecilerin Mezuniyet Heyecanı

AA Haber Akademisinde "Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi" alan 20 Tunuslu gazeteci mezun oldu.

12.12.2014 19:16  Güncelleme: 20:23

Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi'nde "Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi" alan 20 Tunuslu gazeteci mezun oldu.

AA'nın 100. yıl hedefleri doğrultusunda kurulan Haber Akademisi'nde, AA ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle Tunus'tan gelen 20 gazeteciye teorik ve pratik eğitim verildi.

İki aylık eğitimin ardından Basın İlan Kurumu toplantı salonunda mezuniyet töreni düzenlendi.

AA tanıtım videosuyla başlayan törene, AA Yönetim Kurulu Üyesi Refik Korkusuz, AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Hasan Öymez, AA Ortadoğu ve Afrika Haberleri Yayın Yönetmeni Turan Kışlakçı, AA Haber Akademisi Koordinatörü Hayri Çetinkuş ve AA İstanbul Bölge Müdür Vekili Sabri Çelebioğlu da katıldı.

Törende konuşan Çetinkuş, iki aylık Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi'nin sonuna geldiklerini belirterek, Tunuslu genç gazetecileri mezuniyet aşamasına getirdiklerini söyledi.

Çetinkuş, projenin hayata geçmesinde, kısa süre önce kurumdan ayrılan eski Genel Müdür Kemal Öztürk'ün büyük katkı ve yönlendirmeleri bulunduğunu dile getirerek, öğrenciler, akademi ve ajans adına Öztürk'e teşekkür etti.

Eğitimin uluslararası nitelikte yürütüldüğünü vurgulayan Çetinkuş, katılımcılara Arapça haber yazım tekniklerinden fotoğraf makinesi kullanmaya, video çekim tekniklerinden sosyal medyayı kullanmaya kadar birçok dersin usta-çırak ilişkisi içerisinde verildiğini kaydetti.

Bu projenin sadece eğitimden ibaret olmadığını anlatan Çetinkuş, "Bu proje, Ortadoğu ve Afrika'ya verilen önemin göstergesi olarak, Türkiye-Tunus ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sunmak adına yapıldı. Eğitim gören genç gazeteciler, birer kültür elçisi olarak görüldü. Ülkelerine gittiklerinde, medya kuruluşlarında AA ve Türkiye hakkında edindikleri doğru izlenimleri aktarmaları amaçlandı. Aynı zamanda, kardeşlik köprülerinin güçlendirilmesi hedeflendi" diye konuştu.

Çetinkuş, projeye destek veren İstanbul ile Ankara büyükşehir, Üsküdar, Beyoğlu, Eyüp ve Güngören belediyeleri başta olmak üzere, tüm kuruluşlara teşekkür etti.

"Muhammed Buazizi'nin boşuna ölmediğini ispatlamanızı istiyoruz"

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Öymez de AA Genel Müdür Vekili Ebubekir Şahin'in selamını ileterek sözlerine başladı.

Tunuslu gazetecilerin dünyanın en güzel şehrinde iki ay geçirdiğini belirten Öymez, projenin amacına ne kadar çok ulaştığının öğrencilerin konuşmalarından anlaşıldığını dile getirdi.

Türkiye ile Tunus arasındaki benzerliklerin sadece bayraklarındaki benzerlikle sınırlı olmadığını aktaran Öymez, şunları söyledi:

"İki ülke halkının kardeşliğini yakından görme şansımız oldu. Uluslararası gazetecilik, kardeş halklar arasındaki kin duvarlarının kaldırılması anlamında çok stratejik bir meslek. Bu şuuru alarak dönüyor olmanız bizi çok mutlu ediyor. Tunus, Arap Baharı'nın ilk başladığı topraklar olması nedeniyle ayrıca öneme sahip. Arap ailelerin kendi kaderlerini kendilerinin çizmesi için, özgürce yaşayabilmeleri için, küresel güçlerin hegemonyasından kurtulmak için Tunus'taki halk baharının başarıya ulaşması çok önemli. Muhammed Buazizi'nin boşuna ölmediğini ispatlamanızı istiyor ve bekliyoruz."

AA Ortadoğu ve Afrika Haberleri Yayın Yönetmeni Kışlakçı da bu tür eğitimlerin faydalarına işaret ederek, Tunuslu öğrencilerin kurdukları "Türkiye'ye Bakış" adlı internet sitesini örnek gösterdi.

Bu sitenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kışlakçı, "Bu site, yapılanlardan sadece biri. Toplamda 6 site kurdular. Bir tanesi Sayın Kemal Öztürk'ün wikipedia'da hayatının 5-6 dilde anlatıldığı bir çalışma. Sayın Cumhurbaşkanımızın da aynı şekilde çok geniş bir şekilde hazırladılar. Aslında bizim onlara verdiğimiz hizmetten çok, onların AA ve Türkiye'ye daha büyük hizmetleri oldu" ifadelerini kullandı.

"AA, insan odaklı bir anlayışa sahip"

Mezun olan Tunuslu gazetecilerden Sirin Bin Şahla, Anadolu topraklarını ve halkının misafirperverliğini gördüklerini dile getirerek, dünyanın ilk 5 ajansı içerisine girmeyi hedefleyen AA'ya geldiklerini söyledi.

Şahla, AA'nın insan odaklı bir anlayışa sahip olduğunu ifade ederek, kendisi ve arkadaşları adına TİKA ile AA'ya teşekkür etti.

Muhammed Emin Saydani ise AA'nın aydınlığı yayma konusundaki eğiliminin takdire şayan olduğunu belirterek, kimsenin bunu inkar etmeye hakkı olmadığını kaydetti.

AA'nın eğitim alanında yaptıklarının çok önemli olduğunu anlatan Saydani, AA'yı takip edenler ve bölge halkının bu önemi gördüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından mezunlara sertifikaları verilirken, Tunuslu gazeteciler adına Halid Addavi de Kışlakçı ve Çetinkuş'a hediyelerini takdim etti.

Pasta keserek mezuniyetlerini kutlayan Tunuslu gazeteciler, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunuslu Gazetecilerin Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement