Türkiye'de Karayollarında Taşınan En Ağır Yükün Belgeseli Çekildi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Karayollarında Taşınan En Ağır Yükün Belgeseli Çekildi

Hamitabat Enerji Santrali'ne kurulacak ek tesis için Almanya'nın Hamburg kentinden Marmara Ereğlisi Limanı'na getirilen 481 tonluk doğalgaz türbini ve 450 tonluk jeneratörün karayolunda taşınma hikayesi belgesel filme konu oldu.

15.04.2016 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hamitabat Enerji Santrali'ne kurulacak ek tesis için Almanya'nın Hamburg kentinden Marmara Ereğlisi Limanı'na getirilen 481 tonluk doğalgaz türbini ve 450 tonluk jeneratörün karayolunda taşınma hikayesi belgesel filme konu oldu.

Türkiye karayollarında bugüne kadar taşınan en ağır yükün hikayesi, belgesel filme dönüştürüldü. 481 tonluk doğalgaz türbini ve 450 tonluk jeneratörün Marmara Ereğlisi'nden Hamitabat Enerji Santrali'ne karayoluyla taşınmasını konu alan belgesel filmin çekimleri 1 ay sürdü.

Çorlu, Çerkezköy, Saray, Vize, Pınarhisar ve Lüleburgaz güzergahında oluşturulan özel rota ile yaklaşık 1 aylık sürede taşınan yük için gerçekleştirilen etüt çalışması 6 ay öncesine dayanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Proje Mühendisi Turgay Özgün, "Köprülerin üzerinden geçerken mevcut köprüye yük basmadan geçmek için panel köprü denilen çelik aksamlı köprü yapılıyor. Gerekli noktalarda komple baypas yolu yaparak ve akan suyun üzerinden boruları döşeyerek geçiş yapılıyor. Bazı yerlerde elektrik ve iletişim hatları kesilip yeniden açılıyor" dedi.

Taşınacak yükte kilometreden çok, uygun ve en güvenli yolu seçmenin önemine değinen Özgün, şöyle devam etti:

"Bu nedenle bu yolu 70 kilometre ile gidebilecekken, 170 kilometrelik güzergahı kullanarak gitmeyi tercih ettik. Taşıma sırasındaki büyük engeller, hazırlık sürecinde bertaraf edildi. Değişen hava koşullarına da uyum sağlamak durumundayız. Yükün önünde ve arkasında özel üretim ağır nakliye araçları bulunuyor. Rampa çıkarken, dorsenin önünde 5, arkasında 1 ağır yük aracı yüke eşlik ediyor."

Belgeselin yapımcı ve yönetmeni Coşkun Saylağ da yabancı televizyon kanallarında yer alan ağır yük taşımacılığı belgeselinin Türkiye'de ilk kez çekildiğini vurgulayarak, "Bu belgeselde sadece yükün taşınmasını değil, insan hikayelerini de tüm çıplaklığı ile ekrana getireceğiz. 6 derece hava sıcaklığı ile başlanan çekimleri 24 derecede bitirirken yaşanan tüm zorluklar da belgesele yansıyacak. Hava araçları, sabit kameralar, özel tele objektifler gibi farklı açı ve teknik ekipman kullanıldı" diye konuştu.

50 kişilik ekiple çekilen belgeselde 481 ton doğalgaz enerji türbini, 450 ton jeneratör, 1 dorse (120 ton, 240 teker, 20 dingil), 8 ton mazot kullanıldı.

Belgesel boyunca 170 kilometrelik yol katedildi ve dorse operatörü bir günde 14 bin 500 adım attı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Karayollarında Taşınan En Ağır Yükün Belgeseli Çekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement