Türk Tarımına 8 Yeni Çeltik Çeşidi - Son Dakika
Yerel

Türk Tarımına 8 Yeni Çeltik Çeşidi

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, çiftçi, sanayici ve pazarlamacıların talepleri doğrultusunda 8 çeltik çeşidi geliştirdi Enstitü Müdürü Tülek: "Üretim aşamasında olan yeni çeşitlerimiz, tohumluk olarak üretilip 2014 yılında üreticimizin hizmetine sunulacak"

20.08.2013 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖKHAN BALCI - Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, çiftçi, sanayici ve pazarlamacıların talepleri doğrultusunda 8 çeltik çeşidi geliştirdi.

Enstitü Müdürü Adnan Tülek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün 1970'li yıllardan bu yana çeltik ıslah çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Çalışmalar kapsamında 2010 yılında 10 adet çeşit adayının tescile sunulduğunu belirten Tülek, çeşitlerden 8 tanesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescil edildiğini anımsattı.

Bu çeşitlerin, enstitünün arazilerinde üretim aşamasında olduğunu aktaran Tülek, "Üretim aşamasında olan yeni çeşitlerimiz, tohumluk olarak üretilip 2014 yılında üreticimizin hizmetine sunulacak. Bu çeşitlere Biga İncisi, Tosya Güneşi, Manyas Yıldızı, Küplü, Kale, Sürek, Yatkın ve Mis 2013 isimleri verilmiştir" dedi.

Tülek, Biga İncisi'nin Baldo çeşidi gibi iri tane yapısına, Tosya Güneşi'nin erken hasat özelliğine, Mis 2013'ün aromatik tane yapısına, Sürek'in de yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Ülkenin ihtiyaçlarına göre çeşit -

Çeltik Şube Şefi Halil Sürek de çalışmalarında ülkenin ihtiyaçlarına göre, çiftçilerden, sanayiciden ve pazarlamacıdan gelen talepleri dikkate aldıklarını ifade etti.

Çeşitlerle ilgili ülkenin iklim ve toprak yapısını göz önünde bulundurduklarını belirten Sürek, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda Ortadoğu ülkelerine pirinç ihracatı yapılıyor. İhracatçı firmalar o ülkelerde ince ve uzun taneli pirinçlerin tercih edildiğinden bahsettiler ve bu yönde talepleri oldu. O yönde bir çalışma yaptık ve Manyas Yıldızı isimli çeşidimiz ortaya çıktı" diye konuştu.

Geliştirdikleri tüm çeşitlerin farklı özelliklere sahip olduğunu dile getiren Sürek, "Marketlerde basmati, aromatik veya kokulu pirinç isimleriyle yüksek fiyata satılan ithal pirinç çeşitleri var. Mis 2013 adlı çeşidimiz de bu ithal pirince karşı yerli bir ürün olması düşüncesiyle ortaya çıktı" diye konuştu.

Sürek, Türkiye'de makineli hasat yapıldığı için bazen çiftçilerin zamanında biçerdöver bulamadığını, ürünün 15-20 gün geç hasat edildiğini belirtti.

Böyle durumlarda bazı çeşitlerde randıman düşüklüğü söz konusu olduğunu ifade eden Sürek, şunları kaydetti:

"Çiftçimizin, yağış ve sıcaklıktan dolayı randımanı kaybolmayan ürün geliştirilmesi isteği vardı. Geliştirdiğimiz çeşitlerden Yatkın, Kale ve Manyas Yıldızı gibi çeşitler yüksek pirinç randımanına sahip. Hasat olgunluğu geldikten sonra tarlada uzun süre kalsalar dahi bu özelliklerini kaybetmiyorlar." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Tarımına 8 Yeni Çeltik Çeşidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement