Turizmciler 2016'dan Endişeli - Son Dakika
Güncel

Turizmciler 2016'dan Endişeli

Turizmciler 2016\'dan Endişeli

Türkiye son zamanlarda artan terör olayları ve ülkenin genel durumu turizmcileri endişelendirdi.

27.09.2015 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye son zamanlarda artan terör olayları ve ülkenin genel durumu turizmcileri endişelendirdi. Turizmciler, bu gidişle gelecek yıl turizm sezonunun pek parlak geçmeyeceği görüşünde birleşti.

Suruç katliamıyla başlayıp, günden güne artan terör olayları turizmi vurdu. Gelen turisti kaybetmemek için fiyat düşeren turizmcilerin, yabancı tur operatörlerine karşı, önümüzdeki yılın kontratlarının pazarlığında da eli zayıfladı. Okulların geç açılması ve 9 günlük Kurban Bayramı tatili ile bir nebze olsun yaralarını sarmaya çalışan turizmciler, önümüzdeki sezon için çok umutlu değil.

"TURİZM BARIŞ İKLİMİNİ SEVER"

Önümüzdeki yıl turizm sektöründe çok sisli bir havanın hakim olacağını belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, "Turizm sektörü güven ve huzur ister. Ülkemizdeki durum ve sınırlarımızdaki savaş ortamı turizmi olumsuz etkiler. Şu an aldığımız verilere göre önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelecek uçaklarda ciddi azalma olacağı bildirildi. Örneğin Marmaris İlçesi'ne turizm sezonunda 800 bin İngiliz turist geliyor. Gelen uçak sayısında yüzde 10'luk bir düşüş olması halinde gelen İngiliz turist sayısında da ciddi oranda bir kayıp yaşanacak. Bu sadece İngiliz pazarında yüzde 10'luk bir kayıp. Güney Ege'nin ağırlıklı çalıştığı Kuzey Avrupa ve İskandilav ülkelerinden de benzeri kayıplar mevcut. 2016 turizm sezonu bizim için kapalı bir kutu. Turizmin kaderi barış ve siyasi istikrara bağlı. Turizm sektörü barış iklimini sever. Bizlerin dışında gelişen kargaşalar devam ettiği sürece büyük kayıplar yaşayacağız. Bir an önce barış ve siyasi istikrar olmalıdır, yoksa önümüzdeki yıl tablosunu düşünmek istemiyorum" dedi.

"ÖN REZERVASYONLARDAKİ YÜKSEK KAYIP ENDİŞELENDİRİYOR"

9 günlük bayram tatilini kazançlı atlattıklarını vurgulayan Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise "Marmaris ve Güney Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren konaklama sektörümüz en çok yabancı turistler ile çalışmakta. Bizim dışımızda gelişen birçok kötü etken olduğu için tek Güney Ege Bölgesi değil tüm ülkemiz için 2016 turizm sezonunu pek parlak görmüyoruz. Ülkemizde yaşanan terör, Suriye sınırları ve Orta Doğu'da yaşanan olaylar bütün dış pazarı berbat etti. Bu kötü yansımaları önümüzdeki turizm sezonunda göreceğiz. Şu an pazarımız olan İngiltere başta olmak üzere Kuzey Avrupa ve İskandilav ülkelerinde Türkiye'deki terör tüm çıplaklığıyla gösteriliyor. Bizler nasıl IŞİD terörünü korkarak izliyorsak Avrupalılar da ülkemizdeki olumsuz gelişmeleri aynı şekilde izlemektedir. Güvenliğin olmadığı bir yerde turizm olması mümkün değil. En çok İngiliz turistin ağırlandığı Marmaris, Fethiye ve Bodrum gibi turistik ilçelerinde önümüzdeki yıl bu rakamlarda düşüş beklenmekte. Konaklama sektöründe faaliyet gösteren nitelikli 3 yıldız ve üzeri otellerimizdeki önümüzdeki yılın ön rezervasyonlarında yaşanan yüksek kayıp şimdiden bizleri endişelendirmeye başladı" diye konuştu.

"DIŞ PAZAR AÇIĞINI İÇ PAZARLA KAPATMAYI PLANLIYORUZ"

Dış pazardaki kayıpları iç pazar ile kapatmayı planladıklarının altını çizen Bülbüloğlu, "Güney Ege'nin en önemli turistik şehirleri olan Marmaris, Bodrum ve Fethiye'nin belediye başkanları ortak bir konsey oluşturarak turizm pazarında yapılacak çalışmaları ele aldı. Yabancı turist açığımızı kapatmak için önümüzdeki yıl iç pazarda hareketliliği artırmak amacıyla bir dizi projeler hayata geçirilecek. Aralıklı olarak uçak firmaları, acente ve reklam firmaları ile görüşme yapılarak iç pazarı genişleteceğiz. Dış pazarda önümüzdeki yılki kayıpların verileri bende mevcut ama söylemeyi uygun bulmuyorum. Umarım bir an önce barış ikliminin olduğu ortamlar çabuk gelir ve kaygılarımız son bulur" dedi.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement